لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۱۵

ایران پیشنهاد خود را به کنفرانس ژنو ارائه داد


روز سه شنبه در نخستین روز از دور جدید مذاکرات میان ایران با ۵+۱ در ژنو، ایران پیشنهاد خود را به قدرت های بزرگ جهانی ارائه داد.

ایالات متحده، روسیه، بریتانیا، چین، و فرانسه اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان خواهان آنند که ایران ثابت کند به دنبال تولید سلاح هسته ای نیست. ایران خواهان آن است که تحریم های بین المللی که به دلیل سرپیچی از غنی سازی اورانیوم بر این کشور اعمال شده، لغو گردد.

مایکل مان سخنگوی کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا روز سه شنبه گفت مذاکرات ادامه دارد، و او از جزئیات پیشنهاد ارائه شده اطلاعی ندارد، اما کشورهای ۵+۱ امیدوارند پیشنهاد ایران پاسخی بر نگرانی های آنان باشد.
وی افزود قدرتهای جهانی نیز پیشنهاد خود را که از دور قبلی مذاکرات باقی مانده مطرح کرده اند.
آقای مان گفت: ما معتقدیم این طرف ایرانی است که تعهدات بین المللی خود را نقض کرده است. قطعنامه های شورای امنیت و آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه اتمی ایران وجود دارند. بنابراین پیشنهاد ما برای اعتماد سازی مطرح شده که آنها بپذیرند. توپ در زمین آنهاست.
خانم اشتون گفته بود او با «خوش بینی محتاطانه» ای به مذاکرات دو روزه ژنو می رود.

عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد ایران در گفت و گوهای ژنو گفت پیشنهادی که روز سه شنبه به قدرت های جهانی ارائه شد، بازرسی های سرزده از تاسیسات اتمی را شامل نمی شود.
خبرگزاری فرانسه به نقل از خبرگزاری ایران می گوید عباس عراقچی روز سه شنبه در پاسخ به این پرسش که آیا پیشنهاد پروتکل الحاقی ان پی تی را شامل می شود یانه، گفت «چنین چیزی در پیشنهاد وجود ندارد.»

پروتکل الحاقی بازرسی های اعلام نشده از تاسیسات اتمی توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی را اجازه می دهد وایجاب می کند اطلاعاتی درباره تمام فعالیت های مرتبط با چرخه سوخت اتمی ارائه شود. درحال حاضر، ایران فقط متعهد است ۳ ماه پیش ازانتقال مواد به مرکز اتمی، آژانس را آگاه سازد.

در گزارش خبرگزاری فرانسه آمده است که ایران بین سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۵ پروتکل الحاقی را داوطلبانه اجرا کرد، اما پس از آن که پرونده اتمی به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع شد، آن را متوقف ساخت.
ماه پیش، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا گفت قبول پروتکل الحاقی توسط تهران، به حل مساله اتمی کمک خواهد کرد.

علی اکبرصالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت ایران آماده است با «استفاده از هر پیمان، سامانه و مکانیسمی در سطح بین المللی» ابهاماتی را که دربرنامه اتمی آن وجود دارد برطرف کند.
خبرگزاری فرانسه می گوید صالحی تصویب نهایی پروتکل الحاقی را رد نکرد، اما گفت ایران درمقابل انتظار دارد قدرت های جهانی حقوق اتمی آن را براساس پیمان ان پی تی و منشورآژانس بین المللی انرژی اتمی به رسمیت بشناسند.

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران قول داده بود با رهبری تلاش های دیپلماتیک از فشار تحریم ها بکاهد، اما مقامهای گروه به اصطلاح ۵+۱ خواهان آن هستند که ایران ابتدا با برداشتن گامهای مشخص صداقت خود را نشان دهد.

کابینه امنیتی بنجامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به قدرتهای جهانی نسبت به هر معامله نامشخص با ایران هشدار داده و گفته است آنها باید هر معامله ای را که اجازه دهد ایران توانایی تولید سلاح هسته ای داشته باشد رد کنند.

در واشنگتن، ۱۰ سناتور آمریکایی از دو حزب جمهوریخواه و دموکرات اعلام کردند که حاضرند اعمال تحریم های جدید علیه ایران را به حالت تعلیق در بیاورند، اما تنها در صورتی که تهران گام های قابل توجهی برای کُند کردن برنامه اتمی اش بردارد.

آنها در نامه ای که هفته گذشته به باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا نوشته اند و روز دوشنبه منتشر شد، اعلام کردند که آمریکا و دیگر کشورها باید توافق «تعلیق در برابر تعلیق» را مد نظر داشته باشند.

در نامه سناتور ها آمده است بر اساس این توافق، ایران غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در بیاورد و واشنگتن نیز اعمال تحریم های جدید را به حالت تعلیق در بیاورد.

یک مقام ارشد آمریکا که مایل به افشای نامش نبود، به خبرنگاران گفت «هیچکس نباید انتظار داشته باشد که یک شبه پیشرفت غیرمنتظره ای بدست آید.» او گفتگو های در پیش روی ژنو را «خیلی خیلی دشوار» توصیف کرد.

این مقام آمریکایی گفت برای اعتماد سازی به گام های تدریجی نیاز است و باید به مذاکره کنندگان فرصت داد تا بتوانند از مسائل پیچده سیاسی و فنی عبور کنند.
.
XS
SM
MD
LG