مدیر پژوهش بخش خاورمیانه انستیتوی تحقیقاتی واشنگتن لغو تحریم ها را برای بهبود وضعیت اقتصادی ایران کافی نمیداند.
پاتریک کلاسون که در مقالهای تحلیلی به وضعیت اقتصادی ایران پسا تحریم پرداخته است، نوشته که چالشهای ناشی از تضادها، مشکلات ساختاری و سیاستهای داخلی به دولت روحانی امکان نخواهد داد تا پس از برداشتن تحریمها بتواند به وعدههای خود در مورد بهبود وضع اقتصادی عمل کند.
دولت حسن روحانی تلاش میکند تا با برداشتن تحریمهای غرب، پیش از انتخابات ماه فوریه، به مردم نشان دهد که دوره بهبود وضع اقتصادی آغاز شده است. اما گزارش بیست و یکم ماه دسامبر صندوق بینالمللی پول میگوید که حتی اگر تحریمهای غرب به موقع برداشته شود، هنوز اقتصاد ایران با چالشهای عمده دیگری روبروست.
مدیر پژوهش بخش خاورمیانه موسسه واشنگتن نوشته است که آقای روحانی در لایحه بودجه سال ۱۳۹۵ دولت، که دو هفته پیش به مجلس ارائه کرده، راه حلی برای برون رفت از رکود اقتصادی و مقابله با چالشهای موجود، از جمله مشکلات ساختاری، اصلاحات اقتصادی، تضادهای جناحی و تغییر قوانین و سیاستهای اقتصادی ارائه نکرده است.
به نوشته کلاسون، علاوه بر رکود اقتصادی، سیستم مالی ایران در وضع بدی قرار گرفته است و از ارزش برابری ریال در برابر ارزهای معتبر مرتب کاسته میشود، این در حالیست که در مورد میزان بدهی دولت و بانکها پنهان کاری میشود.
در واقع برنامه اقتصادی کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت دولت روحانی و دولتهای پیشین موفقیتآمیز نبوده است.
دکتر جمشید اسدی، استاد اقتصاد دانشگاه در پاریس به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که افت قیمت نفت، مشکلات ساختاری و نامشخص بودن افق اقتصادی ایران در پسا تحریم، و در نتیجه تأخیر در سرمایه گذاری و افزایش مصرف، و مشکلات سیستم مالی از جمله وامهای پرداخت نشده به بانکها و بدهی سرسامآور دولت را مانع بهبود و رشد اقتصادی کشور پس از لغو تحریمها میداند.
کلاسون در ادامه مقاله خود با اشاره به تعدد مراکز تصمیم گیری از جمله رهبر و مجمع تشخیص مصلحت، نتیجه گرفته است که بهبود وضع اقتصاد ایران با برداشتن تحریمها عملی نخواهد شد و رشد اقتصادی کشور بستگی کامل به عوامل داخلی، از جمله اصلاحات اقتصادی و ساختاری کشور دارد، و این در حالیست که صندوق بین المللی پول امکان و چشم انداز اصلاحات داخلی را تیره و نامشخص خوانده است.
به نوشته کلاسون، تا زمانی که دولت روحانی و جناح معتدل در ایران با اجرای اصلاحات و برنامههای اقتصادی نتوانند موضع خود را تقویت کنند، برداشتن تحریمها و کمک غرب به جناح معتدل در ایران کمک چندانی به بهبود و رشد اقتصادی کشور نخواهد کرد.