همزمان با جهش قیمت اقلام خوراکی و مصرفی در هفتههای اخیر، گزارشها نشان میدهد بهای اجاره خانههای مسکونی نیز نسبت به ماههای گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
با این حال در روزهای گذشته بسیاری از مقامات فعلی ایران ریشه گرانیها را عملکرد دولتهای قبلی جمهوری اسلامی عنوان کردهاند.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران در جلسه علنی روز یکشنبه با اشاره به گرانیهای اخیر گفت که «ریشه گرانیها در تورم ناشی از عملکرد دولتهای پیشین است.»
بازار مسکن
باشگاه خبرنگاران جوان با استناد به «بررسیهای میدانی» گزارش داد که «بازار اجاره» در تهران و سایر شهرهای بزرگ ایران از اواخر سال ۱۴۰۰ تاکنون دارای روندی افزایشی بوده و «باعث نارضایتی» بسیاری از مستاجران شده است.
این رسانه وابسته به صداوسیمای جمهوری اسلامی، در ادامه به نقل از یکی از مستاجران واقع در محدوده بلوار فردوس تهران نوشت که نرخهای اجاره «محدوده غرب تهران» در یک ماه اخیر «حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد» افزایش یافته است.
خسرو فروغان گرانسایه، رئیس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی ایران ۲ فروردینماه در گفتگو با «ایلنا» پیشبینی کرده بود که «در صورت تداوم سیاستهای اقتصادی» ابراهیم رئیسی، «فقر مطلق» گسترش بیشتری مییابد و «وضعیت نامطلوبی» در انتظار کشور خواهد بود.
ریزش فقرا
روزنامه «شرق» چاپ تهران نیز در شماره روز یکشنبه ۲۸ فروردینماه خود، در گزارشی با عنوان «بیداد اجارهها» نوشت که «ریزش فقرا به حاشیه شهر» در محلات فقیرنشین تهران «شدت» گرفته است.
این رسانه جناح اصلاحطلب حاکمیت ایران وضعیت «خانهبهدوشها» در «محلههای فقیرنشین» تهران را «وخیمتر» از سایر مناطق دانسته و برای نمونه از منطقه «دولتخواه»، جایی که مردم «شانه به شانه حاشیهنشینان» هستند نام برده که «یک آپارتمان قدیمی ۶۰ متری» نیاز به ۱۰۰ میلیون تومان ودیعه و بین دو میلیون و ۱۰۰ تا دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان اجاره دارد.
حمیدرضا صارمی، معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران بیست و سوم بهمنماه گفته بود: «۵۰ درصد جمعیت تهران زیر خط فقر مسکن زندگی میکنند و افرادی که زیر این خط فقر هستند، توانایی ساخت را ندارند.»
وعده کنترل بازار
مصطفیقلی خسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک کشور در همین ارتباط میگوید که مستأجران زیادی ناچار به «مهاجرت از تهران» شدهاند که بخش درخور توجهی از آنان «کارگران» هستند.
بیتالله ستاریان، تحلیلگر اقتصاد مسکن هم وضعیت بازار مسکن را «نگرانکننده» میداند و معتقد است «وضعیت نامساعد اقتصاد کلان کشور» بازار مسکن را هم مانند تمامی بازارها «تحت تأثیر» قرار داده است.
در این میان، دولت ابراهیم رئیسی که در هشتمین ماه استقرار خود قرار دارد، از ابتدا وعده «ساخت یک میلیون مسکن در سال» را برای کنترل این بازار داده است و امروز نیز معاون وزیر راه و شهرسازی مدعی شده که پیسازی (فونداسیون) حدود ۹۰۰ هزار واحد «نهضت ملی مسکن» تکمیل و پروژهها «وارد سایر مراحل ساخت» شدهاند.
افول ساخت - جهش اجاره
از سوی دیگر صدیف بدری، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز گفته است که «نرخهای اجاره» از ابتدای سال تاکنون و در بازه زمانی یک ساله، به شکل «جهشی» افزایش یافته و خواستار «برنامه ریزی» و اقدام دولت ابراهیم رئیسی برای کنترل این وضعیت بازار مسکن و میزان اجارهها شده است.
بر اساس آمارهای اعلامی از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی، شاخص «کرایه مسکن اجاری» در شهر تهران و همچنین کل مناطق شهری طی اسفندماه ۱۴۰۰، رشدی به ترتیب ۴۵.۸ و ۵۰.۲ درصدی نسبت به اسفندماه سال ۹۹ داشته است.
در ابتدای اسفندماه ۱۴۰۰ روزنامه «همشهری» چاپ تهران و وابسته به شهرداری تهران، در گزارشی با اشاره به «فروکشکردن انتظارات تورمی و خوابیدن هیجان بازار مسکن» و همچنین «تورم سنگین نهادههای ساختمانی»، از «عقب نشستن» تولیدکنندگان از برنامهریزی برای «آغاز پروژههای مسکونی جدید» خبر داده بود و نتیجه آن را «افول بیش از ۴۹ درصدی تولید مسکن» در سال۱۴۰۰ نسبت به ابتدای دهه ۹۰ عنوان کرده بود.