مذاکرات صبح روز دوشنبه وزیر امورخارجه ایران با وزرای گروه ۱+۵ در لوزان سوئیس پایان یافت. در این جلسه فدریکا موگرینی، هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز حضور داشت.
این جلسه بیش از یک ساعت طول کشید. ناظران نتیجه این نشست را که با هدف کاهش اختلافات میان دو طرف برگزار شد، بسیار مهم ارزیابی می کنند.
نیلوفر پورابراهیم خبرنگار صدای آمریکا در لوزان گفت سخنگوی وزیر امورخارجه روسیه اعلام کرده است که سرگئی لاوروف روز سه شنبه لوزان را ترک خواهد کرد و اگر پیشرفتی در مذاکرات با ایران حاصل شود، دوباره به لوزان بازخواهد گشت. همچنین نمایندگان شش قدرت جهانی به گفتگو باهم ادامه می دهند.
محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران یکشنبه شب در لوزان با سرگئی لاوروف، وزیر امورخارجه روسیه و با فیلیپ هاموند، وزیر خارجه بریتانیا دیدار و گفتگو کرد.
سرگئی لاوروف و فیلیپ هاموند بعد از دیگر همتایان خود در گروه ۱+۵ وارد سوئیس شدند.
پیشتر وزیران خارجه شش قدرت جهانی طرف مذاکره با ایران با یکدیگر گفتگو کرده بودند. ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا، که در هفتههای اخیر و درجریان گفتگوهای هستهای ایران و آمریکا بارها با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بر سر مسائل فنی مذاکره کرده است، نیز در این نشست حضور داشت.
از سویی دیگر فرانک والتر اشتانمایر، وزیر امورخارجه آلمان روز یکشنبه گفت در ساعات اخیر «پیشرفت ها و پسرفت هایی» رخداده است. به گزارش رویترز، او به خبرنگاران در لوزان گفت نمی تواند احتمال وقوع بحران در مذاکرات لوزان را رد کند.
آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه می خواهند که فعالیت های حساس اتمی ایران به مدت ده سال متوقف شود، در قبال آن تهران خواهان لغو یکباره همه تحریم های بین المللی است.
به گزارش رویترز، یک دیپلمات غربی گفته است اگر در زمینه های مهم دیگر توافق صورت بگیرد، می توان مدت اعمال محدودیت ها بر برنامه اتمی ایران را تغییر داد. او گفته همه طرف های مذاکره با ایران خواهان محدودیتی به مدت ۱۵ سال هستند، اما برای جنبه های مختلف توافق می توان محدودیت های زمانی مختلفی در نظر گرفت.
رویترز به نقل از حمید بعیدی نژاد، مذاکره کننده ایرانی گزارش داده است که اعمال محدودیت به مدت ۱۵ سال بر برنامه اتمی ایران جای بحث ندارد اما در مورد ۱۰ سال گفتگوها در حال انجام است.
پیشتر خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی به نقل از مقامهای نزدیک به مذاکرات نوشت، فاصله واشنگتن و تهران در مورد اجزای مهم توافق کاهش یافته است، با این حال برخی از مشکلات همچنان باقی مانده است.
این دو مقام که نخواستند هویتشان فاش شود، به آسوشیتدپرس گفتهاند ایران موافقت کرده بطور موقت تعداد سانتریفیوژهای خود در تاسیسات اصلی غنی سازی اورانیوم در کشور را به ۶۰۰۰ دستگاه یا کمتر محدود کند و همینطور موافقت کرده است که همه اورانیوم تولید شده خود را به روسیه بفرستد.
این منابع همچنین میگویند که مشکلات بر سر مدت محدودیت ها و نظارت بر برنامه اتمی و برخی مسائل دیگر باقی مانده است.
تهران این گزارش را رد کرده است و خبرگزاری ایرنا به نقل یک مذاکره کننده ارشد هستهای ایران در لوزان نوشت که گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس «حاوی نکات غیردقیق، از جمله در مورد انتقال اورانیوم از ایران به روسیه» است.
به گزارش ایسنا، عباس عراقچی، مذاکره کننده اتمی ایران در لوزان گفت: «هنوز هیچ توافقی حاصل نشده و شایعات و فضاسازیها با اهداف خاص سیاسی است.» او تاکید کرد که در مورد برخی موضوعات راه حل پیدا شده اما «قطعاً توافق دو مرحلهای نداریم.» آقای عراقچی گفته «شش قطعنامه تحریمی علیه ایران وجود دارد که باید حتماً لغو شود.»
آقای عراقچی در جمع خبرنگاران گفت مذاکرات فشردهای در جریان بوده و به لحظات سختی رسیده است و هدف ایران اثبات صلح آمیزبودن برنامه هسته ای ایران و رفع تحریم ها است. آقای عراقچی اضافه کرد که ایران برای اعتمادسازی جدی است و رسیدن به توافق کاملا در دسترس است.
روزنامه نیویورک تایمز می گوید ایران قبلا موافقت کرده بود که سوخت اتمی خود را که میلیاردها دلار برای تولید آن هزینه کرده و سال ها برای آن وقت گذاشته، به روسیه بفرستد، اما از این پیشنهاد مهم در روز یکشنبه عقب نشینی کرد.
نیویورک تایمز سخنان معاون وزیر امورخارجه ایران در مورد نفرستادن ذخایر سوخت اتمی به روسیه را تعجب برانگیز خواند. انتقال ذخایر غنی شده اورانیوم به خارج ممکن است امکان تولید سلاح هسته ای در ایران را غیر ممکن یا به روندی بسیار طولانی تبدیل کند.
مقامات غربی تایید کرده اند که ایران از پیشنهاد انتقال ذخایر غنی شده اورانیوم به روسیه عقب نشینی کرده است اما آنها گفته اند روش های دیگری برای حل این موضوع وجود دارد که از جمله، رقیق تر کردن ذخایر غنی شده اورانیوم است.
سخنگوی کاخ سفید روز یکشنبه گفت این ایران است که باید جهان را به صلح آمیز بودن برنامه اتمی اش متقاعد و تضمین های لازم را برای رسیدن به یک توافق بین المللی ارائه کند.
به گفته جاش ارنست، تاکید رئیس جمهوری آمریکا کماکان بر پیشبرد دیپلماسی است. آقای ارنست روز یکشنبه در یک برنامه خبری تلویزیونی گفت گفت: «در نهایت زمان آن فرا رسیده است که ایرانی ها علامتی روشن به جامعه بین المللی بدهند که آیا خواستار سپردن تعهداتی جدی و الزامی هستند یا نه، و حرف هایشان را ثابت کنند که قصد دستیابی به تسلیحات اتمی را ندارند. اگر حاضر به سپردن چنین تعهداتی باشند باید بتوانند این کار را تا پایان مارس به انجام برسانند.»
در همین حال، باب کورکر، رئیس جمهوریخواه کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا از دولت باراک اوباما و مذاکره کننده های گروه ۱+۵ خواست تا برای رسیدن به توافق با ایران عجله نکنند.
سناتور کورکر گفت نگران است که مذاکره کننده ها برای اینکه تا پیش از موعد مقرر به توافق برسند از برخی مسائل چشم پوشی کنند. سناتور کورکر پیشتر اعلام کرده بود که کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا ۱۴ آوریل، طرحی را به رای می گذارد که کنگره را موظف می کند در صورت رسیدن به هر توافقی با ایران آن را بازبینی کند.
احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات اتمی ایران در لوزان، باعث کاهش قیمت نفت در بازار جهانی شد.
با توجه به تصمیم وزیران خارجه دیگر کشورهای عضو گروه ۱+۵ برای پیوستن به گفتگوهای ایالات متحده و ایران در شهر لوزان سوئیس و به تاخیر انداختن سفرهای خود در روزهای آینده و ماندن در محل برگزاری این مذاکرات فشرده و حساس، تلاشهای دیپلماتیک به منظور دستیابی به یک تفاهم سیاسی بر سر اجزای اساسی توافق جامع اتمی تا پیش از مهلت تعیین شده یازدهم فروردین ماه، روند مذاکرات به اوج رسیده است.