ژنو سوییس بار دیگر میزبان مذاکرات هستهای بود و جان کری و محمد جواد ظریف برای دومین بار پس از تفاهم لوزان رو در روی یکدیگر قرار گرفتند. وندی شرمن و عباس عراقچی نیز پس از گفتگوها در وین به این مذاکرات پیوستند.
در حالیکه یک ماه تا پایان ضربالعجل تعیین شده از سوی ایران و غرب برای پایان نگارش متن توافق احتمالی با ایران باقی مانده است جان کری و محمد جواد ظریف مهمترین موانع پیش روی مذاکرات را در هتل اینترکنتینانتال ژنو بررسی کردند.
در پایان این دور از گفت و گوها جان کری گفت و گو با همتای ایرانی خود را «بسیار خوب» توصیف کرد. عباس عراقچی، معاون وزارتخارجه ایران نیز مذاکرات را فشرده خواند و گفت که اختلافها همچان پابرجاست.
هلگا اشمید معاون سیاست خارجی و کارشناسان اتحادیه اروپا و همچنین ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا در این مذاکرات حضور داشت.
به گفته یک مقام ارشد آمریکایی هفتههای پیش رو تا دهم تیر ماه سیام ژوئن هفته هایی دشوار برای تمامی طرفین مذاکره خواهد بود. با این حال طرفین باور دارند هنوز امکان رسیدن به توافق وجود دارد. گفته میشود، برنامهی کاری جان کری برای ماه آینده طوری تنظیم شده که باید انتظار دیدارهای بیشتر وزرای خارجهی ایران و آمریکا را داشت.
طی ماه گذشته گفتگوهای فشرده در وین برای نگارش پیش نویس توافق جامع در جریان بوده است. یک مقام ارشد امریکایی گفت که این مذاکرات پیشرفتهای سازندهای داشته است.
یک دیپلمات غربی پیش از دیدار وزرای خارجه ایران و آمریکا گفته بود که جان کری در گفتگو با محمد جواد ظریف بر اهمیت اجازه دسترسی بازرسان به مراکز مورد نظر آژانس تاکید خواهد کرد.
عباس عراقچی نیز گفت که روی راه حلهای جایگزین دیگری که نگرانیهای امنیتی و دغدغههای موجود را برطرف کند کار میکنیم.
عباس عراقچی پیش از آغاز این جلسه گفت : «بحث مصاحبه با دانشمندان و بازرسی از مراکز نظامی به طور کامل منتفی است. ولی در چهارچوب پروتکل الحاقی و در خصوص رویهایی که پروتکل الحاقی پیش بینی کرده گفتگوهای ما ادامه دارد.»
عباس عراقچی همچنین نحوه اجرای پروتکل الحاقی را از موارد مورد اختلاف دانست و گفت: «هنوز هیچ توافقی به دست نیامده و مذاکرات و بحثها ادامه دارد.»
دور بعدی گفتگوها برای نگارش متن توافق جامع از روز پنجشنبه چهارم ژوئن در سطح معاونان وزرا و کارشناسان در وین از سر گرفته میشود.
انتقاد از توهین به ظریف
دور اخیر مذاکرات ایران و آمریکا در حالی برگزار شد که همزمان، حسن روحانی از انتقادات تند مطرح شده در مجلس نسبت به محمد جواد ظریف، به شدت انتقاد کرد.
رئیس جمهوری ایران روز شنبه نهم خرداد در سخنرانی خود در جمع فرمانداران گفت: «چه کسی حق دارد با لحن بی ادبانه نسبت به سردار مقدم جبهه دیپلماتیک حرف بزند؟ چه کسی حق دارد؟ از کجا این بی ادبی نازل شده است؟»
اشاره او به درگیری لفظی مهدی کوچکزاده، نماینده منتقد دولت با محمد جواد ظریف در صحن مجلس بود. کوچکزاده با انتقاد از موضع وزیر امور خارجه ایران در مذاکرات هستهای، ظریف را متهم خیانت کرده بود. این جلسه با بالا گرفتن بحث کوچکزاده و ظریف به تنش کشیده شد.