نمایندگان ایران و ایالات متحده آمریکا گفتگوهای دوجانبه خود بر سر برنامه هستهای ایران را روز پنجشنبه در شهر ژنو سوئیس آغاز کردند.
به گزارش خبرگزاری ایرنا از سوی ایران، عباس عراقچی و مجید تختروانچی معاونان وزارت خارجه و برخی از اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای ایران؛ و از سوی ایالات متحده، ویلیام برنز معاون ارشد وزیر امور خارجه آمریکا و وندی شرمن مدیر کل سیاسی وزارت خارجه آمریکا، در ژنو حضور داشته و سرپرستی این مذاکرات را به عهده دارند.
از محتوای این گفتگوها خبری منتشر نشده است؛ اما یک عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران صبح پنجشنبه به ایرنا گفت هدف از این گفتگوها، ادامه رایزنیها در خصوص موضوعات مورد اختلاف، و بررسی نحوه نزدیک کردن دیدگاههای طرفین برای رسیدن به توافق نهایی است.
این گفتگوهای دوجانبه، نخستین دور از مذاکرات بر سر رسیدن به یک تواق جامع بر سر برنامه هستهای ایران است که پس از تمدید مهلت شش ماهه تعیین شده در توافق اولیه ژنو که ۲۹ تیر ماه به پایان رسید و قرار شد برای چهار ماه دیگر تا ۳ آذر ماه ادامه یابد، برگزار میشود.
ویلیام برنز، فرد شماره دو دستگاه دیپلماسی ایالات متحده پس از جان کری وزیر امور خارجه است، که بنا بر گزارشها، مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا که منجر به توافق هستهای موقت ایران و غرب در آذر ماه سال ۱۳۹۲ شد را هدایت کرد.
خبرگزاری رویترز در دی ماه سال ۹۲، پس از انتشار اخباری مبنی بر انجام گفتگوهای محرمانه میان تهران و واشنگتن در باره فعالیتهای هستهای تهران، انتخاب آقای برنز توسط باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده و جان کری برای سرپرستی آن گفتگوها را انتخابی هوشمندانه دانست.
ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵، ماه گذشته و پس از یک دور مذاکرات طولانی و فشرده، و باقی ماندن آنچه که دو طرف «شکافهای عمیق» خواندند، توافق کردند به گفتگوها ادامه دهند.
مهمترین اختلاف نظر بر سر رسیدن به توافق نهایی تعداد سانتریوفوژهای ایران و میزان غنیسازی اورانیوم و همچنین نحوه لغو تحریمهای بینالمللی علیه ایران عنوان شده است.
دو طرف تلاش میکنند تا با رسیدن توافق بر سر این اختلافات، متن توافق جامع و نهایی هستهای را کامل کنند.
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران روز چهارشنبه در سخنانی در جمع مردم شهرکرد گفت ایران بر اساس آنچه که رهبر جمهوری اسلامی گفته است، «نرمش قهرمانانه» خواهد داشت، اما «نرمش ذلیلانه» ممنوع است.
آمریکا و کشورهای غربی ایران را متهم میکنند که در پوشش یک برنامه صلحآمیز هستهای برای تولید انرژی، درصدد دستیابی به توانایی ساخت سلاح هستهای است؛ اتهامی که ایران آن را رد میکند.