یک مقام ارشد وزارت امورخارجه آمریکا در امور حقوق بشر، عزرا زایا، گفت ایالات متحده از گزارشهای «حمله وحشیانه پلیس امنیت اخلاقی ایران به آرمیتا گراوند، ۱۶ ساله، به خاطر سوار شدن بدون روسری به مترو، وحشت زده شده» است.
عزرا زایا گفت رهبری جمهوری اسلامی ایران «باید به جوانان خود اجازه دهد تا آینده کشور را شکل دهند، نه اینکه به آنها حمله کند.»
او گفت ایالات متحده بار دیگر به تعهد خود برای پاسخگو کردن جمهوری اسلامی «به دلیل نقض حقوق بشر» تاکید میکند و بار دیگر از جمهوری اسلامی می خواهد که «دست از خشونت بردارد.»
آرمیتا گراوند، متولد بهمنماه ۸۵، ۱۶ ساله، دانشآموز هنرستان دولتی «عروهالوثقی» در منطقه ۱۱ تهران است که روز نهم مهرماه هنگام بازگشت از مدرسه، در ایستگاه متروی «شهدای تهران» اندکی پس از ورود به داخل واگن مترو بر زمین افتاد.
او سپس به بیمارستان فجر، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارتش، منتقل شد و اکنون در آنجا بستری و در کما است.
این بار اول نیست که گزارش میشود ماموران حجاب در ایران شهروندان به ویژه زنان درگیر میشوند.
سال گذشته نیز گزارش شد که مهسا امینی پس از خشونتهای «گشت ارشاد» که بر سر حجاب او صورت گرفت، به کما رفت و کشته شد. کشته شدن او اعتراضات خیابانی گستردهای را در ایران رقم زد.
روزنامه گاردین روز پنجشنبه سخنان دو شاهد عینی را منتشر کرد که از برخورد «مامور حجاب» با آرمیتا گراوند در مترو صحبت کردند.
بر اساس این گزارش، یک شاهد گفت: اندکی پس از ورود آرمیتا به داخل واگن مترو، یک مامور حجاب که چادر بر سر داشت، «با فریاد از او پرسید که چرا (موهایش) را نپوشانده است.»
به گفته این شاهد، آرمیتا به او گفت: «آیا من از تو میخواهم روسریات را برداری؟ چرا از من میخواهی (روسری) بر سر بگذارم؟»
این شاهد به گاردین گفت: بحث آنها به خشونت کشیده شد و مامور چادری شروع به حمله فیزیکی به آرمیتا کرد و او را به شدت هل داد.
جمهوری اسلامی و رسانههای آن در شرایطی برخورد فیزیکی با آرمیتا گراوند بر سر حجاب را رد میکنند که گزارشها نشان میدهد بیمارستانی که در آن بستری است، از سوی ماموران تحت کنترل است و مقامات به جز خبرنگاران رسانههای حکومتی، اجازه دسترسی دیگر خبرنگاران برای تهیه خبر و گزارش را ندادهاند.
بر اساس گزارشها مریم لطفی، روزنامهنگار شرق، که به دلیل تلاش برای تهیه گزارش از وضعیت آرمیتا گراوند به بیمارستان فجر رفته بود بازداشت، و پس از مدتی «به قید کفالت» آزاد شد.