لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۱۵

آبرسانی از خلیج‌فارس به یزد و کرمان با رمز «یا فاطمة زهرا»؛ کاوه مدنی: «گره ورشکستگی آبی» را کورتر می‌کند


عملیات آبرسانی از خلیج فارس به فلات مرکزی ایران.
عملیات آبرسانی از خلیج فارس به فلات مرکزی ایران.

عملیات اجرایی فاز دوم انتقال آب از خلیج فارس به استان‌های کرمان و یزد روز پنجشنبه با حضور ابراهیم رئیسی و رمز «یا فاطمة زهرا» آغاز شد؛ عملیاتی که به گفته کاوه مدنی، متخصص ایرانی محیط‌زیست، «گام بنیادین دیگری در راستای کورتر کردن گره ورشکستگی آبی ایران و تخریب زیست‌بوم کم‌نظیر خلیج فارس» است.

خبرگزاری‌های ایران می‌گویند در فاز اول این عملیات که «۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی» داشته است ۱۳۰ میلیون متر مکعب آبِ شیرین‌سازی شده به استان‌های مرکزی کشور منتقل شده است، و قرار است در فاز دوم ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب شیرین‌سازی شده از خلیج فارس به استان‌های یزد و کرمان و منتقل شود.


کاوه مدنی، رئیس موسسه آب، محیط زیست، و بهداشت دانشگاه سازمان ملل پیشتر در توضیح عواقب زیست محیطی شیرین‌سازی آب شور برای خلیج فارس، با اشاره به اینکه ٢٢ درصد شورآبه حاصل از شیرین‌سازی آب شور در جهان متعلق به چهار کشور عرب حوزه خلیج فارس است، گفته است این شورآبه و نمک رهاشده حاصل از آن خطری جدی برای اکوسیستم دریایی است.

به گفته آقای مدنی، «رهاسازی شورآبه به خلیج فارس در کنار آلودگی‌های ناشی از صنایع نفت و گاز توسط کشورهای حاشیه آن، از عوامل مهم تغییر کیفی آب خلیج فارس بوده است و فقدان ساز و کارهای حقوقی و نظارتی جامع ملی و بین‌المللی، پیشگیری از تخریب اکوسیستم با ارزش آن را با مشکل جدی مواجه کرده است.»

به باور این کارشناس ارشد محیط زیست، علاوه بر هزینه اقتصادی و زیست محیطی انتقال آب، این اقدام و یا حفر چاه عمیق و سدسازی روش‌هایی پایدار برای حل مشکل کم‌آبی نیستند و در درازمدت موجب وخیم‌تر شدن اوضاع می‌شوند.

كاوه مدنی با بیان اینکه «بدمصرف هر چقدر منابع داشته باشد، آخر‌سر ورشکسته می‌شود» می‌گوید نباید قیدشیرین‌سازی آب شور و استفاده از فن‌آوری‌های مختلف را زد اما در نظر گرفتن شروطی مهم از جمله مزایای اقتصادی و عواقب زیست محیطی آن الزامی است.

برخی کارشناسان، بحران آب ایران، را ناشی از سه عامل عمده می‌دانند: رشد سریع و الگوی نامناسب استقرار جمعیت، کشاورزی ناکارآمد، و سوء‌مدیریت .

XS
SM
MD
LG