وزارت بهداشت ایران از روز ۱۱ آذر تا ۱۲ آذر، ۳ هزار و ۶۰۳ بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ را تأیید کرد.
به این ترتیب، مجموع مبتلایان کرونا در ایران به ۶ میلیون و ۱۲۹ هزار و ۱۹۹ نفر رسید.
همچنین در ۲۴ ساعت گذشته، ۷۸ بیمار دیگر جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان کرونا را به ۱۳۰ هزار و ۶۶ نفر رساندند.
بسیاری از جمله تعدادی از خود مقامات کشور معتقدند آمار واقعی مرگ و ابتلا در ایران چند برابر ارقام رسمی است.
- صدور کارت دیجیتال واکسیناسیون، بدون تزریق
آمار وزارت بهداشت نشان میدهد تاکنون ۵۷ میلیون و ۹۲۷ هزار و ۴۶۸ نفر دز اول، ۴۷ میلیون و ۷۶۱ هزار و ۶۷۰ نفر دز دوم، و یک میلیون و ۱۷۸ هزار و ۴۵۷ نفر دز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند.
بر اساس آمار تفکیکی واکسیناسیون که وزارت بهداشت ارائه داده است، سیستان و بلوچستان، قم و کردستان کمترین پوشش واکسیناسیون کامل را نسبت به دیگر استانها داشتهاند و هنوز به میزان۶۰ درصد نرسیدهاند.
همچنین آمار رسمی نشان میدهد به جز شش استان، بقیه استانها به حداقل ۸۰ درصد از جمعیت بالای ۱۲ سال خود، دستکم یک دز واکسن تزریق کردهاند.
از طرفی، گزارشهایی از تخلف در ثبت واکسیناسیون منتشر شده است که واکنش یک مقام وزارت بهداشت را به همراه داشت.
سرپرست مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت از بررسی ثبت دو نوبت واکسن آسترازنکا در یک روز برای یک نفر خبر داد. علی شریفی زارچی گفت: «در روزهای اخیر، برخی افراد در شبکههای اجتماعی، فروش کارت واکسن دیجیتال وزارت بهداشت بدون تزریق واکسن را در ازای دریافت وجه از افراد تبلیغ کردهاند.»
با توجه به این که مقامات وزارت بهداشت ایران از توقف واردات و تکیه بر تولیدات داخلی خبر دادهاند، آماری از این که موجودی هر واکسن چقدر است ارائه نشده و این در حالی است که نیاز به تزریق دز یادآور در پی شیوع گونه جدید کرونا در جهان قوت یافته است.
رضا زبیب، دستیار وزیر خارجه ایران در امور آسیا و اقیانوسیه، در پاسخ به کاربری در توییتر نوشته است: «واردات مستلزم نیاز است. وقتی چند ده میلیون ذخیره واکسن داریم و توان تولید داخل هم هست، قاعدتا واردات معنی ندارد مگر اینکه ضرورت جدیدی پیدا بشود.»
- مقام بهداشتی: مردم باید کرونا را باور کنند
آمار وزارت بهداشت از کاهش رعایت پروتکلها در سطح کشور خبر میدهند. رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان نیز از کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی در استان زنجان خبر داده است. پرویز قزلباش میگوید: «مردم باید کرونا را باور کنند.»
پیشتر، سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مازندران نیز نسبت به کاهش شدید رعایت دستورالعملهای بهداشتی هشدار داده بود. علی شیرازی گفت میزان رعایت دستورالعمل های بهداشتی در استان به کمتر از ۴۵ درصد رسیده، که این رقم مناسب برای مبارزه با سویه جدید کرونا نیست.
او افزود، با ادامه این روند و با شیوع گویه جدید امیکرون کووید-۱۹، «روزهای سیاه کرونایی» در کمین مازندران است.
بسیاری از متخصصان بهداشتی با توجه به شیوع این گونه جدید در جهان و نرسیدن میزان واکسیناسیون عمومی به حد نصاب ایمنی جمعی، در مورد «عادیسازی فضا» هشدار دادهاند.
با این حال، مقامات بهداشتی کشور بیشتر با تأکید بر کاهش شاخصهای کرونا در سطح کشور، اقدام به بازگشایی مدارس و بازگرداندن ظرفیت سالنهای سینما و کنسرت به حالت عادی کردهاند؛ موضوعی که به نگرانی از وقوع موج جدید کرونا دامن زده است.
یک عضو کمیته کشوری کووید-۱۹ نسبت به بازگشایی مدارس «با توجه به جمعیت زیاد دانش آموزان» به ویژه در صورت رعایت نشدن فاصلهگذاری صحیح، هشدار داده است.
مسعود یونسیان گفت باید نظارت دقیقی بر اجرای فاصلهگذاریها و رعایت پروتکلها داشته باشند و این موضوع را مرتب رصد کنند.
از طرفی، مسئولان بیشتر بر عدم رعایت پروتکلها توسط مردم تمرکز دارند. از جمله معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار همدان که گفته است: «ما وظیفه داریم شرایط را عادی کنیم اما نباید مردم به سمت عادی انگاری حرکت کرده و پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکنند.»