لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۵۷

۲۵ رهبر جامعه یهودیان آمریکا از توافقنامه اتمی با ايران حمایت کردند


۲۵ نفر از رهبران جامعه یهودیان آمریکا از توافقنامه اتمی با ايران حمایت کردند
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

۲۵ نفر از رهبران جامعه کليميان با انتشار يک آگهی تمام صفحه در روزنامه نيويورک تايمز از کنگره خواستند از توافقنامه اتمی با ايران حمايت کند.

به گفته حاميان، اين توافق از دسترسی ايران به بمب اتمی دستکم تا ده سال جلوگيری می‌کند.آنها در اين آگهی می‌گويند اگرچه اين توافقی کامل نيست، اما بهترين گزينه موجود برای توقف برنامه اتمی ايران است.

پیشتر نیز ۳۴۰ خاخام آمریکایی در نامه ای به قانونگذاران در کنگره آمریکا از آنها خواستند که توافق اتمی ایران را تایید کنند.

ایپک، لابی پر نفوذ حامیان اسرائیل در آمریکا، تلاش سختی را برای رد توافق اتمی ایران در کنگره آمریکا به راه انداخته است. بنیامین نتایناهو، نخست وزیر اسرائیل منتقد شدید توافق اتمی ایران است.

دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا می گوید توافق بهترین روش ممکن برای بازداشتن ایران از دستیابی به سلاح اتمی است. ایران می گوید هرگز به دنبال دستیابی به سلاح اتمی نبوده است.

الیوت چادوف،استاد روابط بین الملل و استراتژی دانشگاه حیفا در اسرائیل درباره توافق اتمی ایران به پرسش‌های فرهاد پولادی از صدای آمریکا پاسخ داده است:

تبعات ژئوپلتیک توافق اتمی ایران بر کشورهای منطقه چیست؟

با تجزیه اجرای این توافق به دو و یا سه بخش به درک بهتری می رسیم. یکی از بخش‌ها مسئله محدودیت برنامه اتمی ایران است که کمترین تاثیر را بر منطقه دارد. ایران بالاخره بعد از ده و یا ۱۵ سال به آنچه می‌خواهد می‌رسد. از سوی دیگر با برداشته شدن تحریم‌ها و دستیابی ایران به پول نفت، پول زیادی در جیب رژیم ایران خواهد رفت. این مسئله موجب می‌شود که ایران با قدرت بیشتری به بسط نفوذ خود در مناطق درگیر در خاورمیانه ادامه دهد. بنابراین خیلی از کشورها بویژه اسرائیل با حداکثر شک و تردید به موفقیت این توافق می نگرند. زیرا با اجرای این توافق نفوذ ایران در منطقه با شتاب بیشتری محقق می‌شود.

تبعات این توافق در عرصه سیاسی اسرائیل چیست؟

توافق اتمی مسئله‌ای است که گروه‌های مختلف در عرصه سیاسی اسرائیل را متحد کرده است. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که حدود ۷۵ درصد از شهروندان اسرائیل مخالف این توافق هستند. اگرچه فکر می‌کنم اکثر مخالفین در بین شهروندان یهودی اسرائیل است اما به نظرم تعداد انبوهی از شهروندان عرب اسرائیلی نیز به همان اندازه نگران تبعات این توافق هستند. در هر حال هر مسئله‌ای که موجب شود حدود ۷۵ درصد شهروندان اسرائیل درباره آن دیدگاه متحدی داشته باشند، مساله موثری است. آنچه ما تاکنون دیده‌ایم مخالفت علنی و آشکار دولت آقای نتانیاهو با این توافق است. اما حتی در بین احزاب مخالف وی این دیدگاه وجود دارد. یعنی اگر چه با شخص نتانیاهو مخالف هستند اما از این موضعش حمایت می‌کنند.

احتمال محقق شدن ابتکار عمل سازمان ملل متحد برای برقراری صلح در سوریه چقدر است؟

هر اقدامی که موجب برقراری صلح در منطقه خاورمیانه شود مورد استقبال همه است. من شخصا به احتمال برقراری صلح در سوریه با شک و تردید می‌نگرم. نه به خاطر اهدافی که این ابتکار عمل به دنبال آن است. بلکه به خاطر احتمال کم موفقیت آن. در هر صورت برقراری صلح در سوریه بدون حضور ایران میسر نیست. ایران هم اکنون در تمامی سطوح سوریه دخالت دارد. جنگ داخلی سوریه یک جنگ داخلی یکدست نیست. بلکه حداقل ده جنگ داخلی متفاوت در حال وقوع است، که حتی در برخی از آنها رژیم سوریه نمی جنگد. همچنین ایران و ترکیه هر کدام در بخشی از جنگ داخلی این کشور نقش دارند.

برقراری صلح در سوریه یعنی دور یک میز نشاندن یک گروه از کشورهایی که مسئله سوریه با دیدگاه‌ها و اهداف متضاد می‌نگرند. بنابراین به نظرم راه دستیابی به توافق صلح در سوریه راه درازی است.

XS
SM
MD
LG