در روزی که محمود احمدی نژاد در نخستین کنفرانس خبری از پایان ریاست جمهوری خود خبرساز شد، دیگر اخبار انتخاباتی در ایران حوادث روز را تحت شعاع قرار داد.
با خروج از فضای تعطیلات سال نو و نزدیک شدن به روزهای ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری امسال، چهرههای سیاسی روز چهارشنبه ۱۶ فروردین در مورد نامزدهای احتمالی به اظهارنظر پرداختند.
قالیباف: درخواستی برای نامزدی در انتخابات نداشته ام
نخستین اظهارنظر مربوط به محمد باقر قالیباف، شهردار تهران و نامزد دو دوره در انتخابات پیشین ریاست جمهوری بود که اعلام کرد درخواستی از طرف گروهها و شخصیتها برای نامزدی در انتخابات نداشته است، اما از هر تلاشی برای تغییر دولت پشتیبانی میکند. او دولت کنونی را ناکارآمد خواند.
شهردار تهران که سال گذشته با اتهاماتی در خصوص واگذاری املاک تهران به افراد خارج از شهرداری روبرو شد، در انتخابات پیشین در رقابت با حسن روحانی ناکام ماند.
شایعات نامزدی اعضای دولت
از سوی دیگر، همزمان با موج تبلیغات اصولگرایان علیه برنامههای اقتصادی دولت، برخی رسانه نیز گمانهزنیهایی را مبنی بر نامزد شدن تعدادی از وزیران کابینه حسن روحانی مطرح کردند؛ اخبار و گمانهزنی هایی که همگی روز چهارشنبه تکذیب شدند.
روز چهارشنبه محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری، در جمع خبرنگاران شایعات نامزد شدن خود در انتخابات را رد کرد و گفت که به شدت از نامزدی آقای روحانی حمایت میکند.
همزمان، حسن قاضی زاده هاشمی در نامه ای به رئیس صدا و سیما نسبت به خبری درباره نامزدی خود در انتخابات واکنش نشان داد و اعلام کرد که تنها دغدغه او تا پایان دوره وزارت خود، رسیدگی به وضعیت سلامت شهروندان است. او در نامه خود برخی گمانهزنیها درباره نامزد شدن اعضای دولت را «هدفمند» دانسته است.
موج انتخاباتی با دعوت از ابراهیم رئیسی
در این بین، با اوج گیری اخبار انتخابات، خبرهای مربوط به احتمال نامزدی ابراهیم رئیسی، دادستان سابق کشور و تولیت جدید آستان قدس رضوی داغ تر شده است.
همزمان با انتشار متعدد تصاویری از افرادی که کاغذهایی با نوشته «رئیسی بیا» دست گرفته بودند، وبسایتهای اصولگرا نیز اخباری از سخنرانیهای اخیر آقای رئیسی منتشر کردند که از وضعیت اشتغال و شرایط اقتصادی کشور انتقاد کرده بود.
روز چهارشنبه، در ادامه گمانه زنی درباره احتمال نامزدی ابراهیم رئیسی، برخی رسانههای اصولگرا اعلام کردند که او از عضویت در هیات نظارت بر انتخابات استعفا داده است. این سایت ها نتیجه گیری کردند که با این استعفا، آقای رئیسی قطعا نامزد انتخابات خواهد شد.
با این حال، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان استعفای آقای رئیسی از عضویت در شورای نظارت بر انتخابات را تایید نکرد و گفت که رد یا تایید این خبر در جلسه روز پنج شنبه هیات نظارت مشخص میشود و او آن را به خبرنگاران اعلام میکند.
چینش مهرهها توسط خامنهای پس از هاشمی؟
طرح نامزدی احتمالی ابراهیم رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی و داماد احمد علم الهدی امام جمعه مشهد، موجب طرح دو فرضیه کاملا متضاد توسط ناظران تحولات ایران شد.
بر اساس یکی از این فرضیهها، رهبر جمهوری اسلامی که ابراهیم رئیسی را گزینه مهم رهبری پس از خود در نظر گرفته است، تلاش میکند او را به ریاست جمهوری رسانده و کارنامه مردمی برای او بسازد تا مقبولیت تکیه بر جایگاه رهبری را داشته باشد و پس از درگذشت هاشمی رفسنجانی، مهره های جدیدی را در سمت های کلیدی جمهوری اسلامی بچیند.
این نظریه روز چهارشنبه با انتشار اخباری توسط اصولگرایان تا حدودی قوت گرفت. در این روز، حسینعلی حاجیدلیگانی، نماینده اصولگرای مجلس در گفت و گو با خبرآنلاین حضور ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری را بسیار جدی خواند و حتی گفت که او به دلیل دریافت حکم انتصاب سال گذشته خود از رهبری، از آیت الله خامنه ای اجازه خواسته است که به طور رسمی اعلام کند وارد انتخابات نمیشود، اما آیت الله خامنهای با این خواسته مخالفت کرده است.
این نماینده مجلس احتمال داد که با توجه به اینکه احکام اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از انتخابات ابلاغ میشود، در صورت پیروزی رئیسی در انتخابات، آقای روحانی به ریاست مجمع منصوب شود.
با وجود همه این اخبار و گمانهزنیها، فرضیه دیگری در مورد طرح نام ابراهیم رئیسی مطرح است که همه این اخبار را فضاسازی برای تحت تاثیر قراردادن جبهه حامیان دولت میداند. بر اساس این نظر، حتی در صورتی که ابراهیم رئیسی گزینه مورد نظر آیت الله خامنهای برای رهبری باشد، او را با قرار دادن در مقابل رای و نظر مردم و نشاندن روی صندلی مناظره نامزدهای انتخاباتی به دردسر نمی اندازد.
بر این اساس، احتمال دارد طرح نام شخصیتی مانند ابراهیم رئیسی برای بالا بردن قدرت چانه زنی اطرافیان رهبری برای ترغیب روحانی به در پیش گرفتن راهی نزدیکتر به اندیشههای آیت الله خامنهای باشد؛ راهی که به گسترش رابطه با غرب و تلاش برای توسعه اقتصاد آزاد ختم نشود.
به هر روی، به روشنی مشخص است حسن روحانی که با انتقادات شدید اصولگرایان به برنامه های اقتصادی خود مواجه بوده است، انتخابات ریاست جمهوری آسانی پیش رو نداشته باشد.
احتمال میرود او دوشنبه آینده در کنفرانس خبری خود از همین دشواری ها سخن بگوید.