لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۲۹

دیدگاه | سپاه پاسداران مستحق ماندن در فهرست سازمان‌های تروریستی است


رژه نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران - آرشیو
رژه نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران - آرشیو

نوید محبی، پژوهشگر در موسسه نوفدی، در مقاله‌ای در العربیه انگلیسی با برشمردن اقداماتی که سپاه پاسداران طی سال‌ها انجام داده و یا متهم به انجام آنها‌ است، استدلال‌های ارائه شده برای خارج کردن نام سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌هایی که ایالات متحده آنها را سازمان‌های تروریستی خارجی می‌داند، به چالش می‌کشد.

محبی می‌نویسد که در پی افزایش ناامیدی‌ها از دستیابی به توافق هسته‌ای جدید، برخی گروه‌های فشار جناح پروگرسیو حزب دموکرات در سنای آمریکا، مانند کریس مورفی، دولت بایدن را تحت فشار قرار داده‌اند تا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی حذف کند. جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، مشتاق احیای میراث امضا شده از سوی دولت اوباما است و به هر قیمتی مایل است تا به توافق هسته‌ای باز گردد و این امر خشم و مخالفت‌های زیادی را نه تنها از سوی جمهوری‌خواهان، بلکه همچنین در میان دموکرات‌های مجلس نمایندگان و سنا، برانگیخته و همچنین با مخالفت بسیاری از ایرانیان داخل و خارج از ایران مواجه شده است.

اما به باور نویسنده، شاید آن چه که بیش از همه جای نگرانی دارد به خطر افتادن «اعتبار بین‌المللی آمریکا به عنوان یک ابرقدرت» و همچنین صلاحیت اخلاقی ایالات متحده در نتیجه حذف سپاه از این فهرست است. چرا که حذف سپاه از فهرست گروه‌های تروریستی به این معنا است که رهبر جهان آزاد گروه‌های تروریستی را نه بر اساس عملکردشان، بلکه بر مبنای ملاحظات سیاسی تعیین می‌کند که این مساله بدعت‌گذاری نگران‌کننده‌ای است.

محبی سپس با اشاره به برخی اقدامات منتسب به سپاه پاسداران - از جمله «تلاش برای ربودن مخالفان ایرانی-آمریکایی در خاک آمریکا» و «برنامه‌ریزی فعالانه برای آسیب‌رساندن به مقامات فعلی و سابق آمریکا از جمله مایک پمپئو وزیر سابق امور خارجه و برایان هوک نماینده سابق ویژه آمریکا در امور ایران» - می‌نویسد که شواهد زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بزرگترین و قدرتمندترین حامی تروریسم جهانی است.

نویسنده سپس با طرح این پرسش که «با توجه به ماهیت و اهداف دهشتناک سپاه، ایالات متحده با چه توجیهی می‌تواند گروهی را که مثال روشنی از مفهوم تروریسم است از این فهرست حذف کند و در عین حال حزب الله، حماس، و جهاد اسلامی را که وابسته به جمهوری اسلامی هستند در این فهرست نگه دارد؟» می‌نویسد که حذف سپاه پاسداران از فهرست تروریستی همچنین این پیام غلط را به دیکتاتورها و رژیم‌های سرکوبگر می‌دهد که «اگر به ایالات متحده فشار بیاورید − چه با اشاعه تسلیحات هسته‌ای و چه با موارد دیگر - می‌توانید با قلب واقعیت‌های تاریخی، به منش و روش شیطانی خود ادامه دهید و حتی گذشته تروریستی خود را سفید‌شویی کنید.» او می‌پرسد: «با این منطق اگر داعش یا القاعده هم به دنبال سلاح هسته‌ای بروند آیا آمریکا خروج این گروه‌ها از لیست تروریستی را در نظر می‌گیرد؟»

محبی می‌نویسد که در درازمدت، حذف سپاه از لیست تروریستی، بر نگاه مردم ایران بر آمریکا نیز تأثیر منفی خواهد گذاشت و اقدام بایدن به ایرانیان که یکی از مثبت‌نگرترین مردمان در سطح خاورمیانه نسبت به کشور آمریکا هستند نشان می‌دهد که سرکوبگران آنها هیچ بهایی برای جنایات علیه بشریت و تروریسم خود در داخل و خارج از کشور نخواهند پرداخت.

این پژوهشگر موسسه نوفدی می‌نویسد که «سپاه در نگاه ایرانیان یک نیروی اشغالگر است که به جای حفظ منافع ملی، به دنبال تضمین بقای رژیم جمهوری اسلامی است. فهرست جنایات سپاه علیه مردم ایران طولانی است. در هجدهم دی‌ماه ۱۳۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هواپیمای غیرنظامی خطوط هوایی بین المللی اوکراین پی‌اس‌۷۵۲ را ساقط کرد و ۱۷۶ مسافر و خدمه آن را به کام مرگ کشاند. سپاه و زیرمجموعه‌هایش همچنین مرتکب کشتار نزدیک به ۱۵۰۰ نفر ازمعترضان خیزش آبان ۱۳۹۸ شدند.»

به نوشته محبی، ایرانی‌ها سپاه را نه به‌عنوان نیرویی که امنیت آنها را تضمین می‌کند، بلکه به‌عنوان یک گروه مافیایی می‌شناسند که نه تنها معترضان را در خیابان‌ها سلاخی می‌کند، بلکه به بهای فقیرترکردن مردم و چپاول منابع غنی کشور، سیاست منطقه‌ای توسعه طلبانه‌ای را دنبال می‌کند.

نویسنده سپس با اشاره به اقدامات برون‌مرزی سپاه می‌نویسد که این نهاد نظامی «همچنین مسئول کشتار و زخمی شدن هزاران آمریکایی است. در سال ۱۹۸۳، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با بمب‌گذاری در پادگان تفنگداران دریایی در بیروت منجر به کشته شدن ۲۴۱ پرسنل نظامی آمریکایی شد.علاوه بر این، بر اساس یک گزارش از طبقه بندی خارج شده آمریکا، گروه های شبه نظامی تحت حمایت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مسئول کشتن بیش از ۶۰۰ نفر ازسربازان ارتش ایالات متحده در عراق بودند.»

به باور محبی حذف سپاه پاسداران حاوی این پیام روشن خواهد بود که «دولت آمریکا نه در کنار مردم ایران بلکه در کنار سرکوبگران آنها ایستاده است.»

محبی دلایل ارائه شده برای حذف سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی را قانع‌کننده نمی‌داند و می گوید که این مسئله می‌تواند پیامدهای طولانی‌مدت بسیار خطرناک‌تری برای ایالات متحده و امنیت جهانی در برداشته باشد. او می‌نویسد که ایالات متحده نه تنها نباید تسلیم شود، بلکه می‌بایست با اعمال تحریم‌های سرسختانه‌تر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست ترور حفظ کند؛ چرا که «سپاه در تمامیتش یک سازمان تروریستی است.»

علاوه بر تأثیرات عینی تحریم‌ها علیه سپاه، پیامدهای اخلاقی آن چه بسا شاید مهم‌تر باشد. حذف سپاه از فهرست نشان می دهد که ایالات متحده از به رسمیت‌شناختن تروریسم و تحمیل عواقب آن بر آمران و عاملان اجتناب خواهد کرد. پرزیدنت بایدن باید تمایز اخلاقی بین خیر و شر را به رسمیت بشناسد وانگ اخلاقی را بر کسانی که مرتکب شر می شوند تحمیل کند. آمریکا نباید سیاست های اعمال حقیقت و عدالت را کنار بگذارد. حذف سپاه از لیست تروریستی به آمریکا آسیب می رساند و به کسانی که به ایرانیان ظلم می کنند قدرت می بخشد.

* برگردان فارسی این مطلب تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG