اخبار منتشر شده در رسانههای ایران و برخی نهادهای حقوق بشری حاکی از اعدام قریبالوقوع فرهاد صالحی جبهدار، افزایش شمار دانشجویان بهائی محروم از تحصیل، بازداشت ۹ نفر از اعضای عرفان حلقه، و درخواست آزادی معلمان زندانی از سوی دو سندیکای کارگری در ایران است.
- اعدام قریبالوقوع فرهاد صالحی، زندانی متهم به تجاوز در ایران
سازمان عفو بینالملل از اعدام قریبالوقوع فرهاد صالحی جبهدار، زندانی متهم تجاوز به یک کودک، خبر داد و گفت مقامات با انتقال او به سلول انفرادی در زندان مرکزی کرج قصد دارند حکم اعدام را سحرگاه ۷ مهر ماه به اجرا بگذارند.
دیانا الطحاوی، معاون دفتر خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بینالملل، ضمن درخواست توقف اجرای این حکم، صرفنظر از جرم مطرح شده، اجرای حکم اعدام را «ظالمانهترین و غیرانسانیترین» نوع مجازات اعلام کرد و گفت: «حکومت ایران به عنوان دومین جلاد پرکار جهان، همچنان به نقض بیرحمانه حق حیات بر خلاف تعهدات بینالمللیاش ادامه میدهد.»
وی در ادامه با اشاره به این که هیچ مدرک معتبری مبنی وجود ندارد که نشان دهد مجازات اعدام در پیشگیری از جرم، بازدارندگی بیشتری نسبت به مجازات حبس دارد گفت: «مقامات ایران به جای متوسل شدن به اعدام در رسیدگی به خشونتهای فجیع جنسی و جنسیتی، دسترسی آسیبدیدگان و بازماندگان به عدالت و جبران خسارت را بهبود بخشند.»
دیانا الطحاوی در ادامه از مقامات ایران خواست اعدام فرهاد صالحی جبهدار را متوقف کنند و تا لغو کامل مجازات اعدام، اجرای احکام اعدام را به حالت تعلیق در آورند.
به گزارش این نهاد حقوق بشری، براساس اسناد دادگاه، این متهم ۳۰ ساله پس از شکایت پدر یک پسر ۱۰ ساله در استان البرز بازداشت و زمستان سال ۹۸ در شعبه اول دادگاه کیفری یک استان البرز به اتهام تجاوز به این کودک به اعدام محکوم شد و شعبه ۳۱ دیوان عالی این حکم را تایید کرده است.
- دو سندیکای کارگری تهدید و بازداشت فعالان صنفی را محکوم کردند
پس از انتشار خبر بازداشت عزیز قاسمزاده، سخنگوی کانون صنفی فرهنگیان گیلان در تاریخ ۳ مهرماه، دو سندیکای کارگری خواستار آزاری بیقید و شرط معلمان و دیگر زندانیانی شدند که به خاطر درخواست برای داشتن معیشت بهتر و زندگی شایسته زندانی شدهاند.
سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه و سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، روز سهشنبه ۶ مهر ماه با انتشار بیانیهای، با اشاره به اعتراضات سراسری معلمان در شهرهای مختلف ایران، پرونده سازی، اخراج، تهدید، ارعاب و بازداشت و زندانی کردن معلمان را محکوم کردند.
این دو سندیکای کارگری همچنین با اشاره به بازداشت و زندانی شدن ۱۵ نفر از معلمان و فرهنگیان از جمله هاشم خواستار، محمدحسین سپهری، اسماعیل عبدی، و ناهید فتحعلیان، خواستار لغو تمامی «احکام ظالمانه» صادره بر علیه فعالان صنفی معلمان شدند.
- افزایش شمار دانشجویان بهائی محروم از تحصیل
به گزارش برخی از رسانههای حقوق بشری، همزمان با آغاز سال تحصیلی در ایران، برخی از شهروندان بهایی از تحصیل در دانشگاه محروم شده اند.
سایت حقوق بشری «هرانا»، روز سهشنبه ۶ مهر ماه در گزارشی نوشت سازمان سنجش و آموزش کشور نتایج آزمون برخی از بهائیانی را که در کنکور سراسری شرکت کرده اند« مردود» و «مردود صلاحیت عمومی» اعلام کرده است.
به نوشته هرانا، شمار شهروندان بهایی محروم از تحصیل در کنکور ۱۴۰۰ به ۹ نفر رسیده است. این گزارش می افزاید در پی اعتراض یکی از بهائیان محروم از تحصیل دانشگاهی، سازمان سنجش از او خواسته است اعتراض خود را به صورت کتبی به این سازمان اعلام کند تا این اعتراض به وزارت اطلاعات ارجاع داده شود.
بهائیان به عنوان بزرگ ترین اقلیت دینی غیرمسلمان در ایران، در چهار دهه گذشته با آزار و سرکوب حکومت جمهوری اسلامی روبرو بوده اند. محرومیت از تحصیل در دانشگاه ها و داشتن مشاغل دولتی، محرومیت از برگزاری مراسم مذهبی، بازداشت، زندان و اعدام از جمله مواردی هستند که جامعه بهائی ایران در چهار دهه گذشته متحمل شده است.
- بازداشت ۹ نفر از اعضای «عرفان حلقه» در ایران
برخی رسانههای ایران از بازداشت گروهی از اعضای «عرفان حلقه» در استانهای قم، البرز و تهران خبر دادند و نوشتند این افراد پس از ماهها «رصد اطلاعاتی» سازمان اطلاعات سپاه، بازداشت و به زندان منتقل شدهاند.
به گزارش خبرگزاری مهر، ۹ نفر از «اعضای اصلی و مرتبطان با خارج کشور» که فعالیت «مخفیانه» در شهر قم داشتند، با دستور مقام قضائی بازداشت و به زندان منتقل شدهاند.
محمدعلی طاهری، بنیانگذار «عرفان حلقه»، یکی از اعضای این گروه در ایران است که اردیبهشت ۱۳۹۰ بازداشت، و از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به اعدام محکوم شد. اما پس از اعتراض وکیل آقای طاهری و نقض این حکم در دیوان عالی کشور، شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب او را به ۵ سال حبس محکوم کرد. او سوم اردیبهشت ماه سال ۹۸ آزاد شد و پس از مدتی ایران را مقصد کانادا ترک کرد.
وزارت خارجه آمریکا بارها در گزارشهای مربوط به حقوق بشر در ایران، از نقض حقوق اقلیتهای مذهبی و سرکوب افراد به دلیل عقایدشان انتقاد کرده است.