لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۷

صالحی: بر سر طول زمان «اعتمادسازی» با ۱+۵ اختلاف داریم


در حالیکه مذاکره کنندگان ایران و کشورهای ۱+۵ برای دور جدید مذاکرات هسته‌ای در ژنو آماده می‌شوند، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران از فشارهای قدرتهای جهانی به ایران برای محدود کردن هرچه بیشتر برنامه هسته ای خود خبر داد.

به گزارش ایسنا، علی اکبر صالحی شنبه شب با بیان اینکه ما پذیرفته‌ایم فعلا تا ۵ درصد غنی‌سازی کنیم گفت: «الان ۹ هزار سانتریفیوژ داریم که سالانه دو و نیم تن اورانیوم غنی می‌کند در حالی که مورد نیاز ما سالی ۳۰ تن است اما آنها به این میزان هم رضایت نمی‌دهند و می‌گویند این میزان زیاد است و باید تعداد سانتریفیوژها را کم کنید و اورانیوم‌های غنی شده تا ۵ درصد را نیز تبدیل کنید.»

ایران و کشورهای ۱+۵ توافق کرده‌اند تا در ازای توقف موقت بخشی از برنامه‌ هسته‌ای، بخشی از تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران به طور موقت لغو شده و بخشی از دارایی‌های مسدود شده ایران در خارج، بازگردانده شود. بر اساس همین توافق که آذر ماه سال گذشته(دسامبر سال ۲۰۱۳) انجام شد، ایران متعهد شد که بخشی از اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده خود را رقیق کند.

ایران و ۱+۵ آذرماه امسال( ۲۴ دسامبر ۲۰۱۴) در وین در پی دست نیافتن به توافق نهایی، مهلت انجام مذاکرات دستیابی به توافق جامع هسته‌ای را برای هفت ماه دیگر تمدید کردند. این در حالیست که علی اکبر صالحی در سخنان شنبه شب خود گفت: «طرفین در وین تقریبا به تفاهم کامل رسیده بودند و کلیات را پذیرفته بودند، اتفاقی افتاد که طرف مقابل یک دفعه عقب نشینی کرد.»

وی، دخالت نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل را دلیل صرف نظر آمریکا از توافق کامل در وین دانست.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران درباره مسایل مطرح در دور بعدی مذاکرات که قرار است از ۲۵ دی ماه در ژنو به صورت دو و چند جانبه برگزار شود گفت: «برخی موضوعات کم و بیش به انتهای بحث رسیده است و نقاط مشترک به دست آمده است.» آقای صالحی مدت زمان توافق جامع را از جمله موارد اختلافی میان ایران و قدرتهای جهانی دانست و گفت: «روی دوره و سنواتش نظر دارند. آنها این دوره را دو رقمی پیشنهاد کرده اند و ما یک رقمی. آنها در دوره دو رقمی مورد نظرشان که با زمان پیشنهادی ما فاصله دارند می‌گویند که اشکال ندارد به ۱۹۰ هزار سو در انتهای آن دوره برسیم اما زمانی بین ۱۰ تا ۲۰ سال را در نظر دارند.»

ایران پیشنهاد داده که ظرفیت غنی‌سازی خود را برا اعتمادسازی محدود کند اما در پایان دوره اعتمادسازی به طور پلکانی به ظرفیت ۱۹۰ هزار سو برسد. این رقم، ظرفیتی است که آیت‌اله خامنه‌ای رهبر ایران بر دستیابی به آن تاکید کرده است.

علی اکبر صالحی در بخش دیگری از سخنان خود مدعی شد که ایران به تمام ۱۸ سوال آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره ماهیت برنامه هسته‌ای خود پاسخ داده است اما هنوز روی دو پاسخ ایران بحث وجود دارد.

او گفت که آژانس پاسخ دو سوال را از ما پذیرفته است اما حاضر نیست این دو موضوع را دوستانه حل کند.

XS
SM
MD
LG