رئیس جمهوری آمریکا بررسی توافق نهایی احتمالی با ایران توسط کنگره را می پذیرد. با مصالحه ای که انجام شده نقش عمده کنگره در موضوع لغو تحریم های کنگره آمریکا خواهد بود.
بر اساس این مصالحه رئیس جمهوری بطور منظم گزارشهایی در مورد برنامه اتمی ایران به کنگره ارائه می دهد.
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا ادامه مذاکرات اتمی با ایران در دو ماه و نیم آینده را چالشی می داند، اما حداقل از مصالحه ای که با کمیته روابط خارجی سنا در مورد نقش کنگره در توافق باایران حاصل شده راضی است.
آقای کری روز چهارشنبه گفت: «روز گذشته سازشی در واشنگتن در مورد نظر کنگره صورت گرفت. ما به توانایی خود در اجرای خواست رئیس جمهوری که از طریق مذاکره به توافقی برسیم، و جهان را امن تر کنیم، اطمینان داریم.»
پس از رسیدن به تفاهم چارچوب سیاسی در دوم آوریل در لوزان، کنگره بر حملات و تلاش خود افزود تا در توافق نهایی به حاشیه رانده نشود.
کنگره می خواهد کل توافق را به رأی بگذارد. اما با مقاومت کاخ سفید ناچار به مصالحه شد.
طبق گفته سخنگوی کاخ سفید، مواردی که دولت باراک اوباما با آن در طرح کنگره مخالفت کرده بود به این شرح است: ارائه گزارش دوره ای که ایران در پس هیچ اقدام تروریستی علیه آمریکایی ها نبوده، فرصت ۶۰ روزه برای بررسی توافق نهایی توسط کنگره طولانی بوده است، در طرح مشخص نبود که آیا رأی آتی کنگره فقط در مورد تحریم های وضع شده توسط آن نهاد خواهد بود یا نه و همچنین مسائل غیر اتمی در آن گنجانده شده بود.
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید مهمترین موضع دولت را عنوان کرد. او گفت: «این رایی است برای رأی گیری در مورد تحریم هایی که کنگره خود وضع کرده، نه اینکه توافق کنیم یا نه.»
مخالفت کاخ سفید با ارائه گزارش تروریسم به این دلیل است که توافق با ایران فقط و فقط در مورد برنامه اتمی آن کشور است نه چیز دیگری و نیز مخالفت با دوره ۶۰ روزه بررسی توافق نهایی توسط کنگره به این علت است که اجرای آن را به تعویق می اندازد.
سخنگوی کاخ سفید که پیش از رأی گیری در کمیته روابط خارجی سنا صحبت می کرد، گفت: «اگر در این مواردی که گفتم مصالحه شود، رئیس جمهوری آماده خواهد بود آن را امضاء کند.»
طبق طرح مصوب کمیته روابط خارجی سنا، در دورانی که کنگره توافق نهایی احتمالی را بررسی می کند، رئیس جمهوری حق ندارد تحریمی را تعلیق کند.
جان کری روز چهارشنبه گفت به دستیابی به توافق نهایی اتمی با ایران اطمینان دارد.
آقای کری این موضوع را پیش از آغاز نشست وزیران امورخارجه هفت کشور صنعتی در آلمان گفت. انتظار می رود در این نشست موضوع مذاکرات اتمی با ایران که اخیرا به تفاهم هسته ای لوزان منجر شد نیز مطرح شود.
طرح کمیته روابط خارجی سنای آمریکا خواستار بررسی توافق نهایی با ایران در یک فرصت ۳۰ روزه می شود و از رئیس جمهوری آمریکا می خواهد که هر ۹۰ روز گواهی دهد که ایران به تعهداتش عمل می کند. این طرح می گوید تحریم های کنگره در صورت تخلف ایران فورا بر می گردد.
این طرح اکنون برای تایید نهایی در سنا و مجلس نمایندگان آمریکا به رای گذاشته می شود.
بسیاری از قانونگذاران جمهوریخواه پیشتر خواستار آن شده بودند که در مذاکرات اتمی میان شش قدرت جهانی با ایران اعمال نظر کنند. اما باراک اوباما و جان کری هشدار داده بودند که چنین اقدامی ممکن است ایران را از مذاکرات عقب براند.
فرانک والتر اشتانمایر، وزیر امورخارجه آلمان روز سه شنبه گفت او شخصا از برخی از سناتورها خواسته بود که مانعی در مذاکرات با ایران بوجود نیاورند.
او همچنین در مورد برداشتن ممنوعیت روسیه برای صدور سیستم پدافند هوایی اس-۳۰۰ به ایران گفت هنوز خیلی زود است که به ایران «پاداش» داده شود.
پی جی کرولی سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا در مورد طرحی که در کمیته روابط خارجی سنا رای آورد، به صدای آمریکا گفت «این مذاکره ای بود بین قوای قانونگذاری و اجرایی کشور و بنابراین باید هر دو قوه در این مصالحه چیزی بدست می آوردند. آنچه کنگره به دست آورد، ایفای نقش در روند تصویب توافقی بود که قرار است بین ایران و گروه پنج به علاوه یک حاصل شود. و آنچه کاخ سفید به دست آورد اطمینان از اینکه کنگره تا حصول توافق و یا شکست مذاکرات، در حاشیه خواهد ماند.»
سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا گفت: «آنچه تصویب شد تسریع فرآیند بررسی توافق است. رای ۶۰ سناتور می تواند توافق نهایی اتمی را رد کنند. و رای ۶۷ سناتور برای لغو وتوی ریاست جمهوری لازم است. این انتظار زیادی است. زیرا همین الان نمیتوانید ۶۰ یا ۶۷ سناتور را بیابید که درباره اینکه ساعت چند است نظر یکسانی داشته باشند. بنابراین فکر می کنم که احتمالا صحبت های زیادی درباره توافق جامع اتمی تا زمان دستیابی به آن انجام شود ولی در نهایت آن توافق اجرایی خواهد شد.»
سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا درباره اینکه شماری از قانونگذاران محافظه کار آمریکا همچنان بر روی تغییر نظام سیاسی ایران و یا حمله نظامی به تأسیسات برای حل و فصل کردن معضل و چالش اتمی تاکید دارند گفت: «به نظرم در بین تمامی طیف های سیاسی در آمریکا، خیلی ها ترجیح می دهند که حکومت متفاوتی در تهران بر سر کار باشد. حکومتی که رفتار متفاوتی با مردم خود و با جامعه جهانی می داشت. و به نظرم بحث و گفتگو در این زمینه تا انتخابات ۲۰۱۶ ادامه خواهد یافت. پرسش این که بهترین راه ایجاد تغییر در ایران از طریق تعامل است یا از راه منزوی کردن تهران. حتی زمانی که نتانیاهو اینجا بود گزینه هایی ارائه داد که با دیدگاه های برخی از اعضای کنگره همسویی داشت که وضعیت کنونی حفظ شود و تحریم ها علیه ایران باقی بماند، با این فرض که تحریم ها موثر خواهد افتاد و در یک برهه زمانی تغییراتی بنیادی در ایران صورت خواهد گرفت. اما دولت اوباما می گوید که ۳۵ سال از انزوای ایران می گذرد و این وضعیت نتایج دلخواه ما را به دنبال نداشته است، اما تعامل موجب شده که به این توافق دست بیابیم.»
ایران می گوید برنامه اتمی اش صرفا صلح آمیز است، اما کشورهای غربی می گویند ایران باید این گفته خود را با اقدامات عملی اثبات کند.
ادامه مذاکرات اتمی با ایران از ۲۱ آوریل، برابر با اول اردیبهشت، از سر گرفته می شود.