در حالیکه قرارداد نفتی ایران و توتال به شدت مورد انتقاد نماینده رهبر جمهوری اسلامی در مشهد قرار گرفته، یک مقام وزارت نفت ایران از مذاکره با توتال حضور بیشتر این شرکت در پروژههای ایران خبر داده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مرضیه شاهدانی معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی روز دوشنبه ۱۲ تیر اعلام کرد که توافق اولیه با شرکت فرانسوی توتال برای ساخت سه مجمتع پتروشیمی به دست آمده است.
خانم شاهدانی اعلام این که برای ساخت دو مجتمع تولید خاص پلی اتیلن و یک مجتمع اتان کراکر با هدف تبدیل اتان به اتیلن توافق شده است، گفت که پیش بینی میشود در صورت توافق نهایی، شرکت توتال فرانسه بین ۱.۵ تا ۲ میلیارد دلار در صنعت پتروشیمی ایران سرمایه گذاری کند.
روز دوشنبه وزارت نفت ایران و کنسرسیوم توتال قرارداد سرمایهگذاری در طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را امضا کردند. این قرارداد، نخستین قرارداد سرمایهگذاری خارجی در صنعت نفت و گاز ایران پس لغو تحریمها و اجرای برجام است.
واکنش احتمالی دولت آمریکا
دولت ایالات متحده آمریکا که دولت ایران را حامی تروریسم میداند مخالف جدی سرمایه گذاری شرکت های بین المللی در ایران است.
بهنام طالبلو، پژوهشگر در موسسه دفاع از دموکراسی درباره واکنش احتمالی دولت ترامپ به قرارداد توتال با ایران، به صدای آمریکا گفت: «این قرارداد فرصت عالی برای دولت پرزیدنت ترامپ فراهم کرده که با بهره گیری از این قرارداد و اشاره به میزان مشارکت شرکت توتال در آن، به دولتهای همپیمان اروپایی و شرکتهای آنها پیشینه ایران در حمایت از تروریسم را یاد آوری کند.
به گفته او، دولت آقای ترامپ همچنین میتواند به سابقه بد شرکت پتروپارس اشاره کند و پیامی را به شرکای آمریکایی و شرکتهای چینی که از اوایل سال ۲۰۰۰ در ایران هستند، بدهد. آقای طالبلو گفت: «توتال یکبار بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۹ ایران را ترک کرد، بنابراین مناسب است که بار دیگر علل این خروج به آنها یادآوری شود.»
حرکت استثماری و استعماری!
در حالیکه مقامات دولتی قرارداد سرمایه گذاری میلیاردی توتال در میدان گازی پارس جنوبی را یک موفقیت بزرگ سیاسی-اقتصادی و مقدمه ای برای حضور شرکتهای بزرگ غربی دانستند، احمد علم الهدی، امام جمعه مشهد و نماینده آیت الله خامنهای در استان خراسان رضوی روز سهشنبه این قرارداد را حرکتی استثماری و استغماری غرب دانست.
او گفت: «متوجه شدیم قرارداد ایران با توتال فرانسه منعقدشده و پشت پرده قرارداد، واگذاری ۷۵ درصد این قرارداد به شرکت فرانسوی است، آیا مسئله فناوری استخراج نفت و گاز مهمتر از فناوری هسته است؟ برای فناوری هستهای، اینهمه سرمایهگذاری نکردیم که ۷۵ درصد ثروت ملی را مجانی به دیگری بدهیم.»
او که از منتقدان سرسخت دولت حسن روحانی محسوب میشود در ادامه اضافه کرد: «در تاریخ کشور ثبت خواهد شد که خواستند مردم از یک حرکت استثماری و استعماری غرب غافل نگه دارند.»
این درحالیست که بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران روز دوشنبه در حاشیه امضای قرارداد با توتال آن را نتیجه برجام و نتیجه انتخابات ریاست جمهوری دانست و ابراز امیدواری کرد که این قرارداد زمینه ساز ورود سرمایه گذاران دیگر به صنعت نفت ایران باشد.
محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت نیز روز سهشنبه با اشاره به برخی مخالفتها با قرارداد توتال، امضای این قرارداد را «تصمیم نظام» خواند.
مقامهای نفتی جمهوری اسلامی پیشتر اعلام کرده بودند که تاسیسات نفت و گاز ایران برای نوسازی و توسعه به میلیاردها دلار سرمایهگذاری خارجی نیاز دارد. این در حالیست که باقی ماندن برخی تحریمهای غیرهستهای آمریکا در حوزه مبادلات ارزی، سرمایهگذاری در ایران را با دشواری مواجه کرده است.
حال دولت ایران امیدوار است که با امضای قراردادهایی نظیر قرارداد توتال زمینه ورود دیگر شرکتها را فراهم سازد.