لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۰

قوه قضائیه ایران: مسیریاب «وِیز» اسرائیلی است و باید فیلتر شود


قوه قضائیه ایران دستور فیلتر کردن نرم افزار مسیریاب «وِیز» را به اتهام «اسرائیلی» بودن، صادر کرد.

محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران روز سه‌شنبه ۱۷ اسفند اعلام کرد که نرم‌افزار مسیریاب وِیز(WAZE) با ابلاغ قوه قضائیه به این وزارتخانه فیلتر شده است.

او در پاسخ به این که آیا شخصا با فیلتر شدن این نرم‌افزار موافق بوده یا نه، گفت: «زمانی که حکم قوه قضائیه وجود دارد، موافقت من مهم نیست و نباید خلاف این حکم عمل شود. از سوی دیگر اگر این نرم‌افزار نمونه خارجی نداشت و کسب و کارهای داخلی منوط به استفاده از آن بودند، می‌توانستیم در مورد آن مقاومت کنیم. اما هم‌اکنون نمونه داخلی آن وجود دارد و فیلترینگ این نرم‌افزار، مشکلی برای کسب و کارها ایجاد نمی‌کند.»

پیش از این قرار بود تا بحث بررسی فیلترینگ نرم‌افزار ویز در « کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه» بررسی شود اما دادستانی کل ایران پیش از تشکیل جلسه کارگروه، حکم به توقیف این نرم‌افزار داد.

عبدالصمد خرم آبادی معاون دادستان کل کشور درباره این اقدام قوه قضائیه، نرم‌افزار ویز را «ابزار جاسوسی» اسرائیل دانسته و توضیح داده است: «به محض نصب بر روی گوشی به کلیه اطلاعات شخصی کاربر از جمله مسافرت‌ها و موقعیت جغرافیایی و سایر اطلاعات خصوصی وی دسترسی پیدا می‌کند و این امر می‌تواند برای امنیت مردم و کشور مشکلاتی ایجاد کند.»

نرم‌افزار ویز از سوی دو سامانه تازه تاسیس اسنپ و تپسی مورد استفاده قرار می‌گرفت که در ماه‌های اخیر به شدت محبوب شده‌اند. این دو سامانه موبایلی ارائه خدمات همسفری (مشابه تاکسی تلفنی) همانند سامانه‌های اوبر و لیفت هستند و به تازگی مورد اعتراض رانندگان تاکسی نیز قرار گرفته‌اند.

در تجمعی که برخی رانندگان تاکسی مقابل مجلس شورای اسلامی ترتیب داده بودند، شعار داده می‌شد: «نرم‌افزار نفوذی نابود باید گردد» و «اسنپ آمریکایی نابود باید گردد».

پیش از این خبرگزاری قوه قضائیه در گزارشی با عنوان «جولان نفوذی تل آویو در خیابان‌های تهران» نوشته بود که این نرم‌افزار ساخته « سرویس اطلاعاتی اسرائیل» است و می‌تواند « آسیب‌های جدی برای ایران، جزیره ثبات منطقه ایجاد کند.»

وِیز که یک سیستم مسیریاب مانند «گوگل مپ» است، ابتدا توسط یک شرکت نوبنیان (استارت‌آپ) اسرائیلی راه‌اندازی و معرفی شد اما در سال ۲۰۱۳ به مالکیت شرکت آمریکایی گوگل درآمد.

تفاوت عمده وِیز با نقشه خوان گوگل در این است که به نوعی مانند یک شبکه اجتماعی عمل می‌کند و کاربران می‌توانند وقایعی مانند ترافیک و یا حضور پلیس را ثبت کنند. ضمن این که با رصد تردد رانندگان، مسیرهای پیشنهادی این نرم‌افزار به روز رسانی می‌شود.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG