رئیس جمهوری ایران معتقد است که هنگام وضع تحریمهای بینالمللی علیه ایران به خاطر توسعه برنامه هستهای، بسیاری در داخل ایران تاثیر این تحریمها را نمیدانستند.
حسن روحانی روز یکشنبه ۱۷ خرداد در مراسم جایزه محیط زیست، گفت: «کسانی که تحریم را بر ملت ایران تحمیل کردند، ظلم بزرگی انجام دادند اما عدهای بودند که نمی دانستند این تحریم چیست و نمیدانستند که همچون تبی است که تبدیل به مریضی شدیدی میشود.»
به گزارش ایرنا، آقای روحانی اضافه کرد: «هنگامی که میگوییم تحریمهای ظالمانه باید از بین برود، برخی با شنیدن این حرف چشم هایشان زیاد نچرخد. تحریم ظالمانه باید از بین برود تا سرمایه بیاید. اشتغال، مشکل بیکاری و مسایل دیگر حل و بانکها احیا شود.»
صدور قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل علیه برنامه هستهای ایران و وضع تحریمهای بینالمللی، از دوره اول ریاست جمهوری محمود احمدینژاد آغاز شد، اما رئیس جمهوری وقت ایران آن قطعنامهها را «ورق پاره» خواند.
دولت احمدینژاد همچنین اعلام کرد که از وضع تحریمها استقبال میکند چرا که موجب اتکای اقتصاد به توان داخلی میشود. این در حالیست که به اعتقاد حسن روحانی، سیاستهای اقتصادی دولت احمدینژاد همزمان با وضع تحریمهای بینالمللی موجب بروز مشکلات اقتصادی عمیق در ایران شد.
روحانی در گزارش صد روز اول ریاست جمهوری خود در گفت و گوی تلویزیونی در این مورد گفت: «درست در شرایطی که به سمت تحریمها پیش میرفتیم و دولت هم میدانست به سمت تحریم پیش میرویم و میگفت تحریمها کاغذپارهای بیش نیست، وابستگی خود را در بخش اقتصادی به خارج از کشور افزایش میداد.»
در پایان دولت احمدینژاد، تورم در ایران به حدود ۴۰ درصد و رشد اقتصادی به حدود منفی ۶ درصد رسید. بسیاری از کارشناسان فشار تحریمها همزمان با اقدامات اقتصادی دولت احمدینژاد را موجب بروز رکود اقتصادی شدید در ایران دانستند.
دولت حسن روحانی از پس از روی کار آمدن در تابستان سال ۹۲ مذاکرات فشردهای را با قدرتهای جهانی به ویژه آمریکا برای حل مساله هستهای و رفع تحریمهای بینالمللی علیه ایران آغاز کرده است. مذاکره کنندگان تا پایان ماه جاری میلادی فرصت دارند به یک توافق نهایی در زمینه دست یابند.
عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران و عضو ارشد تیم هسته ای ایران یک روز پیش از سخنرانی آقای روحانی روند پیشرفت نگارش توافق جامع اتمی را سخت و کند عنوان کرده بود؛ اما گفت که گفتگوها بر سر اتمام آن تا نهم تیر، آخرین روز مهلت تعیین شده، ادامه خوهد داشت.
وی روز شنبه در مورد برگشتپذیری تحریمها در صورت اجرا نشدن تعهدات ایران گفت: «بنای ما در این مذاکرات بر بی اعتمادی است و این یک واقعیت است. ترتیبات در توافق به گونهای خواهد بود که هر طرف اگر احساس کند که طرف مقابل در حال نقض تعهدات است بتواند به وضعیت پیشین برگردد.»
خبرگزاریها هفته پیش گزارش داده بودند که قدرتهای جهانی بر سر بازگشت تحریمهای ایران به طور خودکار در صورتی که ایران به تعهدات هستهای خود عمل نکند، توافق کردهاند.
مذاکرات تهران با قدرتهای جهانی در سطح کارشناسی در وین در جریان است.