روزنامه آمریکایی «یواسای تودی» روز شنبه در گزارشی تحلیلی و با استناد به نظر کارشناسان گفته است اعتراضات به کشته شدن مهسا امینی چگونگی بحث درباره حقوق زنان ایرانی را برای همیشه تغییر داده است.
در ابتدای این گزارش به اقدام شمار زیادی از زنان ایرانی مبنی بر سوزاندن روسریهایشان و بریدن موی سرشان در جریان اعتراضات سراسری پرداخته شده است.
به گفته تارا سپهریفر، پژوهشگر ارشد در بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در دیدبان حقوق بشر، ایران در سالهای اخیر صحنه چندین موج از تظاهرات بوده اما اعتراضات به مرگ مهسا منحصر به فرد است. به باور خانم سپهریفر، اگرچه روسری سوزاندن در ایران بیسابقه نیست اما این بار شدت و گستره انجام آن نقطه عطف چشمگیری در مبارزات زنان ایرانی برای کسب استقلال بیشتر است و چگونگی بحث درباره حجاب را برای همیشه تغییر داده است.
تارا سپهریفر یکی دیگر از نکات قابلتوجه و بیسابقه در تظاهرات جاری را مشارکت گسترده مردان برای اعتراض به مرگ یک زن و در دفاع از حق زنان ایرانی میداند.
کاهش حمایت از حجاب اجباری
فیروزه کاشانی-ثابت، استاد تاریخ خاورمیانه در دانشگاه پنسیلوانیا، با اشاره به سابقه طولانیمدت ایران در زمینه تحمیل حجاب به زنان، به اجباریشدن حجاب در پی به قدرت رسیدن روحالله خمینی در انقلاب ۱۳۵۷ میپردازد.
به گفته این استاد دانشگاه، شوربختانه اعمال اقتدار بهویژه بر زنان به شکلی از قدرتنمایی تبدیل شده است. او ضمن اشاره به تمایل برخی از زنان ایرانی به پوشیدن حجاب میگوید زمان آن فرارسیده که به زنان اختیار انتخاب نوع پوشش خود داده شود و اجباری در این زمینه باقی نماند.
تارا سپهریفر نیز معتقد است حجاب اجباری فراتر از یک قانون نحوه پوشش است و تمامی جنبههای زندگی یک زن از جمله تحصیلات، استخدام، و مشارکت آنها در مسائل اجتماعی را از خود متاثر میکند.