لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۹ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۱۶

مذاکرات اتمی با ایران، امروز در ژنو


قدرت های جهانی امروز برای مذاکرات دو روزه اتمی با ایران آماده می شوند.

بحران برنامه اتمی ایران حدود یک دهه است که به درازا کشیده و جامعه بین المللی امیدوار است که با روی کار آمدن دولت جدید حسن روحانی در ایران، مسئله اتمی این کشور به طور مسالمت آمیز حل و فصل شود.

در این مذاکرات که روزهای سه شنبه و چهارشنبه در ژنو برگزار می شود، علاوه بر تیم مذاکره کننده ایران، نمایندگان شش قدرت جهانی - آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان - حضور دارند.

اواخر روز دوشنبه، کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا که نمایندگی ۶ کشور را بر عهده دارد، گفت او با یک «خوشبینی توام با احتیاط» به میز مذاکرات می رود.

او روز دوشنبه با محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران دیدار و گفتگو کرد.

در واشنگتن، ۱۰ سناتور مطرح آمریکایی از دو حزب جمهوریخواه و دموکرات اعلام کردند که حاضر هستند اعمال تحریم های جدید علیه ایران را به حالت تعلیق در بیاورند، اما تنها در صورتی که تهران گام های قابل توجهی برای کُند کردن برنامه اتمی اش بردارد.

آنها در نامه ای که هفته گذشته به باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا نوشتند، اعلام کردند که آمریکا و دیگر کشورها باید توافق «تعلیق در برابر تعلیق» را مد نظر داشته باشند.

سناتور ها در این نامه که روز دوشنبه منتشر شد، گفته اند بر اساس این توافق ایران غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در بیاورد و واشنگتن نیز اعمال تحریم های جدید را به حالت تعلیق در بیاورد.

اما پیش بینی می شود که ایران در مذاکرات اتمی ژنو تعلیق غنی سازی اورانیوم را پیشنهاد نخواهد کرد.

یک مقام ارشد آمریکا که مایل به افشای نامش نبود، به خبرنگاران گفت «هیچکس نباید انتظار داشته باشد که یک شبه پیشرفت غیرمنتظره ای بدست آید.» او گفتگو های در پیش روی ژنو را «خیلی خیلی دشوار» توصیف کرد.

این مقام آمریکایی گفت برای اعتماد سازی به گام های تدریجی نیاز است و باید به مذاکره کنندگان فرصت داد تا بتوانند از مسائل پیچده سیاسی و فنی عبور کنند.

روز یکشنبه، محمد جواد ظریف، مذاکره کننده ارشد اتمی ایران، در فیسبوک خود نوشت نسبت به مذاکرات اتمی با قدرت های جهانی که به یک نقشه راه برای حل مسئله اتمی ایران شود، خوش بین است.

جان کری، وزیر امورخارجه آمریکا نیز روز یکشنبه گفت پنجره دیپلماسی در مورد برنامه اتمی ایران رو به باز شدن است.

در مذاکرات پیشین اتمی با ایران، قدرت های جهانی از این کشور خواسته بودند که ذخایر اورانیوم ۲۰ درصد غنی سازی شده خود را تحویل دهد و به خارج بفرستد. اورانیوم غنی شده در این سطح یک گام فنی کوچک برای تبدیل به ماده مورد استفاده در سلاح اتمی فاصله دارد.

ایران می گوید برنامه اتمی اش اهدافی صلح آمیز دارد. اسرائیل و برخی دیگر از کشورها نگران هستند که هدف برنامه اتمی ایران تولید سلاح اتمی باشد.

XS
SM
MD
LG