حسین امیرعبداللهیان دیدار و گفتوگوی خود با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، را «صریح»، «سودمند» و «مبتنی بر مناسبات دوجانبه پایدار در همه زمینهها» توصیف کرد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی روز جمعه ۲۷ مردادماه و در دومین روز سفرش به عربستان با ولیعهد این کشور در جده دیدار کرد.
حسین امیرعبداللهیان در پیامی در صفحه ایکس (توئیتر سابق) با اشاره به این دیدار «نود دقیقهای» بر اتفاق نظر میان ایران و عربستان درباره «امنیت و توسعه برای همه» تاکید کرد.
بنا بر گزارش رسانههای عربی، فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان، و هیئت همراه وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، هم در این ملاقات حضور داشتند.
سفر وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به عربستان دو ماه پس از سفر یک روزه فیصل بن فرحان به تهران انجام گرفته است.
حسین امیرعبداللهیان روز پنجشنبه ۲۶ مردادماه در نخستین سفرش به ریاض، به عنوان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، بر اراده ایران برای توسعه همهجانبه روابط با عربستان تاکید کرد.
وزیر امور خارجه ایران پس از دیدار با فیصل بن فرحان، همتای سعودی خود، با شرکت در نشست خبری مشترکی اعلام کرد که روابط دو کشور «در مسیر درست خود رو به پیشرفت است.»
وزرای خارجه این دو کشور رقیب در خاورمیانه همچنین تقویت ثبات منطقهای و پیگیری توافقنامههای قبلی در حوزههای امنیتی و اقتصادی را بخشی از رایزنیهای دو طرف ذکر کردند.
به گزارش خبرگزاری العربیه، بخشی از توافق دو کشور که با میانجیگری چین در ۱۹ اسفندماه سال ۱۴۰۱ انجام شد به اجرای عهدنامههایی مربوط میشود که ایران و عربستان بیش از بیست سال قبل در حوزه همکاریهای امنیتی و اقتصادی امضا کرده بودند.
جمهوری اسلامی ایران و عربستان در سالهای گذشته در مواضعی متضاد به حمایت از طرفین درگیر در خاورمیانه از جمله یمن، سوریه و لبنان پرداخته بودند.
حسین امیر عبداللهیان در این دیدار همچنین خواستار گسترش روابط دو کشور در حوزههای محیط زیستی و عملیات امدادی شد.
فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی، هم شروع به کار سفرای دو کشور را در راستای «تاسیس روابط جدید» میان تهران و ریاض ارزیابی کرد.
بنا بر گزارش ایرنا، سفیر ایران برای آغاز رسمی ماموریتش در عربستان، در سفر روز پنجشنبه وارد ریاض شده است. پیشتر هم حسین امیرعبداللهیان اعلام کرده بود که سفیر عربستان بزودی در تهران مستقر خواهد شد.
در این نشست خبری مشترک، وزیر خارجه عربستان به دعوت پادشاه آن کشور از ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، هم اشاره کرد که حسین امیرعبداللهیان در پاسخ، بر انجام این سفر «در زمان مناسب» تاکید کرد.
ایران و عربستان سعودی پس از هفت سال قطع روابط دیپلماتیک، با میانجیگری چین در ۱۹ اسفندماه سال ۱۴۰۱ به ازسرگیری روابط پرداختند.
حسن هاشمیان، تحلیلگر جهان عرب، معتقد است اختلافات میان ایران و عربستان به قوت خود باقی هستند و از جمله دلائل ازسرگیری روابط میان این دو رقیب منطقهای را بینتیجه ماندن جنگهای نیابتی در خاورمیانه ذکر کرده است.