لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۴۹

گردشگری سلامت در ایران؛ کاستی‌ها و راه‌حل‌ها


آرشیو
آرشیو

خبرگزاری ایلنا در مقاله‌ای با عنوان «دلالان صاحبان اصلی گردشگری سلامت» به مشکلات گردشگری سلامت در ایران پرداخته و از قول مریم محمد پور، نخستین رئیس هیات مدیره گردشگری سلامت نوشته است: «زمانی شاهد استقبال بسیار زیاد گردشگران از حوزه سلامت ایران بودیم اما به دلیل عملکرد نامناسب مسئولین این استقبال هر سال کمتر و کمتر شد.»

  • گردشگری سلامت چیست؟

در ایران، گردشگری سلامت به مسافرتی اطلاق می‌شود که در آن فرد یا افراد با هدف درمان از محل اقامت خود به کشور دیگری می‌روند. ویزایی که به این مسافران داده می‌شود «ویزای درمان» نام دارد.

اما در تعریف سازمان جهانی گردشگری، به طور خاص گردشگری سلامت به معنی خدماتی است که به بهبود و یا افزایش سلامت و افزایش روحیه فرد منجر شود. در این تعریف، گردشگری سلامت فراتر از گردشگری درمانی بوده و استفاده از امکانات طبیعی برای بهبود روحی نیز مشمول این بخش از گردشگری است.

در دنیای مدرن، صنعت گردشگری یکی از مهمترین صنایع به حساب می‌آید، چرا که ی‌تواند ارزآوری فراوانی برای کشور میزبان داشته باشد و همچنین باعث اشتغال‌زایی و رونق کسب و کارهای کوچک و بزرگ شود.

گردشگری سلامت نیز به یکی از سودآورترین کارها در دنیا بدل شده است. این درمان‌ها با توجه به کشور میزبان می‌تواند از درمان سنتی گرفته تا مدرن و حتی استفاده از آب‌های معدنی و گل درمانی باشد.

متولیان گردشگری پزشکی و سلامت در ایران وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، وزارت بهداشت و وزارت امور خارجه هستند.

همچنین استان‌های یزد، مازندران، خراسان رضوی، ایلام، تهران، اردبیل و فارس برترین استان‌های ایران در جذب گردشگر سلامت به شمار می‌روند.

استانداردهای درمان

بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها باید استاندارد های خاصی را رعایت کنند تا بتوانند بیماران بین‌المللی را درمان کنند. این استانداردها شامل برآورد تقریبی هزینه‌های درمان و اعلام آن به مسافر قبل از سفر، هماهنگ کردن کلیه مراحل پذیرش و مراحل درمان بیمار، و هماهنگ کردن کارهای خارج از بیمارستان شامل رزرو هتل، استخدام مترجم، استقبال از بیمار در فرودگاه و ... است.

  • مشکلات گردشگری سلامت

دکتر حبیب ملک‌پور، رئیس مرکز نظارت و اعتباربخشی امور درمانی وزارت بهداشت، در کنفرانس مدیریت گردشگری گفته است: «نقطه قوت ایران در امنیت بالا، جاذبه‌های گردشگری فراوان، ارائه خدمات گردشگری با پایین‌ترین نرخ ارزی ممکن در دنیا، داشتن پزشکان نخبه و مراکز درمانی خوب است. اما در مقابل در بازاریابی، روابط برون سازمانی، مسائل سیاسی و حضور در رویدادهای بین‌المللی ضعف داریم.»

محمد سوزنچی، فعال گردشگری به ایسنا گفته است: «متخصصان را از این حوزه کنار گذاشته ایم و تنها شعارهای عجیب و غریب می‌دهیم.» وی معتقد است گردشگری سلامت باید در کارگروه تخصصی در حوزه روابط بین‌الملل شکل بگیرد، و فعالان گردشگری و پزشکان در تعامل باشند تا نتیجه مطلوب حاصل شود.

XS
SM
MD
LG