لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۲۶

انتخابات ایران، امیدی برای تغییر


در حالی که مردم ایران برای انتخاب جانشین محمود احمدی نژاد رای می دهند، تحلیلگران از دشواریهایی سخن می گویند که رییس جمهوری جدید، در داخل و خارج با آنها روبرو خواهد بود، از جمله ساماندهی اقتصاد ،که زیر فشارتحریم های بین المللی قراردارد، و چگونگی برخورد با جنگ داخلی سوریه.

در مورد سوریه، تحلیلگران براین عقیده هستند سقوط شهر قصیر و افتادن آن به دست نیروهای اسد، با پشتیانی متحدان حزب الله آنها در لبنان، دست ایران در مناقشه را رو می کند.

هژیر تیموریان، تحلیلگر خاورمیانه ساکن لندن، نیروهای حزب الله را عوامل ایران می داند و می گوید «این واقعیت که هزاران رزمنده حزب الله در کنار دولت سوریه علیه شورشیان می جنگند، به معنای درگیری ایران است. اما در راس آن ، پول و اسلحه فراوانی است که ایران به سوریه سرازیر کرده است.»

شاشانک جوشی، تحلیلگر انستیتوی سرویس های متحده در لندن، می گوید هرکسی در انتخابات برنده شود، حمایت ایران از سوریه ادامه خواهد یافت.

او توضیح می دهد ایران پیکار درسوریه را مقوله ای برای حفظ موجودیت خود می بیند، و سقوط احتمالی بشار اسد را نخستین گام در حمله گسترده تر علیه ایران می پندارد.

جوشی با اشاره به این که سیاست خارجی ایران را آیت الله خامنه ای هدایت می کند گفت «حداکثر آنچه می توانیم امیدوار باشیم این است که کنترل بیشتری در این مسائل به یک رئیس جمهوری وفاداربه خامنه ای، مانند سعید جلیلی، درصورتی که مورد اعتماد باشد، داده شود.»

تیموریان می گوید رییس جمهوری جدید کشوری را به ارث می برد که روز بروز منزوی تر می شود، و اضافه می کند «جدا از حزب الله که نگهداری آن هزینه بسیار دارد، جمهوری اسلامی ایران تقریباً هیچ دوستی در جهان ندارد. دوستانش قاچاقچیانی هستند که از خرید نفت ایران دربرابر تحریم های بین المللی سود می برند.»

تحریم ها محمود احمدی نژاد را وادار ساخت به جستجوی متحدان جدید در آفریقا برآید. او در ماه آوریل از نیجریه، تولید کننده عمده اورانیوم، دیدن کرد ، اما تفریباً دست خالی بازگشت.

ایران همچنین روابط با کشورهای آمریکای لاتین را تقویت کرد، و نخستین کشوری بود که مرگ هوگو چاوز رییس جمهوری ونزوئلا را تسلیت گفت.

ماه پیش ، وزیرنفت ایران به هند رفت با این هدف که فروش نفت خام را که درسال مالی گذشته بسیار پایین آمد، افزایش دهد.

جوشی گفت: «تنها امید برای ایران در دراز مدت، اگر تحریمها سخت تر شود، ممکن است این باشد که همدردی کشورهای غیر متعهد مانند هند را به دست آورد.»

تحلیلگران می گویند در حال حاضر، فشار تحریم های غرب – و دست هدایت کننده آیت الله خامنه ای – به این معنا است که فضا برای حرکت رئیس جمهوری جدید در صحنه جهانی محدود خواهد بود.

رویترز درتفسیری می گوید آیت الله خامنه ای که اعتراضات پس از انتخاب دوباره محمود احمدی نژاد به او صدمه زد و سپس با جاه طلبی های مردی که از وی حمایت کرده بود روبرو شد، در روزهای پیش از انتخابات مردم را به حضور گسترده در حوزه های رای گیری فراخواند، در همین حال به نامزدهای باقی مانده علیه قول هر امتیازی به آمریکا هشدار داد.

آیت الله خامنه ای از زمان برگزیده شدن به عنوان جانشین آیت الله خمینی، در سایه او زندگی کرده است، اما تشکیلات امنیتی سهمگینی برای تحمیل اقتدار مذهبی و گسترش دامنه قدرت خود به وجود آورده است.

مفسر رویترز می گوید بسیاری از ایرانیان با رویاروئی ایدئولوژیکی خامنه ای با غرب و سیاست اتمی که موجب وضع تحریم های سخت بر بخش انرژی ایران شده است موافق نیستند. اما رهبر ۷۳ ساله در چهار سالی که از سرکوب شدید ترین ناآرامی در تاریخ جمهوری اسلامی می گذرد، برگشت پذیری خود را ثابت کرده است.

رویترز می گوید هر چند خامنه ای و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می گویند طرفدار کاندیدای بخصوصی نیستند، اما پشت صحنه تشکیلات امنیتی ممکن است در تلاش باشد انتخاب یک تندروی وفادار و مطیع را برای ریاست جمهوری مسلم سازد.

نفوذ خامنه ای بر امور عمده سیاسی و اقتصادی، با ۴ هزار کارمند در بیت رهبری، که همه از سپاه پاسداران و سرویس های امنیتی گرفته شده اند، آغاز می شود.

بر اساس اطلاعات دیپلماتیک، بیت به عنوان مرکز اعصاب نیرومندی برای هسته مرکزی فرماندهان و روسای نظامی، امنیتی و اطلاعاتی و روحانیان تند رو درقم عمل می کند.

لس آنجلس تایمز می نویسد حکومت مذهبی ایران قادرنشد در مجادله داخلی غلبه کند و پشت سریک کاندیدای واحد در انتخابات متحد شود، در نتیجه ناگهان شانس تنها میانه رو در رقابت برای احراز مقام ریاست جمهوری افزایش یافت و موجب شد علاقه برخی ازکسانی که قصد داشتند انتخابات را تحریم کنند تجدید شود.

خبرگزاری چین، شین هوا، می گوید رای دهندگان در ایران امیدوار هستند رئیس جمهوری جدید تغییراتی را موجب شود. روز جمعه ، جوان ۱۸ ساله ای در یک حوزه انتخاباتی درحالی که عکس حسن روحانی را حمل می کرد، گفت «رای به روحانی به معنای انتخاب آزادی است.»

یک افسر بازنشسته نیروی هوایی با تاکید براین که کشوربه فردی با مدیریت خوب برای تغییر نیازدارد، قالیباف را چنین فردی دانست و گفت او توانایی خود را به عنوان شهردار تهران ثابت کرد.

وال استریت جورنال می نویسد بارقه ای از امید برای کاندیدایی که اپوزیسیون سیاسی ایران از او حمایت می کند، جان تازه ای به انتخابات ریاست جمهوری بخشید. چندین نظرسنجی نشان می دهد حسن روحانی متحد اصلاح طلبان در پیشاپیش کاندیداها قراردارد، و محمد باقر قالیباف پس از او حرکت می کند.

وال استریت جورنال می نویسد افزایش حمایت ازروحانی تا حدودی به این دلیل بود که اصلاح طلبان خواهان دمکراتیک شدن تدریجی جامعه وافزایش آزادیهای اجتماعی، با خروج یک کاندیدای دیگراصلاح طلب، پشت سر او جمع شدند.
XS
SM
MD
LG