در حالیکه مذاکرات دو روزه احیای برجام در دوحه قطر چهارشنبه شب به پایان رسید، دو مقام آمریکایی و اروپایی از بیعلاقگی طرف ایرانی ابراز نارضایتی کردند. سخنگوی وزارت خارجه ایران هم تنها در واکنش گفته که باقری کنی و انریکه مورا در تماس خواهند بود.
چهارشنبه شب ۸ تیر، یک مقام ارشد آمریکایی با بیان اینکه گفتوگوها تاکنون دستاوردی در بر نداشته به تارنمای اکسیوس گفت که «هنوز هیچ نتیجهای حاصل نشده است.» این مقام ارشد ایالات متحده که در گزارش آکسیوس نامی از او برده نشده، گفت که «در این گفتوگوها طرف ایرانی هیچ احساس فوریتی از خود نشان نمیداد و بر مسائل قدیمی را که ماههاست حل نشده، تمرکز داشت.»
او همچنین افزود که علاوه بر اصرار طرف ایرانی بر مسائل مشکلآفرین قدیم، این تیم «همچنین موضوعات جدیدی را که با برجام ارتباطی ندارد، مطرح کردند.» به جزئیات درخواستهای جدید تیم ایران اشارهای نشده است.
این مقام ارشد آمریکایی افزود که «ابتکار عمل اینک در زمین تهران است کما اینکه ماهها است وضع به همین منوال دنبال میشود و این تهران است که باید تصمیم بگیرد.»
از سوی دیگر، انریکه مورا که از جانب اتحادیه اروپا برای مذاکره با ایران به قطر رفته است در توئیتی که چهارشنبه شب منتشر کرد، نوشت دو روز فشرده مذاکرات در دوحه درباره برجام و «متأسفانه، هنوز پیشرفتی که تیم اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده (مذاکرات احیای برجام) به امید داشت، وجود ندارد.»
مورا نوشته است «ما با فوریت بیشتری» برای بازگرداندن برجام که «برای عدم اشاعه و ثبات منطقهای مهم است ادامه خواهیم داد.»
واکنش ایران به پایان مذاکرات
ساعتی بعد از موضع گیری دو مقام آمریکایی و اروپایی، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در توئیتر درباره روند مذاکرات دوحه نوشت: در ادامه روند مذاکرات رفع تحریمها، گفتوگوهای فشردهای طی روزهای سهشنبه و چهارشنبه با وساطت انریکه مورا در دوحه برگزار شد. نظرات و پیشنهادهای عملیاتی ایران درباره موارد باقیمانده طرح شد و طرف مقابل نیز ملاحظات خود را ارائه کرد.
خبر تسنیم و واکنش آمریکا
صبح چهارشنبه خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، بهنقل از منابع آگاه در مذاکرات گزارش دادهبود که در جریان این دور از گفتگوها که بهصورت غیرمستقیم بین ایران و آمریکا برگزار شد و اتحادیه اروپا نقش میانجی و انتقالدهنده پیام را بهعهده داشت، ایران مجدداً بر لزوم دستیابی به یک توافق پایدار تأکید کرده و نتیجهای حاصل نشده است.
ساعتی بعد وزارت امورخارجه آمریکا در پاسخ به پرسش گیتا آرین از صدای آمریکا، ادعای خبرگزاری «تسنیم» مبنی بر پایان مذاکرات بدون هیچ دستاوردی را رد کرد.
اظهار عدم خرسندی طرفهای غربی از واکنش طرف ایرانی در حالی بیان میشود که تسنیم عنوان کرده بود که طرف آمریکایی نتوانسته بود تضمینهای مورد نظر طرف ایرانی را ارائه کند.
این خبرگزاری نوشت که نشست علی باقری، رییس هیأت مذاکره ایران با انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در قطر درحالی به پایان رسید که «پذیرش خط قرمز ایران در انتفاع اقتصادی از این رویداد از سوی آمریکا» به ثمر نرسید.
تسنیم نوشت که «واشنگتن به دنبال احیای برجام به منظور محدود کردن» جمهوری اسلامی «بدون دستاورد اقتصادی» برای ایران است و ادعا کرد «عدم پذیرش آمریکا موجب شده «نشست دوحه هم تأثیری در از بین رفتن بنبست مذاکراتی نداشته باشد.»
روز چهارشنبه سایت خبری نورنیوز وابسته به نهاد شورای امنیت ملی جمهوری اسلامی در گزارشی مدعی شد که دو خواسته جمهوری اسلامی در این مذاکرات «لغو همه تحریمهای اعمالشده در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ» و «دادن تضمین از سوی آمریکا برای باقی ماندن دولتهای بعدی در توافق برجام» است. این سایت به درخواست خروج نام سپاه از فهرست گروههای تروریستی اشارهای نکرد. مطلب نور نیوز ساعتی بعد اصلاح شد و بخش خواستههای ایران از آن حذف شد.