لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۲۰

اعتصابات دانش‌آموزان و کسبه؛ شاهزاده رضا پهلوی: «گامی در مسیر درست» است


اعتراضات سراسری ایران
اعتراضات سراسری ایران

شاهزاده رضا پهلوی با اشاره به اعتصاب شماری از کسبه در اصفهان، آن را «گامی در مسیر درست» خواند و تأکید کرد که «اعتصابات سراسری» می‌تواند «در کنار اعتراضات سراسری» جمهوری اسلامی را «به زانو» درآورد.

هم‌زمان با گسترش اعتراضات سراسری ایران و پیوستن دانش‌آموزان به آن، شاهزاده رضا پهلوی روز سه‌شنبه ۱۲ مهر در توییتی با انتشار ویدئویی از اعتصاب کسبه خیابان طالقانی در اصفهان، نوشت: «گزارش‌های متعدد، خبر از گسترش اعتصابات از بخش‌های فرهنگی - آموزشی به بخش‌های خدماتی - تجاری می‌دهند. این گامی است در مسیر درست.»

یک گزارش ویدئویی از بندرعباس در استان هرمزگان، تلاش مأموران برای بازداشت یکی از معترضان را نشان می‌دهد که با دخالت شهروندان دیگر، موفق نمی‌شوند. در ویدئو صدای شعار «مرگ بر خامنه‌ای» و «بی‌شرف، بی‌شرف» می‌آید.

به دلیل قطعی اینترنت و اختلال شدید آن در بسیاری از مناطق ایران، برخی ویدئوهای مربوط به اعتراضات با تأخیر منتشر می‌شود.

تصاویر منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی از استقرار «مأموران زن» یگان ویژه بدون پوشش چادر و با کلاه‌خود و باتوم در تهران خبر می‌دهند که به روایت شهروندان نشانه‌ای از کمبود نیرو است.

حضور این مأموران زن یگان ویژه در تهران با این پوشش متفاوت از جنبه‌های دیگر نیز توجه کاربران رسانه‌های اجتماعی را جلب کرده است.

تصاویر منتشر شده زنان با کلاه گارد ویژه را نشان می‌دهد که باتوم در دست دارند و بر خلاف پوشش رسمی آنها که چادر است، مانتوی کوتاه پوشیده‌اند.

این پوشش بر خلاف شعار «حجاب مصونیت است، نه محدودیت»، نشان می‌دهد پوشش رسمی چادر برای آنها در برخورد با معترضان دست‌وپاگیر بوده است.

یکی از مخاطبان صدای آمریکا در ویدئویی که از پارک جمشیدیه تهران فرستاده، جای خالی مجسمه قاسم سلیمانی را که در شب‌های گذشته سوزانده شد، نشان می‌دهد و می‌گوید: «مدتی طولانی ما می‌آمدیم مجسمه قاسم را می‌دیدیم و حرصمان می‌گرفت. الان دهه هشتادی‌ها آمدند و این مجسمه قاسم را زدند کن‌فیکون کردند.»

او تأکید می‌کند: «دیگر پرونده‌تان بسته است. زورتان به این مردم نمی‌رسد. وقتی دانش‌آموز می‌آید عکس خامنه‌ای را می‌شکند و می‌آورد پایین، یعنی پرونده‌تان بسته شده و کار تمام است.»

دختران دانش‌آموز در هجدهمین روز اعتراضات ایران دست‌کم در استان‌های تهران، البرز، کردستان، اصفهان و فارس، با برداشتن مقنعه‌ها، چرخاندن آن بالای سر، و در مواردی حجاب‌سوزی، تظاهرات را به خیابان‌ها کشانده‌اند.

در شهریار، دانش‌آموزان دختر در حالی که مقنعه‌های اجباری را از سرشان برداشته‌اند و در هوا می‌چرخانند، شعار می‌دهند: «نخبه‌هامون رو کشتند، به جاش آخوند گذاشتند.»

میلاد پورعیسی، روزنامه‌نگار مستقل، می‌گوید، دختران یک مدرسه در اصفهان شعار «مرگ بر دیکتاتور» داده‌اند و مدیر «با بچه‌ها درگیر شد» و پس از «سیلی زدن به صورت یک دانش‌آموز» دختران ساکت نشدند.

به گفته او، «مدیر به گارد ویژه زنگ زد» و خشونت مأموران به حدی بود که «چند دانش‌آموز بیهوش» شدند و «با آمبولانس به بیمارستان منتقل شدند.»

پیش از این گزارش‌های متعددی درباره استفاده از آمبولانس توسط نیروهای حکومتی در جریان سرکوب اعتراضات منتشر شده است.

یک گزارش تصویری، شمار قابل توجهی از دختران را نشان می‌دهد که در تهران شعار می‌دهند: «آخوند باید گم بشه»

هم‌زمان با گسترش موج اعتراضات سراسری در ایران و محدودسازی اینترنت از سوی مقامات جمهوری اسلامی، گوگل، استفاده از فیلترشکن وی‌پی‌ان «آوت‌لاین» (outline) را در صفحه اصلی خود، برای مردم ایران فعال کرد.

در صفحه اصلی گوگل برای کاربران ایرانی، خطی به فارسی افزوده شده که با اشاره به وی‌پی‌ان آوت‌لاین در آن نوشته شده است: «دسترسی ایمن به اینترنت داشته باشید.»

  • حمایت سینماگران فرانسه

بیش از هزار تن از سینماگران فرانسوی که چهره‌های شناخته شده در میان آنان دیده می‌شوند، در بیانیه‌ای از اعتراضات سراسری ایران حمایت کردند.

آنها در این بیانیه با تکرار شعار «زن، زندگی، آزادی» ابراز امیدواری کرده‌اند که «اعتراض‌های اخیر دوران تازه‌ای را در ایران آغاز کند.»

نام چهره‌هایی همچون ژولیت بینوش، ژاک اودیار، لئا سیدو، ماریون کوتیار، ایزابل هوپر، آلیس دیوپ، میشل آزاناویسوس، و جولیا دوکورنو در میان امضاکنندگان این بیانیه دیده می‌شود.

  • پیام بهروز وثوقی

بهروز وثوقی، بازیگر پیش‌کسوت و شناخته شده سینمای ایران، در پیامی که روز سه‌شنبه پس از برخاستن از بستر بیماری کرونا منتشر کرده، با بیان «همدلی همیشگی» خود به ایرانیان، افزوده است: «امروز همگی «عزادار دانش‌آموزان، دانشجویان، زاهدان، کردستان، تبریز و ایران و همه ایرانمان هستیم.»

او تأکید کرده است:: «بعد از ۴۳ ساله بالاخره همگی یک صدا شدیم. امروز باید صدای فرزندانمان باشیم. صدای مهساها، نداها، نیکاها، حدیث‌ها، سیاوش‌ها و ...
آقای وثوقی همچنین گفته است: «ایمان دارم که با این یک‌صدایی ریشه ظلم و ستم را برای همیشه از ایرانمان قطع خواهیم کرد.»

امین حیایی، بازیگر، نیز با حمایت از اعتراضات سراسری ایران در اینستاگرام نوشت، «تاریخ ثابت کرده نه ظلم پایدار می‌ماند و نه ظالم» و «بترسید از روز جزا که بسیار نزدیک است.»

  • افزایش آمار کشته‌شدگان

سازمان حقوق بشر ایران در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد که تا ۱۲ مهر ۱‍۴۰۱ شمار کشته‌شدگان اعتراضات سراسری به «دست‌کم ۱۵۴ تن رسیده» و احتمالا «۹ نفر» از آنها کودک هستند.

بر اساس گزارش این سازمان، در ۱۷ استان کشته شدن معترضان گزارش شده و سیستان و بلوچستان با ۶۳ نفر و مازندران با ۲۷ نفر بیشترین تعداد کشته‌شدگان را داشته‌اند.

  • ادامه اعتراضات شهری

در تهران، حوالی ایستگاه مترو شریعتی، روز سه‌شنبه شماری از شهروندان تجمع کرده‌اند و شعار می‌دهند. این تجمع با بوق ممتد ماشین‌هایی که ترافیک ایجاد کرده‌اند، همراه است.

  • تجمع حمایتی در لاهه

هم‌زمان با گسترش اعتراضات در سراسر ایران، تجمع‌هایی در شهرهای دیگر جهان در جریان است.

بنا بر گزارش دریافتی صدای آمریکا، روز سه‌شنبه در شهر لاهه هلند انبوه جمعیت تجمع کرده‌اند و شعار می‌دهند: «سفارت جاسوسی، تعطیل باید گردد»، «جمهوری اسلامی، نابود باید گردد»، «دانشجو بیدار است، از ولایت بیزار است» و «زن، زندگی، آزادی»

  • ترانه جدید مهدی یراحی در حمایت از اعتراضات سراسری

مهدی یراحی، خواننده شناخته‌شده اهل خوزستان، در حمایت از اعتراضات سراسری ایران ترانه‌ای با اقتباس از شعار «زن زندگی آزادی خوانده و در آن با اشاره به کشته شدن مهسا امینی تحت بازداشت، گفته است: «به نام تو، که اسم رمز ماست، شب مهسا، طلوع صد نداست، بخوان که شهر سرود زن شود؛ که این وطن وطن شود.»

خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران به نقل از سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با ادعای «نقش عناصر گروه‌های مختلف معاند» در اعتراضات سراسری ایران، نوشت، «لیدرهای اغتشاشگران در بازداشت می‌مانند.»

ابوالفضل عمویی ادعا کرد، «لیدرهایی» که به «گروه‌های تجزیه‌طلب»، مجاهدین خلق و بهائی‌ها «وابسته» بوده‌اند، در اعتراضات حضور داشته‌اند و بازداشت شده‌اند و گفت این افراد «تا تکمیل پرونده» در بازداشت می‌مانند.

طرح این ادعا در حالی است که در ۱۸ روز گذشته در شهرهای مختلف ایران شعارهای ملی‌گرایانه و در راستای اتحاد ملی سر داده شده است.

  • افزایش موارد بازداشت‌ و پیگرد قضایی

در ۱۸ روز گذشته هم‌زمان با اعتراضات سراسری در ایران دست‌کم ۲۴ روزنامه‌نگار بازداشت شده‌اند.

یلدا معیری، آریا جعفری و احمد حلبی‌ئاز عکاس‌های خبری، نیلوفر حامدی، از روزنامه «شرق»، فاطمه رجبی و فرشید قربان‌پور از روزنامه «هفت صبح»، الهه محمدی از «هم‌میهن»، مجتبی رحیمی، علیرضا خوشبخت، روح‌الله نخعی، ایمان به‌پسند، ویدا ربانی، صفیه قره‌باقی، و سیاوش سلیمانی روزنامه‌نگاران آزاد، مسعود کردپور، علی خطیب‌زاده و مرضیه طلایی مسئول و خبرنگاران آژانس خبری موکریان، علیرضا جباری دارستانی خبرنگار خبرگزاری مهر، بتول بلالی خبرنگار محلی در سیرجان، مهرنوش طافیان خبرنگار محلی در خوزستان، البرز نظامی مترجم و روزنامه‌نگار دنیای اقتصاد، شهرام آزموده سردبیر نشریه تالش، و نوید جمشیدی سردبیر وب‌سایت آسیا بازداشت شده‌اند.

رضا اکوانیان، روزنامه‌نگار حوزه حقوق بشر، نیز فهرستی از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری را که به قرنطینه زندان یاسوج انتقال داده شده‌اند، منتشر کرد.

این فهرست ۱۸ نفره شامل اسامی «سروش خلیلی‌پور، یاسر فرخ‌زاد، مهیار زاهدیان‌نسب، علی تقوایی، ایمان دستیار، احسان رخشان ، مسعود قلندری، ایرج حسن‌زاده، کوروش جلیل، جواد تقوایی، کیانوش واحدی‌اصل، بهزاد حیدری، امین‌الله بالین‌پرست، امیرعباس پویان سفت، یعقوب جوان‌بخت، محسن قلندری و امین حیدریان» است.

بنا بر این فهرست، شماری از این بازداشت‌شدگان دانش‌آموز و دانشجو هستند.

  • کمبود خون در زاهدان

همچنین گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی از نیاز فوری به خون برای آسیب‌دیدگان اعتراضات در زاهدان حکایت دارند.

گروه فعالان «۱۵۰۰ تصویر» که گزارش‌ها درباره اعتراضات سراسری را پوشش می‌دهد، در توییتی نوشته است، «زاهدان به خون احتیاج دارد» و از واجدان شرایط خواسته «تا جان‌های بیشتری» در زاهدان از دست نرفته، برای رفع کمبود، خون اهدا کنند.

بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی «کمپین فعالین بلوچ» تا روز دوشنبه آمار جان‌باختگان در زاهدان به ۶۷ تن افزایش یافت و بیش از ۳۰۰ تن نیز زخمی شده‌اند.

برخی گزارش‌های شهروندی می‌گویند کمبود امکانات درمانی از جمله کمبود خون، موجب افزایش شمار کشته‌ها شده است.

هم‌زمان با موج اعتراضات دانش‌آموزی و دانشجویی، تجمع‌های مردمی نیز در برخی مناطق جریان دارد.

خبرگزاری مهر نیز روز سه‌شنبه ۱۲ مهر گزارش داد که علی کریمی، کاپیتان پیشین تیم ملی فوتبال ایران، «به دلیل هم‌صدایی با دشمن و تشویق به اغتشاش» تحت تعقیب قضایی قرار گرفت.

این خبرگزاری همچنین در گزارشی دیگر با انتشار عکس علی کریمی و حسین ماهینی، دو فوتبالیست پیشکسوت تیم پرسپولیس، و محمود شهریاری مجری پیشین تلویزیون، نوشت: «تشویق به اغتشاش جرم مشترک سلبریتی‌هایی است که نمک خوردند و نمکدان شکستند.»

  • اعتراضات دانش‌آموزان

بر اساس گزارش‌های شهروندی، اعتراضات دانش‌آموزی در بسیاری از شهرهای ایران جریان داشته است.

یک گزارش ویدئوی از شیراز، دختران دانش‌آموز را که در خیابان در میان ترافیک قطار شده‌اند و شعارهای «مرگ بر دیکتاتور» و «ایرانی باغیرت، حمایت حمایت» می‌دهند. برخی از این دختران حجاب بر سر ندارند و از رانندگان می‌خواهند با بوق زدن معترضان را حمایت کنند.

این گزارش شهروندی دختران دانش‌آموز را نشان می‌دهد که در کلاس مقنعه اجباری را از سر درآورده‌اند و به هوا پرتاب می‌کنند و هم‌زمان می‌گویند: «نه به جمهوری اسلامی»

ویدئویی دیگر، اعتراض دختران دانش‌آموز را در ملارد، در نزدیکی فردیس نشان می‌دهد که بدون حجاب در خیابان راهپیمایی می‌کنند و شعار می‌دهند: «زن زندگی آزادی»

یک ویدئوی دیگر که به صدای آمریکا رسیده، ده‌ها دختر دانش‌آموز را در سقز، زادگاه مهسا امینی، نشان می‌دهد که با راهپیمایی در خیابان به اعتراضات سراسری پیوسته‌اند.

یک گزارش ویدئویی، جمعیت دختران دانش‌آموز را نشان می‌دهد که در حیاط مدرسه شعار «زن زندگی آزادی» می‌دهند.

روز سه‌شنبه گروهی از دختران دانش‌آموز در حیاط مدرسه مقنعه خود را آتش زدند.

دختران دانش‌آموز در حالی که مقنعه‌های اجباری را از سر درآورده‌اند، در خیابان کتاب‌های درسی خود را در می‌آورند و عکس روح‌الله خمینی بنیان‌گذار جمهوری اسلامی را از صفحه اول آن پاره می‌کنند.

آنها همچنین شعار «مرگ بر دیکتاتور» و «زن زندگی آزادی» سر می‌دهند.

یک ویدئوی ارسال شده به صدای آمریکا، نشان می‌دهد دانش‌آموزی تصویرهای روح‌الله خمینی و علی خامنه‌ای، بنیان‌گذار جمهوری اسلامی و رهبر کنونی آن، را از کتاب‌های درسی خود پاره می‌کند و می‌گوید: «جایتان در کتاب‌های درسی ما و در هیچ جای این سرزمین نیست» و «مرگ بر خامنه‌ای.»

در فردیس، استان البرز، دانش‌آموزان دختر اعتراضات را به خیابان‌ها کشانده‌اند و برخی ویدئوهای منتشر شده، نشان می‌دهد شعار «مرگ بر دیکتاتور» می‌دهند.

بر اساس گزارش رسیده از فردیس در استان البرز به بخش فارسی صدای آمریکا، در روز سه‌شنبه ۱۲ مهر، نیروهای حکومتی با گاز اشک‌آور به دانش‌آموزان معترض حمله کرده‌اند.

دختران دانش‌آموز در فردیس با در آوردن مقنعه اجباری به خیابان‌ها آمدند
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

در جریان این دور از اعتراضات سراسری در ایران، شماری از دانش‌آموزان از جمله نیکا شاکرمی و سارینا اسماعیل‌زاده، کشته شده‌اند.

یک روز پس از خاک‌سپاری نیکا شاکرمی، ویدئویی از او در شبکه‌های اجتماعی مورد توجه قرار گرفته که شادی و اجرای هنری او را نشان می‌دهد.

در برخی مناطق دانش‌آموزان پسر نیز به اعتراضات پیوسته‌اند.

در شیراز دانش‌آموزان شعار می‌دهند «امسال سال خونه، سید علی سرنگونه.»

شعار دانش‌آموزان در شیراز: «امسال سال خونه سدعلی سرنگونه»
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00
  • اعتراضات دانشجویان

اعتراضات دانشجویان در برخی دانشگاه، از جمله خواجه نصیر، علامه طباطبایی، الزهرا، و علوم پزشکی در تهران، و همچنین دانشگاه‌های تبریز، اصفهان، یزد، و ارومیه نیز ادامه دارد.

در دانشگاه الزهرا در تهران دانشجویان خطاب به بسیجی‌ها شعار می‌دهند: «پرچمت رو تکون بده، ساندیست رو نشون بده»

گزارشی ویدئویی از دانشگاه فردوسی مشهد، انبوه جمعیت را نشان می‌دهد که شعار می‌دهند: «این دیگه اعتراض نیست، شروع انقلابه.»

ویدئویی دیگر از همین دانشگاه شعار «رفراندوم، رفراندوم، اینه شعار مردم» را در روز سه‌شنبه ۱۲ مهر ثبت کرده است.

کادر درمان بیمارستان رازی رشت در اعتراض به استفاده از آمبولانس برای سرکوب اعتراضات سراسری در محوطه بیمارستان تحصن کرده‌اند.

آنها همچنین روی کاغذهایی که در دست دارند، شعارهایی از جمله «دانشجو را آزاد کنید» و «آزادی حق ما است» نوشته‌اند.

دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی با وجود جدا بودن غذاخوری «خواهران» و «برادران»، در یک سالن در کنار هم غذا خوردند و برخی دختران دانشجو، مقنعه‌هایشان را از سر برداشتند.

دختران دانشجو در کنار پسران در سلف سرویس دانشگاه علامه
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

شماری از دانشجویان دانشکده علوم پزشکی تهران نیز با تجمع در محوطه دانشگاه، از همکلاسی‌های خود می‌خواهند به اعتراضات بپیوندند و شعار می‌دهند: «دانشجو بیا بیرون»

دانشجویان در تبریز شعار می‌دهند: «از کردستان تا تبریز، فقر و فساد، و تبعیض.»

در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر نیز دانشجویان شعار می‌دهند: «آزادی حق ماست، شریف اسم رمز ماست»

در دانشگاه آزاد خوراسگان در استان اصفهان، نیز دانشجویان با برگزاری تظاهرات، شعار «زن زندگی آزادی» می‌دهند.

در دانشگاه آزاد خوراسگان در استان اصفهان، دانشجویان با برگزاری تظاهرات، شعار «زن زندگی آزادی» می‌دهند.

گزارش‌ها از اصفهان حاکی از این است که شماری از کسبه با بستن مغازه‌ها اعتصاب کرده‌اند.

راوی در این گزارش ویدئویی که سه‌شنبه ۱۲ مهر گرفته شده، می‌گوید کسبه خیابان طالقانی در اصفهان اعتصاب کرده‌اند و مغازه‌ها را بسته‌اند.

دور جدید اعتراضات از هجده روز پیش آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.

در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

* صدای آمریکا در حال حاضر نمی‌تواند صحت همه ویدیوها و گزارش‌ها را به طور مستقل تأیید کند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG