یک متخصص بیماریهای عفونی نسبت به احتمال وقوع پیک جدید کرونا با سویه تازه در تابستان هشدار داده است.
مینو محرز با اشاره به شیوع سویههای جدید بیای.۴ و بیای.۵ در کشورهای اروپایی و آمریکا گفته است که سویه در حال پخش در ایران هنوز بیای.۱ و بیای.۲ است.
به گفته او دو زیرمجموعه جدید امیکرون که منجر به افزایش موارد ابتلا در آفریقای جنوبی، اروپا و آمریکا شدهاند نسبت به بیای.۲ سرعت رشد بالاتری دارند و در نهایت میتوانند جای نوع کنونی را گرفته و غالب شوند.
پژوهشها نشان داده است که سویههای جدید بیای.۴ و بیای.۵ دارای جهشهای یکسانی در پروتئین اسپایک خود هستند و در میان آنها، جهشهایی وجود دارد که ممکن است به آنها کمک کند تا واکنشهای ایمنی بدن - واکسیناسیون، ابتلای طبیعی و یا ترکیبی از هر دو را دور بزنند.
از سوی دیگر در حالی که در ایران هنوز ۲۶ میلیون نفر دز سوم واکسن را نزدهاند، وزارت بهداشت از احتمال الزام تزریق دز چهارم خبر داده است.
در حال حاضر، دز چهارم واکسن به افراد بالای ۷۰ سال و کسانی که بیماریهای خاص دارند و نسبت به کرونا آسیبپذیرتر هستند ارائه میشود.
وزارت بهداشت ایران درحالی مردم را تشویق به دریافت دز چهارم میکند که نتایج مطالعات ایمنی و اثربخشی چهار دز واکسن برای تمامی گروههای سنی به ویژه با واکسنهای ایرانی نیز در اختیار کارشناسان قرار نگرفته است.
وزارت بهداشت از آبانماه، واردات واکسن را متوقف کرده است و مقامات بهداشتی گفتهاند که دیگر واکسن اهدایی نیز قبول نمیکنند.
در عین حال، دادههای سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد از ایران، تنها دو واکسن برکت و اسپایکوژن، برای دریافت مجوز مصرف اضطراری درخواست دادهاند. واکسن برکت، از دهم فرودین وارد مرحله بررسی دادهها شده است و اسپایکوژن دو مرحله عقبتر است و در فاز بررسیهای اولیه قرار دارد.