رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت ایران میگوید در زمینه بیماریابی افراد مبتلا به ویروس اچآیوی «با مشکل جدی مواجه هستیم.»
محمد مهدی گویا در این باره گفت به دلیل همهگیری کرونا، بیماریابی «به شدت» کاهش پیدا کرد و در پیگیری بیماران تحت درمان نیز اخلال ایجاد شد.
به گزارش ایسنا، او روز ۲۰ اردیبهشت در نشست یک روزه شبکه تحقیقات اچآیوی گفت سن ابتلا به این ویروس در ایران هم پایین آمده است.
رئیس مرکز مراقبت از بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، روز هشتم آذر سال گذشته در نشستی خبری اعلام کرد که ۳۲ درصد موارد ابتلا در سالهای اخیر مربوط به زنان بوده است.
آمار دقیق مبتلایان به ایدز در ایران در دسترس نیست.
طبق آخرین آمار رسمی وزارت بهداشت ایران، ۴۲ هزار و ۹۳۳ مورد ابتلا به اچآیوی در کشور شناسایی شده که از این آمار ۲۰ هزار و ۲۸۴ نفر جان خود را از دست دادهاند.
در عین حال نزدیک به ۷ هزار مبتلا برای درمان مراجعه نکردند.
مینو محرز، عضو هیأت علمی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران و رئیس پیشین مرکز تحقیقات ایدز، گفته است که آمار واقعی مبتلایان به ایدز «سه تا چهار برابر» آمار دولتی است.
خانم محرز چندی پیش در گفتگو با خبرگزاری تسنیم گفته بود: «در ایران بهدلیل ناآگاهی مردم از این بیماری و ضعف در بیماریابی، آمار دقیقی از مبتلایان به ایدز در کشور نداریم.»
چندی پیش، یک عضو کمیته کشوری مبارزه با ایدز محدودیتها برای استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری در طرح «جوانی جمعیت» را از عوامل شیوع گستردهتر ابتلا به اچآیوی در ایران عنوان کرد.
مسعود مردانی گفت این محدودیتها «نه فقط میتواند بارداریهای ناخواسته و بیماریهای مقاربتی را افزایش دهد، بلکه میتواند به افزایش موارد اچ آی وی نیز در کشور کمک کند.»
خودمراقبتی یکی از راههای مقابله با ویروس اچآیوی به ویژه در شرایط همهگیری کووید-۱۹ است.
سازمان بهداشت جهانی، خودمراقبتی را «توانایی افراد، خانوادهها و جوامع برای ارتقای سلامت، پیشگیری از بیماری، حفظ سلامت، و مقابله با بیماری ، با یا بدون مراقبتهای بهداشتی» تعریف میکند.
موضوع خودمراقبتی به ویژه در طول همهگیری کرونا برجسته شده است. انجام تست اچآیوی اقدامی برای خودمراقبتی است و آگاهی از وضعیت بیماری، به افراد کمک میکند تا فارغ از وضعیتشان بتوانند زندگی طولانی و سالمتری داشته باشند.
سازمان بهداشت جهانی همچنین توصیه میکند هر فردی که ممکن است در معرض خطر اچآیوی باشد، به تست دسترسی داشته باشد.
ابتلا به اچآیوی را می توان با استفاده از تستهای تشخیصی سریع ساده و مقرون به صرفه و همچنین خودآزمایی تشخیص داد.