لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۱۴

کلاهبرداری سایبری از مشتریان هشت بانک ایران؛ یک کارشناس: هدف طرح صیانت «تسلط نظامیان بر اینترنت کشور» است


آرشیو
آرشیو

معاون اجتماعی فتا، واحد فضای تولید و تبادل اطلاعات نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، می‌گوید نرم‌افزارهای جعلی هشت بانک ایرانی از گوگل‌پلی حذف شده است.

مهدی صارمی‌فر، روزنامه‌نگار حوزه علم و فناوری، در گفت‌وگو با صدای آمریکا در این باره می‌گوید مقامات جمهوری اسلامی ایران اتفاقا آن جا که حرف از «صیانت» می‌شود باید دنبال این هدف باشند که از کلاهبرداری جلوگیری کنند،‌ اما چنین نیست و «می‌بینیم که در طرح صیانت به دنبال تسلط نظامیان بر اینترنت کشور است.»

به گزارش روز دوشنبه ۲۴ آبان ایسنا، رامین پاشایی، معاون اجتماعی پلیس فتا، گفته است این اقدام تازه از سوی «مجرمان سایبری» برای سوءاستفاده از حساب بانکی شهروندان در بانک‌های «صادرات، کشاورزی، سپه، و پنج بانک دیگر» بوده که این مرکز نیروی انتظامی در «گزارش‌های مردمی» متوجه آن شده است.

او توصیه کرده که شهروندان برای «نصب نرم‌افزارهای مالی و بانکی» از «اپ‌استورهای داخلی» استفاده کنند و هنگام نصب آن نشانی اینترنتی بانک را «به صورت کامل» وارد کنند.

مهدی صارمی‌فر، روزنامه‌نگار و کارشناس حوزه علم و فناوری، در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا می‌گوید متاسفانه آمار دقیقی از میزان این نوع دزدی‌های اینترنتی وجود ندارد، زیرا مقامات ایران آن را به درستی اعلام نمی‌کنند.

صارمی‌فر با بیان این که ایران تعاملات جدی با شرکت‌هایی مثل گوگل ندارد، توضیح می‌دهد، این به دلیل وضعیت خاصی است که جمهوری اسلامی برای مردم ایران ایجاد کرده است. اگر وضعیت نرمال بود، در یک کشور عادی مسائلی که به امنیت شخصی مردم مربوط می‌شود، کانال‌های مشابهی با جهان برای چک کردن داشتند و از روش‌های عادی مثل دیگر کشورهای جهان امنیت کاربران ایرانی را تأمین می‌کردند.

مردم ایران گروه بی‌پناهی هستند که اگر بیایند به اپلیکیشن‌های داخلی، با این که آن اپلیکیشن‌ها چه دسترسی‌هایی از آنها می‌گیرند مواجه هستند و به اصطلاح بک‌دوری که به گالری تصاویرشان یا سایر اطلاعات موبایلشان در اختیار مقامات قرار می‌دهد و اگر به اپلیکیشن‌های خارجی مثل گوگل‌پلی‌استور بروند با کلاهبرداری مواجه می‌شوند.

به گفته این کارشناس فناوری، شرایط موجود سبب شده است که «هر کسی بتواند لوگوی بانک را با کیفیت دانلود کند و اپلیکیشن بسازد و روی گوگل پلی استور بگذارد و گوگل هم مسیری برای بررسی دوباره واقعی یا جعلی بودن آن ندارد، بنابراین این اپلیکیشن‌ها منتشر می‌شود و مردم را گمراه می‌کند.»

او اضافه می‌کند: «پلیس فتا به مردم می‌گوید به جای ابزارهای امنی مثل گوگل‌پلی استور از سرویس‌های مشابه داخلی استفاده کنند تا مقامات بتوانند از کلاهبرداری‌ها جلوگیری کنند.»

آقای صارمی‌فر مردم ایران را «گروه بی‌پناهی» خواند که در زمینه اپلیکیشن‌های داخلی با خطر دسترسی مقامات به «گالری تصاویرشان یا سایر اطلاعات موبایلشان» رو به هستند و «اگر به اپلیکیشن‌های خارجی مثل گوگل‌پلی‌استور بروند با کلاهبرداری مواجه می‌شوند.»

صارمی‌فر تأکید می‌کند که «اتفاقا آن کسی که ضرر می‌بیند و هیچ صیانتی از او نمی‌شود، کاربر ایرانی است.»

او با این حال استفاده از ابزارهای مثل گوگل پلی استور را نسبت به سرویس‌های داخلی ایران از لحاظ امنیتی روشی مطمئن‌تر برای کاربران می‌داند، به شرط این که روش‌های راستی‌آزمایی مثل نگاه دقیق به ظاهر اپلیکیشن‌ها، چک کردن شرکت سازنده، خواندن اطلاعات زیر استور، و خواندن کامنت‌های کاربران دیگر را رعایت کنند و از جعلی نبودن آن مطمئن شوند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG