وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران میگوید تهران برای نهایی کردن یک توافق «خوب و فوری» آمادگی دارد، اما وقتی به وین باز میگردد که «خطوط قرمز باقیمانده» ایران پذیرفته شده باشد.
حسین امیرعبداللهیان روز جمعه ۱۳ اسفند در تماسی تلفنی با جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تأکید کرد: «هر زمانی که طرفهای غربی خطوط قرمز باقیمانده و اعلام شده ما را بپذیرند، آماده حضور در وین هستم.»
معاون سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده پیشتر در روز پنجشنبه گفت: «با توجه به سرعت برنامه هستهای ایران، فرصت کمی باقی مانده و همانطور که پیشتر نیز گفتهایم، تا وقتی توافق کامل حاصل نشود، توافقی در کار نیست.»
جالینا پورتر با بیان این که مذاکرات وین «پیشرفتهای قابلتوجهی» داشته و رسیدن به توافق احتمالی نزدیک است، متذکر شد که «شماری از موارد دشوار هنوز حل نشده باقی مانده است.»
یازده ماه از آغاز مذاکرات احیای برجام میگذرد و هر چند طرفین از پیشرفتهای عمده در روند گفتوگوها سخن میگویند، اما گزارشها از مسائل باقیمانده اساسی حکایت دارند. آمریکا و کشورهای اروپایی میگویند فرصت رو به پایان است و از سویی، اختلافات آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ایران نیز به قوت خود باقی است.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، روز پنجشنبه در توییتی با اشاره به سیاست «فشار حداکثری» دولت پیشین آمریکا، ادعا کرد در صورت عدم دسترسی به یک توافق خوب در مذاکرات وین، «دولت فعلی آمریکا نیز بهدلیل عدم استفاده به موقع از فرصت دیپلماسی، احساس شکست خواهد کرد.»
این در حالی است که ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا سه روز پیش گفته بود در صورتی که ایران در پیشرفت مذاکرات وین از خود ناسازگاری نشان دهد، واشنگتن آماده است این مذاکرات را ترک کند.
مذاکرات احیای برجام با حضور نمایندگان ایران، فرانسه، بریتانیا، آلمان، روسیه، چین و اتحادیه اروپا و نیز حضور غیرمستقیم نمایندگان آمریکا، از ماه آوریل گذشته در پایتخت اتریش آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
هدف نهایی این مذاکرات بازگشت دوجانبه ایران و آمریکا به پیروی کامل از تعهدات خود در توافق هستهای تیر ۱۳۹۴ موسوم به «برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام بین ایران و قدرتهای جهان است.