در حالیکه مذاکرات هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی در لوزان سوئیس در جریان است، کارشناسان رسیدن به توافق در این مذاکرات را برای اقتصاد ایران راهگشا و حیاتی میدانند.
رضا قریشی، استاد اقتصاد در دانشگاه استاکتون نیوجرسی در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا با اشاره به تورم ۴۴ درصدی و رشد اقتصادی منفی ۶ درصد ایران در سال ۱۳۹۲، گفت که اگر دولت ایران با قدرتهای جهانی به توافق موقت در ژنو دست پیدا نمیکرد و آن روند منفی ادامه پیدا میکرد اقتصاد ایران فرومیپاشید.
این اقتصاددان با بیان اینکه همین توافق موقت در ژنو هم تاکنون بسیار به سود اقتصاد ایران بودهاست، اضافه کرد : «در صورت توافق نهایی هستهای و برداشتهشدن تحریمهای ایران، قطعا سرمایهگذاران خارجی بسیاری ایران را برای سرمایهگذاری انتخاب خواهند کرد چرا که ایران با دارا بودن جمعیت جوان و متخصص، بازار مصرف مناسب و قرار گرفتن در دروازه آسیای میانه، جذابیت بسیاری برای سرمایهگذاران دارد.»
به گفته آقای قریشی، توافق نهایی هستهای ایران و قدرتهای جهانی، در کوتاه مدت دسترسی ایران را به بازارهای بینالمللی فراهم میکند و در میان مدت راه را برای سرمایهگذاران خارجی فراهم میکند.
او معتقد است که ایران صنایع بسیاری دارد که همچنان با فناوری ۴۰-۵۰ سال پیش مشغول به کار هستند و سرمایه گذاران خارجی علاوه بر اینکه علاقه به سرمایهگذاری و تولید در ایران خواهد داشت، فناوری جدید را هم جایگزین فناوری قدیمی در صنایع ایران خواهد کرد.
از سوی دیگر، نصیر شیرخانی، تحلیلگر صنعت نفت نیز گفت که ایران ذخایر نفت خود را انباشته است تا در صورت دستیابی به توافق هستهای و برداشتن تحریمها، بیدرنگ صادرات نفت خود را افزایش دهد. این کارشناس در گفت و گو با بخش فارسی صدای آمریکا البته تاکید کرد که ایران طی چند سال اخیر به دلیل تحریمهای بینالمللی مشتریان سابق خود را از دست داده است و حال برای باز یافتن این مشتریان باید وارد رقابت سختی با صادرکنندگان عمده نفت، به ویژه کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس شود.
آقای شیرخانی گفت برداشته شدن تحریمها ایران به این کشور اجازه میدهد که علاوه بر افزایش صادرات نفت خود، حوزه نفتی که از چرخه تولید خارج شدهاند یا توسعه نیافتهاند را وارد چرخه تولید کند، البته شکوفایی صنعت نفت ایران طی ۳ یا ۴ ماه ممکن نخواهد بود و این امر زمان بیشتری میطلبند.
گفت و گوهای مذاکرهکنندگان ایران و کشورهای ۵+۱ در آخرین روزهای باقی مانده به مهلت دستیابی به چارچوب یک توافق جامع، در حالی در لوزان سوئیس پیگیری میشود که دولت ایران امیدوار است بتواند با دستیابی به توافق نهایی و برداشته شدن تحریمها، اقتصاد کشور را بازسازی کند.
طرفین در اواخر سال ۲۰۱۳ در ژنو توافق کردند که ایران بتواند در طول مذاکرات هستهای به شرط رقیق کردن اورانیوم غنی شده و تعلیق بیشتر فعالیتهای هستهای، به بخشی از داراییهای مسدود شده خود دست یابد. ضمن اینکه قدرتهای جهانی بخشی از تحریمهای اقتصادی علیه ایران را به طور موقت لغو کردند.