مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه ۲۷ شهریور با هشدار درباره پیامدهای همکاری نکردن جمهوری اسلامی با آژانس از مقامات ایران خواست تا در تصمیم خود برای جلوگیری از اجازه دسترسی به بازرسان ارشد سازمان ملل، تجدیدنظر کنند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز شنبه اعلام کرد که جمهوری اسلامی، اعتبارنامه چندین بازرس هستهای را لغو کرده است. همزمان جمهوری اسلامی اعلام کرد که این اقدام در تلافی «سوءاستفادههای سیاسی» توسط ایالات متحده، فرانسه، آلمان و بریتانیا انجام شده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبه با خبرنگار این خبرگزاری گفت: «ما از جمهوری اسلامی میخواهیم که در این تصمیم تجدیدنظر کند، اگر آنها با آژانس همکاری نکنند، به تضمینها و تاییدیه جامعه جهانی نخواهند رسید.»
فرانسه، آلمان، بریتانیا و ایالات متحده روز دوشنبه در بیانیه مشترکی اقدامات جمهوری اسلامی را گام دیگری در مسیر اشتباه خواندند.
در بیانیه مشترک فرانسه، آلمان، بریتانیا و ایالات متحده آمده است که رافائل گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیهای خاطرنشان کرد که ایران فعالیت چندین بازرس با تجربه آژانس، از جمله با تجربهترین کارشناسان خود با دانش منحصربهفرد در زمینه فناوری غنیسازی اورانیوم، را تعلیق کرده است.
بیانیه مشترک، این اقدام ایران را مانعی در اجرای موثر ماموریت پادمانی این آژانس توصیف کرده و میگوید: «همانطور که مدیرکل در بیانیه خود تصریح میکند، اقدامات ایران گام دیگری در مسیر اشتباه است و ضربهای غیرضروری به روابط از قبل تیره شده بین آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران خواهد زد.»
اتحادیه اروپا نیز ۲۶ شهریور اعلام کرد از تصمیم جمهوری اسلامی در مورد تعلیق فعالیت «چند بازرس باتجربه» آژانس بین المللی انرژی اتمی که مسئول نظارت و راستیآزمایی برنامه هستهای تهران بودند «بسیار نگران» است.
پیتر استانو، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در مطلبی در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «اتحادیه اروپا از جمهوری اسلامی میخواهد که بدون تاخیر در این تصمیم تجدید نظر کند.»
دیدهبان هستهای سازمان ملل متحد هم روز شنبه با صدور بیانیهای از جمهوری اسلامی به دلیل «جلوگیری از بازرسی» و «راستیآزمایی» برنامهاتمی مورد مناقشه این کشور به شدت انتقاد کرد.