لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۳۷

افزایش ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی


این هفته دیوان محاسبات ایران در گزارشی اعلام کرد «عملکرد بانک مرکزی در عدم رعایت قانون پولی و بانکی موجب کاهش ذخایر ارزی کشور و در نهایت کاهش ارزش پول ملی شده است.»

اما این یگانه دلیل کاهش ارزش پول ملی ایران نبوده است. عدم ثبات اقتصادی، درگیریهای بین المللی، تحریمهای ناشی از عدم همکاری ایران در پایان دادن به مناقشه اتمی با جهان غرب، سیاستهای نادرست پولی و مالی در داخل کشور نیز به کاهش ارزش ریال کمک کرده اند.

با این حال، روز پنجشنبه خبرگزاری رویترز گزارش داد ارزش پول ملی ایران با امیدواریهایی که با انتخاب حسن روحانی درباره بهبود وضع اقتصادی کشور پیش آمده، به نسبت هفته پیش و قبل از انتخابات ریاست جمهوری بالا رفته است.

همین گزارش بر اساس آنچه در وبسایت های ارزی آمده و فروشندگان ارز خارجی در ایران و دوبی گفته اند، ارزش برابری ریال و دلار در روز قبل از انتخابات ۳۶۳۰ تومان در ازای هر دلار بود که اینک به ۳۳۳۰ تومان رسیده، یعنی ۱۰درصد افزایش یافته است.

طی ۸ سال ریاست جمهوری احمدی نژاد، و با چندین دور تحریمهای بین المللی علیه ایران، فشارهای مالی بر کشور افزایش یافت و در نتیجه ارزش پول ملی به پایین ترین حد خود در تاریخ رسید.

یک فروشنده ارز در دوبی به خبرگزاری رویترز گفته است افزایش ارزش ریال به دلیل نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایران است.

در مقایسه با اواخر سال ۲۰۱۱ میلادی و آغاز تحریمهای غرب و فشارهای مالی ناشی از آن و نیز قطع ارتباط بانکهای جهانی با بانکهای ایران، ارزش ریال به یک سوم رسیده است.

در گزارش ديوان محاسبات آمده است که بانك مركزي «بدون توجه به گسترده شدن تحريم‌هاي اقتصادي و لزوم حفظ ذخاير ارزي كشور نسبت به صدور مقررات لازم و همچنين نظارت بر نحوه مصرف ارز تحويلي به بانك‌ها و صرافي‌ها، اقدام مناسبي انجام نداده است.»
این در حالی است محمود احمدی نژاد در پنجاه و سومین مجمع سالانه بانک مرکزی، عملکرد بانک را بسیار ارزشمند و مثبت ارزیابی و تاکید کرد: «اعطای تسهیلات بانکی ، مدیریت بازار و بخش تولید و حجم سرمایه‌گذاری‌ها بیانگر رشد مثبت اقتصادی است و بانک مرکزی در فرآیند این رشد تاثیر و نقش قابل توجهی داشته است.»
دولت آقای احمدی نژاد در دوره ۸ ساله خود، علاوه بر کنترل بانک مرکزی و به کار گرفتن آن در راستای برنامه های اقتصادی دولت، سازمان برنامه و بودجه کشور را نیز منحل کرد.

آقای روحانی در نخستین کنفرانس مطبوعاتی خویش پس از انتخابات «نخستین اولویت» دولت خود را «مسایل معیشتی و اقتصادی مردم» اعلام کرد و گفت اصل سازمان مدیریت و برنامه ریزی احیا خواهد شد.
آقای روحانی همچنین تاکید کرد برنامه هدفمندی یارانه ها ادامه خواهد یافت، اما مراحل بعدی پس از تشکیل یک کمیته اقتصادی مشترک بین دولت و مجلس اجرا خواهد شد.
آقای روحانی گفت «راه حل اساسی مشکلات اقتصادی رونق تولید و هدایت نقدینگی و پس اندازهای مردم به سمت تولید است.»

به گفته کارشناسان افزایش ارزش پول ملی یک هفته پس از انتخابات ناشی از امید مردم به بهبود وضع اقتصادی است، ولی اگر دولت نتواند دست کم به بخشهایی از وعده های اقتصادی خود عمل کند، سقوط ریال از سر گرفته خواهد شد.
XS
SM
MD
LG