لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۲۲

لاریجانی: پرونده هسته‌ای پرونده رهبری است، من دخالتی ندارم


رئیس مجلس ایران پنج روز پس از تصویب برجام در مجلس شورای اسلامی، هر گونه دخالت و اعمال نفوذ خود در تصویب سریع قانون اجرای توافق هسته‌ای را رد کرد و پرونده هسته‌ای را پرونده رهبری جمهوری اسلامی دانست.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، علی لاریجانی که روز یکشنبه ۲۶ مهر در یک همایش سخنرانی می‌کرد، در پاسخ به سوال یکی از شرکت کنندگان که از نقش رئیس مجلس در روز تصویب برجام انتقاد کرده بود، طرح برجام را هماهنگ شده در کلان کشور دانست و گفت: "من در رسیدگی به پرونده هسته ای دخالتی ندارم. این پرونده، پرونده رهبر انقلاب است."

تصویب سریع جزئیات طرح برجام در مجلس شورای اسلامی با حواشی و انتقادهای بسیاری همراه بود. مخالفان تصویب این طرح، که عمدتا از فراکسیون جبهه پایداری و منتقدان تندروی دولت بودند، علی لاریجانی رئیس مجلس را متهم به اعمال فشار برای تصویب سریع و بی دردسر این طرح کردند.

از سوی دیگر، جلسه شب قبل از رای‌گیری، میان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، علی لاریجانی رئیس مجلس و اصغر حجازی، عضو بانفوذ دفتر آیت الله خامنه‌ای که توسط محمد رضا باهنر به اطلاع نمایندگان رسید، شائبه فشار به مجلس برای تصویب سریع برجام را قوت بخشید.

فشار نمایندگان مخالف تصویب برجام در مجلس و منتقدان عملکرد علی لاریجانی طی روزهای اخیر به حدی بود که رئیس مجلس شورای اسلامی در سخنان روز شنبه خود بگوید: "این پرونده برای من نفع شخصی ندارد، بنده بر اساس وظایفی که دارم عمل کرده‌ام."

رئیس مجلس شورای اسلامی در سخنان خود بارها تاکید کرد که پرونده توافق هسته‌ای در شورای عالی امنیت ملی بررسی شد اما آیت الله خامنه‌ای خواست که مجلس نیز در جلسه علنی آن را بررسی کند. او اضافه کرد: "ما چهار قانون در موضوع هسته‌ای داشتیم که یکی از آن نیز بدون هماهنگی با کلان نظام نبود.این طرح با کلان کشور و نظام هماهنگ شده بود."

به عهد خود وفا نکردند

بخشی از سخنان رئیس مجلس ایران به دلیل بروز اختلاف در تصویب طرح برجام اختصاص داشت. علی لاریجانی توضیح داد که بررسی و تهیه گزارش و حتی دوفوریتی بودن طرح برجام با هماهنگی دوفراکسیون اصلی مجلس بوده است.

او گفت: " ابتدا گزارش خوانده شد و سپس طرح دو فوریتی را بررسی کردیم که البته دو فوریت طرح رای نیاورد ولی این را می‌خواهم بگویم برای رای دادن به این طرح از قبل توافق بود. زیرا مساله امنیت کشور در میان بود. ما قرار بود با وفاق جلو برویم ولی آنها عمل نکردند. در نهایت دو فوریت رای نیاورد."

علی لاریجانی در روز تصویب فوریت طرح برجام نیز همین انتقادات را خطاب به غلامعلی حداد عادل، رئیس فراکسیون اصولگرایان مجلس بیان کرده و از او گلایه کرده بود که در حالی که قرار بر تصویب دو فوریت طرح برجام شده چرا تنها با یک فوریت آن موافقت کردند.

رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه سخنانش گفت که آنها دوباره در هنگام بررسی کلیات، به توافقات عمل نکردند و صحن مجلس پرتلاطم شد.

نقش رهبری

علی لاریجانی در حالی پرونده هسته‌ای را پرونده رهبر جمهوری اسلامی خوانده و تلویحا تصمیم‌های تعیین کننده درباره آن را به رهبری مربوط کرده است که آیت الله خامنه‌ای بارها در سخنرانی‌های خود به مسئولان جمهوری اسلامی تاکید کرده است که درباره رد یا تایید توافق هسته‌ای نظری ندارد.

با این حال رئیس مجلس ایران جزئیاتی از نحوه رسیدگی به طرح برجام و نقش شورای عالی امنیت ملی که نهادی فراقانونی و در کنترل رهبر جمهوری اسلامی است، ارائه داده که هماهنگی‌ها با عالیترین مقام جمهوری اسلامی را بیشتر نمایان کرده است.

آقای لاریجانی در بخشی از سخنانش گفت: "شب قبل از بررسی جزییات یعنی سه شنبه شب جلسه‌ای با شورای امنیت در این راستا تشکیل شد برای هماهنگی با فراکسیون‌ها تا پیشنهاداتی اصلاحی اعمال شود."

از سوی دیگر روز تصویب جزئیات طرح برجام هم اخباری مبنی بر جلسه شب قبل میان علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، علی لاریجانی و اصغر حجازی عضو با نفوذ دفتر آیت الله خامنه‌‌ای منتشر شد.

رئیس مجلس شورای اسلامی سرانجام گفت که قانون مصوب مجلس، برجام را تایید نمی‌کند بلکه می‌گوید در چارچوب "تدابیر و مصوبات شورای عالی امنیت ملی" باید برجام اجرایی شود، "که این موضوع عالمانه و عامدانه بوده چون تمام مصوبات شورای عالی امنیت ملی به امضای رهبری می‌رسد."

سخنان علی لاریجانی اگر چه همچنان نقش رهبر جمهوری اسلامی ایران در تایید توافق هسته‌ای را به طور شفاف بیان نمی‌کند، اما به نظر می‌رسد در ادامه همان ادبیاتی است که در صحن علنی مجلس برای آرام کردن مخالفان تصویب برجام استفاده کرد، وقتی که روز تصویب جزئیات برجام خطاب به مهدی کوچک‌زاده گفت "کشور تصمیم گرفته" یا "همان که خودت میدانی."

XS
SM
MD
LG