با پایان یافتن مهلت ثبت نام داوطلبان نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ایران روز نخست، وزارت کشور اعلام کرد که ۱۲۶ نفر در این روز ثبت نام کردند.
بر اساس آماری که خبرگزاری های ایران سه شنبه ۲۲ فروردین به نقل از ستاد انتخابات وزارت کشور منتشر کردند، در میان ۱۲۶ داوطلب ثبت نام شده، شش زن نیز حضور دارند.
ثبت نام این زنان برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری در حالیست که شورای نگهبان تاکنون با تفسیر قانون اساسی که «رجل سیاسی» بودن را از شروط نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری دانسته است، داوطلبان زن را فاقد این شرط دانسته و صلاحیت آنان را رد کرده است.
روز سه شنبه در آغاز ثبت نام از داوطلبان عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور جمهوری اسلامی نیز در مورد ثبت نام از زنان و تایید صلاحیت آنان گفت: «تاکنون تفسیری که از قانون شده٬ رجل سیاسی شامل خانمها نمیشود.»
رهبر جمهوری اسلامی مهر ماه گذشته با ابلاغ سیاستهای کلی انتخابات در ایران به دستگاههای حکومتی، شورای نگهبان را موظف به «تعریف و اعلام معیارهای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست جمهوری» کرد اما عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان اواخر بهمن ماه اعلام کرد که شورای نگهبان همچنان در حال بررسی نظر کارشناسان در این مورد است.
حال در شرایطی که شورای نگهبان نظر خود را درباره تفسیر عبارت «رجل سیاسی» به طور رسمی اعلام نکرده، وزیر کشور گفته است که بر اساس آخرین تفسیر، شامل زنان نمیشود. این در حالیست که منتقدان این تفسیر معتقدند منظور تنظیم کنندگان قانون اساسی از عبارت «رجل سیاسی» تاکید بر شخصیت شناخته شده در فضای سیاسی بوده است نه مرد بودن نامزدها.
به هر روی به نظر میرسد در این دوره نیز داوطلبان زن پشت سد شورای نگهبان بمانند و از رقابت با نامزدان مرد انتخابات ریاست جمهوری محروم شوند.
از این نظر، جمهوری اسلامی ایران از معدود حکومت هایی است که در آن زنان از حضور در یکی از رقابتهای انتخاباتی محرومند.
انتخابات ریاست جمهوری ایران همزمان با انتخابات شوراهای شهر و روستا، روز ۲۹ اردیبهشت برگزار خواهد شد.