علی اکبر ولایتی، مشاور عالی رهبر جمهوری اسلامی ایران در امور بینالملل بقای بشار اسد را تا پایان این دوره ریاست جمهوری سوریه، خط قرمز ایران درباره سوریه عنوان کرد.
آقای ولایتی که شنبه شب ۱۴ آذر در یک برنامه تلویزیونی سخن میگفت، تاکید کرد که اگر این خط قرمز شکسته شود "هیچ کشوری در منطقه امنیت نخواهد داشت" با این حال او تغییر در وضعیت سوریه را توسط مردم این کشور امکان پذیر دانست.
ایران که از متحدان اصلی بشار اسد محسوب میشود، از ابتدای بحران سوریه از او حمایت کرده است. ایران همچنین برای حمایت از رئیس جمهوری سوریه در مقابل مخالفان، نیروها و تجهیزات نظامی به این کشور فرستاده است. با این حال هیات وزارتخارجه ایران در پی دعوت از سوی آمریکا اخیرا در دو دوره از مذاکرات بینالمللی سوریه حاضر شده است.
آقای ولایتی در سخنان شنبه شب خود تاکید کرد که حضور ایران در این مذاکرات به معنای خالی کردن پشت اسد نیست.
او در بخش دیگری از سخنان خود به سفر قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران به روسیه اشاره کرد و گفت که "رفت و آمد" قاسم سلیمانی به سوریه موضوعی طبیعی و عادی است. او در عین حال ابعاد همکاری های ایران و روسیه در منطقه را بسیار بزرگتر از آن دانست که در رسانهها مطرح شده است.
پیش از حضور نظامی روسیه در سوریه، آمریکا و اسرائیل گفته بودند قاسم سلیمانی به مسکو سفر کرده و آن سفر را محکوم کرده بودند. اگر چه برخی از مقامهای روسی این موضوع را نادرست دانستند اما ایران هیچگاه آن را تکذیب نکرد. آمریکا قاسم سلیمانی را در فهرست اشخاص تحریم شده خود قرار داده است و این تحریم شامل سفر به کشورهایی که با آمریکا رابطه دارند نیز میشود.
مشاور آیت الله خامنه ای در امور بین الملل در خصوص نظرات ایران و روسیه در مورد حل بحران سوریه نیز گفت که "گاهی نظرات مخالفی وجود داشته است" اما در نهایت هماهنگ شدند.
آقای ولایتی همچنین درباره در اختیار داشتن اطلاعاتی از قاچاق نفت از سوریه به ترکیه گفت که اطلاعات ایران همان اطلاعاتی است که روسیه در اختیار دارد چرا که این روسیه است که عکس های هوایی از این اتفاق را تهیه کرده است. او اضافه کرد: "ما غیر از این سند دیگری نداریم."
محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و از فرماندهان سپاه پاسداران دو روز پیش اعلام کرده بود که ایران اطلاعاتی از قاچاق نفت از سوریه و فروش آن در ترکیه در اختیار دارد. او گفته بود که "مستشاران ایران در سوریه" از تمامی مسیرهای کامیونهای حامل نفت داعش به ترکیه عکسبرداری و فیلمبرداری کردهاند.
موضوع قاچاق نفت سوریه به ترکیه بدست داعش ابتدا از سوی مقام های روسیه عنوان شد. روسیه به ویژه پس از حمله نیروی هوایی ترکیه به یک بمب افکن روسی و سرنگون کردن آن، اعضای خانواده رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه را به دست داشتن در این معاملات متهم کرد، امری که رئیس جمهوری ترکیه به شدت آن را رد کرد.