لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۰۴

چالشهای فرهنگی و بازگشایی خانه سینمای ایران


در شرایطی که خانه سینمای ایران دو سال پیش از سوی مقامات دولتی ایران تعطیل شد، فعالان صنعت فیلم و سینمای این کشور برای بازگشایی مجدد آن رایزنی می کنند.

ناظران امور فرهنگی در ایران تلاش ها و رایزنی برای رفع اختلافات و احتمال بازگشایی خانه سینما را اقدامی شجاعانه و جدی قلمداد می کنند که پس از پیروزی حسن روحانی، رئیس جمهوری میانه روی ایران به گروه های هنری و سینمایی این کشور بازگشته است.

اختلافات موجود در مورد تعطیلی خانه سینما نمایانگر شکاف های عمیق موجود در جمهوری اسلامی بوده که نفوذ و کنترل آن از سیاست فراتر می رود و بر فرهنگ و سایر جنبه های دیگر حیات مردم ایران سایه افکنده است.

روحانیون و رهبری مذهبی ایران و متحدان تندروی آن ها اغلب ترجیح می دهند «سینمای اسلامی و انقلابی» را ترویج کنند ولی گروه ها و فعالان لیبرال دیدگاه وسیعتری در مورد حوزه ساخت فیلم و سینما دارند.

بیش از دو دهه است که خانه سینما، بزرگترین مرکز و نهاد ویژه گردهمایی دست اندرکاران فیلم و سینما و کارمندان این صنعت در ایران است که دیدگاه ها و علائق بیش از ۵,۰۰۰ کارشناس و متخصص صنعت فیلم و سینمای کشور را انعکاس می دهد. ساختمان خانه سینما در مرکز شهر تهران، یک سالن نمایش کوچک، یک کتابخانه و یک دفتر امور اداری دارد.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این مرکز را ۲ سال پیش به بهانه فعالیت بدون مجوز مناسب به طور موقت تعطیل کرد.

بسیاری تعطیلی خانه سینما را یک تصمیم سیاسی قلمداد کردند. محافظه کاران فرهنگی همواره مواضع خصمانه ای را در قبال خانه سینما اتخاذ می کردند و فعالان این موسسه را سکولار و هوادار دیدگاه های غربی می خواندند.

ایران صنعت فیلم بسیار پویا و گسترده ای دارد. بیشتر فیلم های ساخت ایران مصرف داخلی دارد اما فیلمسازان ایرانی فیلم های تولید کرده اند که ستایش و توجه جامعه جهانی را به خود جلب کرده است. نمایش بعضی از این فیلم ها در داخل کشور ممنوع شده است.

تعدادی از این فیلم ها جایزه های بین المللی کسب کرده اند و فیلم «جدایی نادر از سیمین» ساخته اصغر فرهادی اسکار سال ٢٠١٢ بهترین فیلم خارجی را از آن خود کرد.

برخی معتقدند که تعطیلی خانه سینما الگوی سرکوب دولت علیه اتحادیه ها، انجمن ها و نهادهای هنری و ورزشی است. فعالان صنعت فیلم و سینما برای احیا و بازگشایی این نهاد مستقل تلاش می کنند.

پایان یافتن دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد در اواخر هفته جاری بهترین انگیزه برای فعالانی خواهد بود که خواهان بازگشایی خانه سینما هستند.با وجودی که احمدی نژاد در آخرین روزهای دولت ۸ ساله خود دستور لغو تعطیلی خانه سینما را صادر کرد اما وزارت ارشاد از این دستور سرپیچی کرده و در نتیجه خشم و انزجاز هواداران صنعت سینما و فیلمسازان را برانگیخته است.

فرهاد توحیدی، سخنگوی خانه سینما اخیراً به تلویزیون انگلیسی زبان «پرس تی وی» گفته است «رئیس جمهوری دستور (بازگشایی خانه سینما) را صادر کرده است اما این حکم تا امروز به دلیل مشکلاتی که وزارتخانه (ارشاد) ایجاد کرده است، اجرا نشده است».

بنا به گزارش روزنامه های اصلاح طلب و «پرس تی وی»، هیچ تلاشی برای بازگشایی خانه سینما انجام نشده است. وزیر ارشاد نیز از پاسخ به پرسش ها در مورد علت این امر طفره رفته است.

به نظر می رسد برای استقلال بیشتر در فضای فرهنگی و آموزشی کشور فضای پرشور و هیجانی در خیابان های تهران پدید آمده است.

محمد رضا ایوبی ٣٥ ساله، آهنگساز و هوادار سینما می گوید «من نمی دانم کدام جناح، اصلاح طب و یا محافظه کار و تندرو در آینده پیروز خواهند شد «اما خواست من استقلال خانه سینما است».

حدود ۱۰۰ هنرپیشه، کارگردان و فعال صنعت فیلم و سینما روز ١٨ ژوئیه برای بازگشایی خانه سینما راهپیمایی کردند. جمعیت حاضر پلاکاردهایی حامل شعارهایی در محکومیت تعلل در اجرای حکم (بازگشایی خانه سینما) به دست داشتند و درصدد باز کردن قفل درهای این مرکز برآمدند.

چهره های فرهنگی محافظه کار نیز این تلاش ها را به چالش می کشند و بازگشایی خانه سینما را به نوعی به بازگشت جنبش سبز مرتبط می کنند.

روزنامه محافظه کار کیهان فعالیت های اخیر برای بازگشایی خانه سینما را کار «فتنه گران» خواند و در مقاله سردبیری خود نوشت «تحرکات بی سابقه برای به دست گرفتن کنترل خانه سینما اقدام غیرقانونی است».

حسن روحانی، رئیس جمهوری منتخب ایران در طی کارزارهای انتخاباتی خود مورد حمایت انجمن ها و اتحادیه ها قرار گرفت و وعده داد دولت در امور آن ها دخالت نخواهد کرد و همین رویکرد عامل موثری برای افزایش تلاش ها برای بازگشایی خانه سینما بوده است.

محمد کاظم صدیقی، امام جمعه محافظه کار در خطبه های اخیر خود هشدار داده است «خدا نکند که وزیر آموزش عالی هوادار فتنه و یا روسای دانشگاه هایی منصوب شوند که جریان سکولار را بار دیگر راه اندازی کند و یا در دانشگاه ها رخنه کنند».

به نظر می رسد با آغاز رسمی دولت روحانی نگرانی های محافظه کاران از ظهور مجدد اصلاح طلبان در بخش های مختلف کشور، به ویژه در بخش آموزش افزایش یافته است.

منبع: روزنامه لس آنجلس تایمز
XS
SM
MD
LG