لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۰۰

تصویب طرح نظارت بر توافق اتمی با ایران در کمیته روابط خارجی سنا


تصویب طرح نظارت بر توافق اتمی با ایران در کمیته روابط خارجی سنا
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

اعضای کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، روز سه‌شنبه به طرحی رأی مثبت دادند كه در صورت تصويب نهایی، احتمال دارد برداشتن تحریم های اتمی کنگره آمريکا علیه ایران مشروط به تاييد كنگره شود.

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا پس از رای آوردن این طرح در کمیته روابط خارجی سنا، اعلام کرد طرح کنگره را امضا خواهد کرد.

سناتور باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی سنا پیشتر از حصول تفاهمی دوحزبی بر سر این طرح جنجال‌برانگیز خبر داد و گفت با این تفاهم، روند نظارتی کنگره بر توافق جامع با ایران بصورت تمام و کمال حفظ می‌شود.

به گفته باب کورکر، این طرح همیشه در این باره بوده است که رئیس جمهوری پیش از آنکه تحریم های کنگره آمریکا علیه ایران را کاهش دهد، فرصت بررسی توافق نهایی اتمی با ایران را به کنگره بدهد.

این طرح، که سال گذشته توسط رابرت منندز سناتور دموکرات و رئیس پیشین کمیته روابط خارجی سنا و باب کورکر سناتور جمهوریخواه و رئیس کنونی این کمیته ارائه شده بود، با مخالفت جدی کاخ سفید روبرو شد، و رئیس جمهوری بارها تهدید به وتوی آن کرد.

با این حال، طرح اولیه در طول چند ماه گذشته دچار تغییراتی شد و در صورت تصویب نهایی، دولت باراک اوباما رئیس جمهوری دموکرات ایالات متحده باید توافق نهایی با ایران را، برای بررسی، به کنگره تحت کنترل جمهوریخواهان ارجاع دهد.

تصویب این طرح در سطح کمیته سنا، در حالی صورت می‌گیرد که کمتر از دو هفته پیش از آن، ایران و شش قدرت جهانی، از جمله آمریکا، در شهر لوزان سوئیس به تفاهمی سیاسی درباره اجزای اساسی توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران دست یافتند.

ایران و گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، تا پایان ماه ژوئن (۹ تیر ماه) فرصت دارند تا جزئیات توافق را ثبت کرده و به امضا برسانند. توافقی که فعالیت‌های هسته‌ای ایران را محدود و در مقابل، برخی از تحریم‌ها علیه ایران را لغو می‌کند.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که در مادرید اسپانیا بسر می‌برد، گفته است مذاکرات ایران و ۱+۵ برای نگارش توافق جامع سه‌شنبه هفته آینده، ۲۱ آوریل (اول اردیبهشت ماه) از سر گرفته خواهد شد. وی به مکان این گفتگوها اشاره نکرد.

کاخ سفید می‌گوید تا زمانی که گفتگوهای دیپلماتیک برای حل و فصل مسالمت‌آمیز پرونده هسته‌ای ایران ادامه داشته باشد، تصویب هر طرح تحریمی جدید علیه آن کشور، به دیپلماسی آسیب خواهد زد و از این رو با وتوی رئیس جمهوری روبرو خواهد شد.

به گزارش شهلا آراسته خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، متمم‌های زیادی برای این طرح پیشنهاد شده بود که در نشست روز سه شنبه کمیته تحت بررسی قرار گرفتند؛ از جمله اطمینان از عدم حمایت ایران از تروریسم، یا لزوم شناسایی اسرائیل از سوی ایران.

این در حالی است که جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید گفته بود دولت قویا با نحوه‌ای که طرح پیشنهادی در سنا نوشته شده، مخالفت است؛ اما در هر صورت، به مذاکره و رایزنی با اعضای کنگره ادامه خواهد داد.

به گزارش نشریه پولیتیکو، سناتور کورکر در سخنان روز سه شنبه خود همچنین گفته است در این طرح به برخی از نگرانی‌ها درباره شناسایی کشور اسرائیل به عنوان بخشی از توافق با ایران نیز پاسخ داده شده است؛ اما به جزئیات بیشتری در این زمینه اشاره نکرد.

به گزارش خبرنگار صدای آمریکا، سناتو جمهوریخواه مارکو روبیو که برای انتخابات ریاست جهوری سال ۲۰۱۶ اعلام آمادگی کرده است، پیشنهاد داده بود که توافق جامع هسته‌ای با ایران باید با برسمیت شناختن اسرائیل از سوی تهران همراه باشد. خواسته‌ای که پیشتر توسط نخست وزیر اسرائیل مطرح شده بود، اما با مخالفت باراک اوباما روبرو شد.

جان کری وزیر خارجه، جک لو وزیر خزانه داری و ارنست مونیز وزیر انرژی ایالات متحده روز دوشنبه پشت درهای بسته در کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان، با گروهی از قانونگذاران آمریکایی گفتگو کردند و ضمن ارائه توضیحاتی درباره روند مذاکرات اتمی جاری با ایران، از آنها خواستند در روند این مذاکرات مداخله نکنند.

کریس استورات، قانونگذار جمهوریخواه و عضو کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا پس از این جلسه گفت اگر کنگره اکنون مداخله کند، به نفع کشور است. دینا روراباکر، دیگر قانونگذار جمهوریخواه از ایالت کالیفرنیا، نیز مذاکرات اتمی با ایران را با «نیتی خوب، اما گمراه کننده» توصیف کرد.

به گفته روراباکر چیزی که در ایران به آن نیاز است، «تغییر رژیم» است، سیاستی که به گفته او دولت ایالات متحده با دنبال کردن مذاکرات اتمی با ایران، آن را کنار گذاشته است.

نماینده دموکرات استیو اسرائیل نیز در همین زمینه می‌گوید رویکرد او در مورد توافق نهایی هسته‌ای با ایران، این است که منتظر بماند و ببیند که چه خواهد شد؛ اما به گفته او او کنگره نیز باید قادر باشد که در مورد توافق رای دهد، چرا که این نه تنها حق کنگره، بلکه مسوولیت نمایندگان است که توافق نهایی اتمی با ایران را رد یا تایید کنند.

بر اساس گزارش‌ها، رئیس جمهوری آمریکا و دیگر اعضای ارشد دولت او برای منصرف کردن قانونگذاران کنگره، تاکنون بیش از ۱۳۰ تماس تلفنی با اعضای کنگره – که اکثریت نمایندگان آن را جمهوریخواهان تشکیل می‌دهند – داشته‌اند.

XS
SM
MD
LG