لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۲۶

پوتین: ایران و ۱+۵ به توافق هسته‌ای «خیلی نزدیک» شده‌اند


ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در نشست مطبوعاتی پایان سال خود در مسکو - ۲۷ آذر ۱۳۹۳
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در نشست مطبوعاتی پایان سال خود در مسکو - ۲۷ آذر ۱۳۹۳

رئیس جمهوری روسیه روز پنجشنبه در یک نشست مطبوعاتی در مسکو ضمن ابراز امیدواری نسبت به گفتگوهای جاری هسته‌ای بین شش قدرت‌ جهانی و ایران گفت، دو طرق به توافق هسته‌ای خیلی نزدیک شده‌اند.

ولادیمیر پوتین، که در نشست مطبوعاتی پایان سال خود با خبرنگاران صحبت می‌کرد، همچنین افزود اگر توافق نهایی بر سر برنامه هسته‌ای ایران حاصل شود، روابط اقتصادی بین تهران و مسکو نیز تقویت خواهد شد.

روسیه، در مقایسه با سایر کشورهای عضو گروه ۱+۵ روابط بهتری با ایران دارد و از حامیان تهران محسوب می‌شود، ضمن این که شریک عمده برنامه هسته‌ای ایران بوده و کار ساخت تنها نیروگاه اتمی ایران در بوشهر را به عهده گرفته است.

با این حال، روسیه در برخورد با پرونده هسته‌ای ایران، تاکنون با دیگر کشورهای عضو ۱+۵ یعنی ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین و آلمان، همراهی کرده و حتی به برخی قطعنامه‌های شورای امنیت علیه ایران رای مثبت داده‌اند.

ایران و گروه کشورهای ۱+۵ که در آذر ماه سال گذشته به یک توافق موقت دست یافتند، تا کنون موفق به رسیدن به یک توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران نشده‌اند و از این رو پس از دو بار تمدید مهلت مقرر برای این منظور، در سوم آذر ماه سال جاری تصمیم گرفتند این کذاکرات را برای هفت ماه دیگر تمدید کنند.

عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران با پایان گرفتن اولین دور از مذاکرات پس از تمدید گفتگوها، فضای مذاکرات سه روزه در ژنو سوئیس، که با دیدار هیات‌های ایران و ۱+۵ در روز چهارشنبه به پایان رسید را مثبت خواند و گفت دور بعدی این مذاکرات در ماه آینده برگزار خواهد شد.

هیات ایرانی پس از دو روز مذاکرات فشرده با هیات آمریکایی، مذاکراتی را نیز با مقامات دیگر کشورهای عضو ۱+۵ برگزار کرد.

در پایان این دور از گفت و گوها، معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز در گفتگو با خبرنگاران اعلام کرد در مجموع می توان گفت در این دور از مذاکرات، در تمام جهات کار قابل توجه انجام گرفته است.

او این دور از مذاکرات را نویدبخش توصیف کرد و گفت: «حتی در مسایلی که توافق وجود ندارد مواضع دوطرف به یکدیگر نزدیک می‌شود».

سرگئی ریباکوف البته در گفت و گویی دیگر گفت که «رآکتور آب سنگین اراک و تحریم‌های ایران یکی از اصلی‌ترین موارد حل نشده در مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ هستند».

ایران و ۱+۵ تلاش می‌کنند تا به یک توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران دست یابند. طرفین بر سر ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم ایران، نحوه لغو تحریم‌ها و کارکرد راکتور آب سنگین اراک اختلاف نظر دارند. آنگونه که معاون وزیر خارجه روسیه گفته، این اختلافات هم اکنون کاهش پیدا کرده است.

همزمان، محمد رضا باهنر، نایب رئیس مجلس ایران ضمن دفاع از عملکرد دولت روحانی گفت که کسی دلواپس مذاکرات هسته‌ای نباشد؛ چراکه کسی نمی‌تواند خطا کند و نظارت لازم وجود دارد.

مقامات ایران و قدرت‌های جهانی سوم آذر ماه گذشته در آخرین دور گفت و گوها در وین، مهلت رسیدن به توافق را تا هفت ماه دیگر تمدید کردند. وزیر امور خارجه ایران گفت که انتظار دارد توافق کلی ظرف چهار ماه آینده به دست آیند و کارشناسان سه ماه باقی مانده را صرف نگارش جزئیات توافق کنند.

آنگونه که عباس عراقچی روز چهارشنبه اعلام کرده است، دور بعدی مذاکرات ماه آینده برگزاری خواهد شد.

XS
SM
MD
LG