یک عضو اتاق بازرگانی تهران میگوید میزان صادرات فرش دستباف ایران «در حالت کما است» و طی چند سال گذشته به شدت کاهش یافته است.
صادرات فرش ایران که طی دهههای مختلف از جمله اقلام شاخص صادرات غیر نفتی ایران محسوب میشد به ۷۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۸ و ۵۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۹ رسیده است. رقمی که به گفته عضو اتاق بازرگانی تهران نشان میدهد صادرات فرش دستباف ایران به کما رفته است.
رضی حاجی آقامیری، عضو اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با خبرگزاری ایلنا ضمن مقایسه شرایط کنونی صادرات فرش دستباف ایران با گذشته گفت: در حال حاضر میزان صادرات در طول یکسال بین ۵۰ تا ۷۰ میلیون دلار است در حالیکه در گذشته این رقم به ۴۰۰-۵۰۰ میلیون دلار در سال هم میرسید.
حاجی آقامیری نبود تعامل میان دولت و بخش خصوصی را از عوامل کاهش صادرات فرش دستباف ایرانی عنوان کرده و گفته است: «شوربختانه در کشور ما این گونه است که در پشت درهای بسته و در عدم حضور عاملان اصلی اقتصادی در بخش خصوصی تصمیم میگیرند و سپس اجرا میکنند»
بر اساس آمارها فرش ایران در سال ۱۳۷۳ بیشترین میزان صادرات فرش را داشته است. گفته شده در آن سال ایران توانست با ثبت رکورد ۲ میلیارد و ۱۳۲ میلیون دلار از صادرات فرش دستباف به سایر نقاط جهان آماری خیرهکننده به جای بگذارد اما پس از آن بازار فرش ایران با رکود همراه شد و چراغ بازار صادرات درعرصههای بینالمللی افول کرد تا جایی که در سال ۷۴ میزان صادرات از ۲ میلیارد به ۱ میلیارد دلار کاهش پیدا کرد و در سال ۷۵ این عدد به ۶۷۵ میلیون دلار رسید و حال رقم ۵۰ میلیون دلار را تجربه میکند.
کشورهای همسایه ایران به دلیل نزدیکی و سهولت تبادل تجاری در شرایط تحریمی، از جمله مقاصد مطلوب عرضه تولیدات این صنعت به حساب میآیند.