یک هفته پس از آغاز اعتراضات عمومی و ادامهدار به کشتهشدن در بازداشت مهسا امینی، حجاب اجباری و شیوه حکمرانی در ایران که با سرکوب شدید مواجه شده است، مطبوعات و نشریات داخلی کماکان رویکردی محافظهکارانه در پیش گرفتهاند و بیشتر روی به «نصیحت مردم» آوردهاند تا «خطاب قرار دادن حاکمیت.»
روزنامه «همشهری» چاپ تهران و ارگان رسانهای شهرداری تهران، امروز شنبه دوم مهرماه در گزارشی به بررسی عملکرد برخی «چهرههای مشهور هنری و ورزشی» در جریان اعتراضات اخیر پرداخته و آنها را «آتشبیار»، «جوزدهها در بزنگاه سیاست» و «نان به نرخ روزخور» نامیده است.
این رسانه که با بودجه عمومی اداره میشود و نزدیک به حاکمیت است، در ادامه مدعی شده: برخی از «بهاصطلاح سلبریتیها» بدون «آگاهی و دانش از فضای سیاسی» از سوی این فضا «شکار شده» و به دام «جوسازی» میافتند.
در سالیان اخیر بسیاری از کاربران فضای مجازی با انتقاد از برخی هنرمندان و یا ورزشکاران که در برنامههای مختلف حکومتی حاضر و یا در صداسیما از سیاستهای جمهوری اسلامی حمایت میکنند، انتقاد داشته و آنها را «سلبریتیهای حکومتی» و یا افرادی که تعمدا مقابل اتفاقات سیاسی و اجتماعی جامعه ایران سکوت میکنند، نامیدهاند.
مهسا امینی، زنی ۲۲ ساله بود که هفته گذشته توسط گشت ارشاد بازداشت و چند روز بعد اعلام شد که درگذشته است و اندکی بعد اعتراضات سراسری به این واقعه، حجاب اجباری و حکومت جمهوری اسلامی در مناطق مختلف ایران شکل گرفت و هشتگ «#مهسا_امینی» جزو پنج هشتگ برتر تاریخ شبکه اجتماعی توئیتر شد.
روزنامه «کیهان» چاپ تهران که زیر نظر نماینده مستقیم آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی اداره میشود نیز برخی بازیگران، کارگردانان و عوامل سینمایی معترض یا همراه با معترضان را بصورت غیر مستقیم هدف قرار داده و با بیان نمونههایی سینمایی، نوشته است اعتراض به حجاب اجباری «جنگ فرهنگی» است.
این رسانه که با بودجه عمومی اداره میشود، در ادامه مدعی شده است که «این روزها» در شبکههای اجتماعی شاهد «یک موج مخرب شیطانی» علیه «دستاوردهای دینی و مظاهر و شعائر اسلامی هستیم.»
این اظهارات روزنامه کیهان در روزهایی صورت میگیرد که بسیاری از معترضان ایرانی به رغم برخورد شدید نیروهای نظامی در خیابانها و قطع کردن پی در پی شبکه جهانی اینترنت، همچنان به اعتراض خود ادامه میدهند.
از سوی دیگر، روزنامه «جمهوری اسلامی» چاپ تهران و متعلق به محافظهکاران سنتی حاکم بر ایران، در شماره روز شنبه دوم مهرماه خود نوشته است: «توسل به هر اقدامی» و انجام هر کاری برای رسیدن به خواستهها از سوی معتراضان، «جایز نیست.»
این رسانه که با بودجه عمومی اداره میشود، همچنین مدعی شده است که آنچه این روزها در «بسیاری از نقاط کشور جریان دارد» را نمیتوان از جنس «مطالبه حق» دانست.
این همزمان با آن است که کاربران بسیاری با انتشار تصاویری گزارش دادند که در روزهای گذشته نیروهای نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی اقدام به «شلیک مستقیم» به معترضان کردهاند.
در این میان، روزنامه «اعتماد» چاپ تهران در شماره روز شنبه دوم مهرماه با یک جامعهشناس مصاحبه کرده و به نقل از او نوشته است جامعه ایران «۴۳ سال رشد كرده» و نمیتواند «قالبهای يك سالگیاش» را بپذيرد و خواستار «گفتوگو كردن» درباره آنهاست.
محمد فاضلی در ادامه در ارتباط با خواستگاه معترضان و شعارهایشان به این رسانه طیف اصلاحطلبان حاکمیت ایران گفته است که «شهروند ايرانی» سياستی میخواهد كه زندگی «بدون خشونت» و «با ثبات» را تضمين كند.
از سویی، گزازشهای ارسالی و فیلمهای منتشره توسط کاربرانی ایرانی بیانگر آن است که شعارهای بیان شده توسط معترضان در شهرهای مختلف، اصل نظام جمهوری اسلامی را مخاطب قرار داده و خواهان برچیده شدن آن است.
نماینده آیتالله علی خامنهای و مدیرمسئول روزنامه «اطلاعات» نیز در توییتی نوشته است: «مناظرات تلویزیونی» روزهای اخیر صداوسیمای جمهوری اسلامی در مورد «گشت ارشاد» همچون مناظرات «ایام انتخابات» و «دیرهنگام، موسمی و زودگذر» است.
عباس صالحی در ادامه افزوده است که در شرایط کنونی نمیتوان به «گفتگوی حقیقتمحور» امید جدی داشت، و خواستار آن شده که پرونده «گفتگو» دائمی شود و در این موافع، بصورت تبلیغاتی و انتخاباتی نباشد.
صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران بیست و پنجم شهریورماه و در میانه اعتراضات، با انتشار تصاویری تقطیع شده از دوربین بازداشتگاه نیروی انتظامی، مدعی شده بود که مهسا امینی «سکته» کرده، ادعایی که مورد تایید اعضای خانوادهاش قرار نگرفت و پس از آن اعتراضات شدت بیشتری یافت.