لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۲۴

رئیسی رکورد می‌زند؛ تورم روز به روز بالاتر، سفره‌ها روز به روز کوچک‌تر


بانک مرکزی جمهوری اسلامی پس از توقف انتشار داده‌های تورمی، از ابتدای امسال تا آبان‌ماه، با انتشار گزارش تورم آذرماه، اعلام کرد که به نظر می‌رسد تورم سال ۱۴۰۲، رکورد تورم سال ۱۳۷۴ که، ۴۹ درصد بوده است را خواهد شکست.

این بانک در تازه‌ترین گزارش خود، نرخ تورم نقطه به نقطه شهری در آذرماه ۱۴۰۲ را ۵۴.۲ درصد و نرخ تورم میانگین شهری در این ماه را ۵۵.۹ درصد اعلام کرده است.

مرکز آمار ایران پیش از این اما نرخ تورم نقطه به نقطه آخرین ماه پاییز ۱۴۰۲ را ۴۰.۱ درصد و تورم میانگین را ۴۴.۱ درصد اعلام کرده بود که با گزارش بانک مرکزی به ترتیب ۱۴ درصد و ۱۶ درصد اختلاف دارد.

اختلاف فاحش بین آمارهای ارائه شده توسط دو مرکز متصدی ارائه آمارهای اقتصادی، نشان‌دهنده آشفتگی و بی‌ثباتی در اقتصاد ایران است.

درحالی که سیاست دولت ابراهیم رئیسی بر «اختفای آمار» به جای مهار تورم استوار شده و حتی دو مرکز متصدی ارائه آمارهای اقتصادی هم در آمار اعلامی اختلاف دارند،‌ گزارشها نشان می‌دهد گوشت همچنان با تورم بیش از ۹۰ درصدی، رکوردار گرانی در ایران است.

براساس این گزارش در بهمن‌ماه ۱۴۰۲، تورم سالانه کالاها و خدمات مصرفی در بخش «گوشت قرمز و ماکیان» ۹۳/۳ درصد، و در زمینه گوشت قرمز، سفید و فراورده‌های آن ۹۰/۷ درصد بوده است. یعنی هر ایرانی در بهمن ۱۴۰۲ برای خرید گوشت دستکم ۹۰ درصد بیشتر از بهمن ۱۴۰۱ هزینه کرده است.

همچنین در ماه یازدهم سال ۱۴۰۲، خدمات حمل‌و‌نقل عمومی در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۵۷/۴ درصد گرانتر شده و مصرف‌کنندگان برای بهره‌برداری از خدمات هتل‌ها و رستورانها ۶۲/۵ درصد پول بیشتری از سال قبل پرداخت کرده‌اند.

با توجه به نزدیکی به نوروز ۱۴۰۳ و سال جدید، به نظر می‌رسد با تورم ۴۸/۳ درصدی پوشاک و کفش و تورم ۵۱ درصدی در بخش میوه و خشکبار با توجه به حقوق‌های ناکافی و عیدی در نظر گرفته شده برای اقشار حقوق بگیر، خرید شب عید و پذیرایی از میهمانان نوروزی برای این بخش از جامعه سخت‌تر از سالهای قبل باشد.

جمشید اسدی اقتصاددان شهریور امسال در گفت‌وگو با صدای آمریکا دلیل تورم فزاینده در ایران را خلق پول بدون پشتوانه دانسته و گفته بود که هیچ دورنمای مثبتی برای بهبود شرایط اقتصادی در ایران وجود ندارد.

یک خبرنگار اقتصادی نیز همان زمان درباره علت افزایش تورم در ایران به صدای آمریکا گفته بود که تورم واقعی در ایران بیش از آن چیزی است که در آمارهای رسمی اعلام می‌شود و شواهد از تداوم تورم در بالای ۴۰ درصد حکایت دارد.

این گزارش بار دیگر نشان می‌دهد که تورم افسارگسیخته به یکی از بزرگترین چالش‌های اقتصادی ایران تبدیل شده است. این چالش، زندگی روزمره مردم را به شدت تحت تاثیر قرار داده و سفره‌های مردم را کوچک‌تر کرده است.

XS
SM
MD
LG