لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۵ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۹

معاون وزیر بهداشت: سواد زنان مانع رشد جمعیت


فاطمه رخشانی، معاون بهداشتی وزارت بهداشت گفت تا چند سال پیش سیاست وزارت بهداشت تشویق به کاهش موالید بود اما توقع امروز وزارت بهداشت این است که هر خانواده ایرانی بیش از دو فرزند داشته باشد.

خانم رخشانی گفت: «سیاست جمعیتی وزارت بهداشت دقیقا در مسیر سیاستها و منویات مقام معظم رهبری است.»

آیت الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران در نیمه سال ۹۱ خواستار تجدید نظر در سیاست تحدید نسل شد و گفت: «همه مسئولان باید در جامعه (درباره ازدیاد جمعیت) فرهنگ سازی کنند و کشور باید از حالت یک بچه، دو بچه خارج شود.» آیت الله خامنه‌ای همان زمان دستور به لغو بودجه کنترل خانواده داد و خواستار دو برابر شدن جمعیت ایران تا۱۵۰ میلیون نفر شد و گفت این رقم را اول امام گفت و «ما باید به آن رقمها برسیم.»

فاطمه رخشانی، معاون بهداشتی وزارت بهداشت همچنین به خبرگزاری فارس گفته است توقع وزارت بهداشت این است که هر خانواده ایرانی بیش از دو فرزند داشته باشد اما عواملی مثل «افزایش سواد و اشتغال زنان مانع رشد جمعیت است.»

بیش از بیست سال پیش ایران سیاست کنترل جمعیت را به اجرا گذاشت که در خانه‌های بهداشت آموزش رایگان و امکانات بهداشتی پیشگیری از بارداری را در اختیار خانواده‌ها قرار می داد. در این سیاست که به عنوان یک نمونه موفق کنترل جمعیت در جهان شناخته می شود، زوج‌های جوان در کلاس‌های اجباری آموزش کنترل خانواده و روش‌های پیشگیری از بارداری شرکت می کردند که از سوی وزارت بهداشت برگزار می شد.

حالا این سیاست یکسره تغییر کرده است. دولت ایران در تلاش برای افزایش جمعیت کشور، ۱۵۰ هزار مامور بهداشت را در ماموریتی خانه به خانه به سراسر کشور اعزام کرده تا خانواده‌ها را به تولید کودکان بیشتر تشویق کنند.

پیشتر محمد اسماعیل مطلق، مدیر دفتر سلامت جمعیت، در گفت و گو با خبرگزاری مهر ضمن ابراز نگرانی از افزایش سن ازدواج به میانگین ۲۷ سال گفته بود تمامی ارگان ها، خانواده ها، دولت و خیرین باید در زمینه کاهش سن ازدواج در کشور همکاری کنند. او گفت هدف اصلی وزارت بهداشت تشویق خانواده‌ها به اجتناب از تک فرزندی است. او به خبرگزاری فارس گفت برنامه‌های جدید کنترل خانواده وزارت بهداشت بر تولید فرزند بیشتر متمرکز است زیرا تک فرزندی منجر به «مشکلات اجتماعی و روحی» می شود.

در سال‌های قبل از انقلاب ایران، رشد جمعیت این کشور در سایه برنامه کنترل جمعیت کشور ۲.۶ درصد بود. پس از انقلاب و به واسطه عوامل مختلف اجتماعی از جمله جنگ ایران و عراق، رشد جمعیت به شدت افزایش یافت و در سال ۱۳۶۵ به بالاتر از ۳.۲ درصد درسید. سیاست جلوگیری از موالید برای اولین بار در سال ۱۳۶۷ در دستور کار دولت قرار گرفت و رشد جمعیت در دو بار دیگر ۱.۲ درصد کاهش یافت.

XS
SM
MD
LG