در حالیکه مذاکرهکنندگان هستهای، آخرین تلاشها را برای رفع اختلافها بر سر توافق هستهای پی میگیرند، گروه با نفوذ هوادار اسرائیل در آمریکا از قانونگذاران ایالات متحده خواسته است تا طرح نظارت کنگره بر توافق هستهای را بدون افزودن بندهای سختگیرانهتر، تصویب کنند.
کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل، موسوم به آیپک از نمایندگان کنگره آمریکا خواسته است لایحه تصویب شده در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا را که، توافق جامع هستهای با ایران را منوط به بررسی کنگره میکند، بدون آن که الحاقیه و یا متممی به آن اضافه شود، تصویب کنند.
به گزارش رویترز، از دیدگاه آیپک، اولویت، حصول اطمینان از تصویب قانونی است که به کنگره اختیار بازنگری و قضاوت درباره توافق نهایی با ایران را میدهد. آیپک از این امر نگران است که اگر اصلاحیههای پیشنهادی در طرح گنجانده شود، ممکن است اعضای دموکرات کنگره با تمامی طرح مخالفت کنند یا رئیس جمهوری را وادار به مخالفت با آن کند.
محسن میلانی، مدیر مرکز مطالعات دیپلماسی و استراتژی دانشگاه فلوریدای جنوبی به صدای آمریکا گفت که به نظر می رسد آیپک و بنیامین نتانیاهو به این نتیجه رسیده اند که تنش های خود را با رئیس جمهوری آمریکا کاهش دهند.
این کارشناس گفت که برخی از پیشنهادات سختگیرانه اعضای حزب جمهوری خواه برای نظارت بر توافق اتمی، تحت تاثیر آغاز فعالیت ها برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا صورت میگیرد.
دمکراتها و جمهوریخواهان در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا هفته گذشته توافق کردند، لایحه تصویب شده در این کمیته را آن طور که هست، برای رای گیری به کنگره ارائه دهند و از اضافه کردن مفاد و متممهایی که باراک اوباما آنها را زهرآلود خواند، خودداری کنند.
بر پایه یکی از متمم هایی که از سوی یکی از جمهوریخواهان پیشنهاد شد، توافق نهایی با ایران، پیمان تلقی میشود که تایید آن از سوی کنگره منوط به موافقت دو سوم از ۱۰۰ نماینده سنا خواهد بود.
آقای اوباما هفته گذشته گفت، در صورتی که کنگره این لایحه را در شکل فعلیاش تصویب کند، آن را وتو نخواهد کرد.
رویترز همچنین به نقل از دو دیپلمات ارشد که نامشان اعلام نشد، گزارش داد که مذاکرات هستهای وین که تا جمعه چهارم اردیبهشت ادامه یافت، بر سرعت و زمانبندی لغو تحریمها در صورت حصول توافق جامع متمرکز بود. به گزارش خبرگزاریها، ایران و قدرتهای جهانی، هفته آینده در حاشیه کنفرانس بازنگری پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی در شهر نیویورک ملاقات خواهند کرد.
تحلیلگران معتقدند که مذاکرهکنندگان خواهند توانست تا پایان ماه ژوئن اختلافات خود را حل و فصل کنند.