برای پوشش همایش سه روز آیبریج یا پل کارآفرینان ایران، آمریکا و جهان در بارسلون حضور دارم. همایش جالبی است. با اینکه این سومین همایش از این دست است، اما اولین حضور من در آن است. در واقع به گفته برگزارکنندگان آن، آیبریج همانطور که از اسمش پیداست، قرار است پلی بین کارآفرینان ایرانی و ایرانی تبار با سایر کارآفرینان باشد. اقدامی مثبت که از سوی برخی افراد خوشفکر سه سال پیش آغاز شد.
برگزاری این دوره همایش آیبریج دو نکته داشت، اول اینکه این اولین همایش از این دست، بعد از برداشتن تحریم های هسته ای بود. دیماه سال گذشته تحریم های هسته ای با اجرای برجام، برداشته شد.
نکته دوم، این اولین همایش بعد از انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکاست.
استارتآپها بعد از رفع تحریم های هسته ای
با خیلی از کارآفرینان ایرانی و آمریکایی در این همایش صحبت کردم. خیلی از آنها درباره رفع تحریم های هسته ای متفق بودند که خیلی وضعیت فرق نکرده است. هنوز شرکت های آمریکایی با ایرانی ها کار نمی کنند. هنوز شرکت های اروپایی برای کار با ایران محافظه کار هستند.
شاید این نگرانی را در این اطلاعیه که در در و دیوار سالن های همایش هم نصب شده بود، بشود دید.
برگزار کنندگان توصیه کرده بودند که هرچند تبادل نظر مشکل قانونی ندارد اما لازم است بخصوص شرکت کنندگان آمریکایی به قوانین ایالات متحده تواجه داشته باشند که هنوز سختگیریهایی در قبال تجارت با ایران دارد.
بیزنس، بیزنس است
اما درباره انتخاب ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا، بین شرکت کنندگان نظر واحدی نبود. مثلا کاوه و آرش دو استارتاپ ایرانی که از تهران به همایش آمده بودند، عقیده داشتند که ترامپ چون خودش تاجر است، وضعیت ایران بدتر نمی شود و حتی شاید در بعضی حوزه ها بهتر شود. یا بقول خودشان، «بیزینس، بیزینس است و قواعد خودش را دارد».
اما در مقابل حمید که یک کارآفرین آمریکایی است، گفت که نگران است تحریم های بیشتری اعمال شود و این باعث می شود ارتباط با بیزینس ها سخت تر شود.
این سومین همایش آیبریج است. ایده این همایش از برخی کارآفرینان موفق ایرانی آمریکایی در دره سلیکون شکل گرفت و اولین همایش در سیلیکون ولی سانفرانسیسکو برگزار شد که به گفته رویا سلیمانی از مسولان ارتباطات گوگل که میزبان آن همایش بود، بیشتر هدف آن ایجاد ارتباط بین استارتآپهای ایرانی و آمریکایی بود.
همایش سال گذشته در برلین برگزار شد که بیشتر توجه اروپاییان را جلب کند و امسال عمده توجه به تبادل نظر ایرانیان و سایر نقاط جهان بود.
خلاق باشید، سری اقدام کنید و یک تیم خوب
همایش آیبریج یک فرصت خوب برای دیدن کارآفرین های موفق بود. یکی از آنها «فرهاد محیط» است. او که متولد ایران است، ده سال پیش شرکت موفق شاپزیلا را بیش از پانصد میلیون دلار فروخت و اکنون شرکت فلیپاگرام او بیش از هفتاد میلیون دلار می ارزد.
وقتی برای او از گله و شکایت ایرانی ها از تحریم و شرایط سخت قانون در ایران برای راه اندازی شرکت های نوپا یا استارتآپ پرسیدم، نکته جالبی گفت. او گفت که فارغ از اینکه در کجا باشید، راه اندازی یک شرکت نوپا اصول ساده ای دارد. سعی کنید قبل از بقیه به فکر بیزینس تان بیفتید. سریع اقدام کنید. تیم خوب جمع کنید و اگر برای یک بازار بزرگ تعریف کرده باشید، موفق می شوید.
این نکته در سخنان دیگر سخنرانها هم بود. لیندا برناردی، کارآفرین و نویسنده ایرانی تبار هم گفت درست است که تحریم ها بوده و شرایط سخت است اما واقعیت این است که شرایط استارتآپهای ایرانی بدتر از همکاران شان در هند و چین نیست.