گزارشها حاکی از آن است که شورای عالی فضای مجازی، اجرای «بخشی مهم» از طرح جنجالی و محدود کننده کاربران شبکههای موسوم به «صیانت» را کلید زده است.
رسانههای ایران و برخی کاربران شبکههای اجتماعی اعلام کردند که «شورای عالی فضای مجازی» به ریاست ابراهیم رئیسی بخشی از طرح موسوم به طرح صیانت (بر اساس نسخه ۹ بهمن به نام نظام تنظیمگری) را مصوب کرده است.
یک کارشناس فناوری اطلاعات و نزدیک به نهادهای تصمیمگیرنده حاکمیتی، در حساب کاربری خود در توییتر نوشت که بخشی از طرح موسوم به طرح صیانت شامل «اعضا و اختیارات کمیسیون عالی تنظیم مقررات» که برای بررسی به شورای عالی فضای مجازی ارجاع شده بود، «توسط این شورا به تصویب رسید و برای اجرا ابلاغ شد.»
محمد کشوری در بخش دیگری از این رشته توییت افزوده است: «کمیسیون عالی تنظیم مقررات» با ترکیب اعضا و «وظایف کاملا متفاوت» نسبت به گذشته در جایگاه «تنظیمگر تنظیمگران» فضای مجازی ایفای نقش میکند.
ایجاد فیلترینگ گسترده و پایدار بدون امکان دور زدن، سپردن گذرگاههای دریافت و ارسال دیتا به «ستاد کل نیروهای مسلح»، اجبار کاربران به استفاده از اپلیکیشنهای ساخت شرکتهای زیرمجموعه نهادهای امنیتی، محدودیت در کسب و کارهای فضای مجازی و نقض حقوق شهروندی با جمعآوری اطلاعات و تعرض آشکار به حریم خصوصی شهروندان، از جمله انتقادات فراوانی است که به طرح «صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی» شده میشود.
در این حال، تارنمای «انتخاب» نیز با «بخشی مهم» خواندن این مصوبات شورای عالی فضای مجازی جمهوری اسلامی، اقدام به انتشار پنج صفحه از آن کرده است.
در این حال، شانزدهم مردادماه غلامرضا نوری قزلجه، عضو مجلس شورای اسلامی با اعلام «اجرای چراغ خاموش طرح صیانت» از طریق «محدود شدن دسترسیها، کنترل پهنای باند»، با اشاره به ارجاع آن به «شورای عالی فضای مجازی» توسط محمدباقر قالیباف، رئیس قوه مقننه جمهوری اسلامی، به تارنمای «قرننو» گفته بود این طرح در هر کجا که بخواهد بررسی شود، به نتیجه نخواهد رسید «چرا که چارچوب درست فکری ندارد.»
همزمان با این مصوبه شورای عالی فضای مجازی جمهوری اسلامی، روز سهشنبه پانزدهم شهریورماه در چهارمین جلسه «کارگروه راهبردی و تدوین الگوی عملیاتی و مقررات عمومی صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی» با حضور وزیر ارتباطات دولت ابراهیم رئیسی از «اینترنت کودکان» رونمایی شده است.
این اقدام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در راستای اجرای بخشهایی از سند «صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی» که پیشتر در «شورای عالی فضای مجازی» مصوب شده بود، صورت گرفته است.
تلاش دستگاههای مختلف حاکمیتی و دولتی مرتبط با حوزه اینترنت در جمهوری اسلامی برای افزایش محدودیتهای دسترسی کاربران به شبکه جهانی اینترنت، طی ماههای اخیر افزایش بیشتری یافته است.
کاربران شبکههای اجتماعی در هفتههای گذشته علاوه بر اعلام قطعیهای مکرر اینترنت و بروز اختلال شدید در پهنای باند شبکه، از «مسدود شدن» دسترسی به کد ورود برخی از اپلیکیشنها در ایران مانند توییتر و تلگرام خبر داده بودند و تارنمای ایرانی «دیجیاتو» که بصورت تخصصی اخبار و رویدادهای فناوریهای دیجیتال را پیگیری میکند، نوشته بود که کاربران اپراتورهای همراه اول و ایرانسل اگر از برنامههای توییتر و تلگرام خارج شوند، «امکان بازگشت به این پلتفرمها را به راحتی ندارند.»
وضعیت دسترسی به اینترنت در ایران طی ماههای گذشته نیز به گونهای بوده که علاوه برای ایجاد «اختلال» فراوان در روند روزمره زندگی شهروندان و برهم زدن کسب و کارهای اینترنتی، حتی در اجرای برخی برنامههای حاکمیتی نیز چالشهایی علنی ایجاد شده است.