لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۳۴

«جزایر مارشال در مناقشه با ایران به کمک آمریکا نیاز دارد»


آرشیو
آرشیو

مقاله ای از ایلای لیک و جاش روگن در نشریه بلومبرگ

جزایر مارشال، کشور کوچکی که سال ۱۹۸۶ استقلال خود را از آمریکا به دست آورد، قریب به یقین برای باز پس گرفتن کشتی باربری که پرچم آن کشور را حمل می کرد به کمک آمریکا نیاز خواهد داشت. کشتی توسط نیروی دریایی (سپاه پاسداران) ایران ظاهرا درون مرزهای آبی های ایران توقیف شد.

جونیور اینی، کاردار سفارت جزایر مارشال در واشنگتن، در پاسخ به این پرسش که آیا کشورش برای نجات کشتی باربری از آمریکا درخواست کمک خواهد کرد گفت در انتظار راهنمایی وزارت خارجه کشورش خواهد ماند اما اشاره کرد جزایر مارشال مرجع دیگری نمی شناسد جز اینکه امید به واکنش آمریکا داشته باشد: «ایالات متحده مسوولیت کامل امنیت و دفاع از جزیره را برعهده دارد. این چیزی است که پیمان نامه می گوید.» اشاره اینی به پیمان میان آمریکا و جزایر مارشال است که زمینه ساز استقلال آن کشور کوچک در اقیانوس آرام شد. جزایر مارشال ارتش ندارد. خبر توقیف کشتی «مرسک تیگریس» موجب شگفتی اینی شد. او می گوید از ماجرا از طریق دیدن شبکه خبری فاکس مطلع شد.

اینی تاکید دارد که کشورش بر مبنای توافق ۱۹۸۶ از به چالش کشیدن نقش آمریکا در چنین شرایطی منع شده است: «ما نمی توانیم به اقدامی دست بزنیم که بر مسوولیت آمریکا تاثیر می گذارد». بر طبق معاهده اتحادیه آزاد سال ۱۹۸۳ که در آرشیو وزارت خارجه آمریکا موجود است ایالات متحده آمریکا «مسوولیت کامل امنیت و دفاع از جزایر مارشال را بر عهده دارد.»

مالکیت کشتی در اختیار شرکت دانمارکی مرسک است که همچون بسیاری از شرکت های کشتیرانی با هدف کاستن از هزینه ها و پرهیز از مقررات دست و پاگیر از پرچم جزایر مارشال استفاده می کند.

توقیف کشتی باربری توسط ایران به نظر واکنشی مستقیم به تصمیم باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، است که هفته پیش رزمناوهای آمریکایی را به سواحل یمن فرستاد. سرهنگ استیو وارن، سخنگوی پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، در آن زمان گفت «ماموریت کشتی های جنگی آمریکا بسیار روشن است؛ اطمینان یافتن از باز بودن خطوط کشتیرانی، یقین از حرکت آزادانه ی کشتی ها در آبراه های حیاتی، و حفظ امنیت بازرگانی دریایی.»

امروز (سه شنبه)، سرهنگ وارن به خبرنگاران گفت اقدام ایران در شلیک به سوی کشتی باربری «نامناسب» بوده است. سخنگوی پنتاگون گفت آمریکا متوجه هر گونه تعهدی که ممکن است نسبت به کشتی با پرچم جزایر مارشال داشته باشد هست. در گزارش های اولیه از خبرگزاری فارس وابسته به سپاه و شبکه خبری العربیه وابسته به عربستان سعودی به اشتباه نقل شده بود که رزمناورهای ایرانی ها یک کشتی باربری آمریکایی را با ۳۴ ملوان و خدمه توقیف و به سوی بندرعباس هدایت کردند.

به گفته ی سرهنگ ادوارد تامس، سخنگوی رییس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا، کشتی باربری «مرسک تیگریس» توسط چند گشت دریایی سپاه پاسداران سه شنبه صبح در حال عبور از تنگه هرمز متوقف شد.

بیانیه دفتر وزیر دفاع آمریکا حاکی از این است که کشتی در شرایطی توقیف شده که در محدوده مرز آبی ایران در حال عبور از تنگه هرمز بوده است. بیانیه همچنین روشن کرده است که هیچ آمریکایی در میان خدمه نیست. آخرین محل گزارش شده از کشتی ساحل بندرعباس است. شرکت کشتیرانی به فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکا در خاورمیانه گفته است که پرسنل نظامی ایران وارد کشتی شده و آن را در اختیار گرفتند.

سرهنگ تامس می گوید نیروی دریایی ایران «با کشتی مرسک تیگریس تماس گرفته و می کوشند آن را بیش از پیش به سوی داخل مرز آبی ایران هدایت کنند. کشتی ابتدا توجهی نمی کند. یکی از گشتی های نیروی دریایی سپاه به نشانه هشدار به سوی کشتی شلیک می کند. سپس کشتی پذیرفته مسیرش را منحرف کرده و با اسکورت نیروی دریایی سپاه همراه می شود.»

سرهنگ تامس اضافه می کند که وقتی شلیک هشدار انجام می گیرد کشتی تیگریس اعلان وضع اضطراری می کند و این پیام توسط نیروهای دریایی آمریکا در منطقه دریافت می شود. ارتش آمریکا یک هواپیمای فاراگت و یک ناوشکن از نوع آرلای برک را به سرعت اعزام می کند اما، آنها حدود ۹۶ کیلومتر با نقطه حادثه فاصله داشتند. فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکا در خاورمیانه همچنین یک هواپیمای شناسایی را برای نظارت بر اوضاع گسیل می دارد.

ایران با توقیف پرسش برانگیز یک کشتی غیرآمریکایی در شرایط تنش فزاینده در منطقه یک بار دیگر آمریکا را در موقعیتی دشوار قرار داده است. با توجه به اینکه مجلس سنای آمریکا در میانه بررسی طرحی برای نظارت بر توافق احتمالی دولت اوباما با ایران است، انعکاس این واقعه بسیار فراتر از تنگه هرمز خواهد بود.

XS
SM
MD
LG