انتقادهای گسترده کارشناسان و صاحبنظران از سند بودجه سال ۱۴۰۲ که ابراهیم رئیسی روز چهارشنبه گذشته به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد، همچنان ادامه دارد.
وحید شقاقیشهری، اقتصاددان در گفتوگو با خبرآنلاین گفت بالا و پایین شدن ارقام بودجه «توفیری برای کشور ندارد» زیرا عملا تمام تلاش دولت این است که از پس پرداخت حقوق و دستمزد برآید و چندین سال است که برای پروژههای عمرانی بودجهای وجود نداشته است.
به گفته او، ابرچالشها و بحرانهای کشور به سرعت در حال تشدید شدن هستند اما بودجهها و برنامهریزیهای سالانه به منظور حل این بحرانها و مسایل تنظیم نمیشوند. به باور این کارشناس، از آنجایی که بودجه سال ۱۴۰۲ نیز همانند سالهای گذشته ناظر بر ارتقای بهرهوری و حل مسائل کشور نیست، حاصل آن کسری بودجه، تورم حاصل از کسری بودجه، و عدم رشد اقتصاد ایران خواهد بود.
پیشبینی کسری بودجه ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی
یک نماینده پیشین مجلس در ارتباط با لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ پیشبینی کرد در صورت تصویب و اجراییشدن، دولت ابراهیم رئیسی با کسری بودجهای ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی روبرو خواهد شد.
غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی با تاکید بر اینکه بودجه پیشنهادی «تحت هیچ شرایطی» به صلاح کشور نیست، از مجلس شورای اسلامی خواست آن را برای اصلاح به دولت بازگرداند. او گفت: «با قاطعیت میگویم که بودجهای فقط کاغذی و منابع آن تخیلی است.»
او به درآمد ۶۰۳ هزار میلیارد تومانی پیشبینیشده برای فروش نفت در بودجه سال آینده اشاره کرد و گفت با وجود تمام تحریمها بعید است دولت رئیسی بتواند چنین مبلغی از فروش نفت به دست آورد.
این نماینده پیشین مجلس در بخش دیگری از انتقادهایش به افزایش سهم بسیاری از «نهادهای خاص» از جمله ستاد اجرایی فرمان امام، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، سپاه پاسداران، نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها، صدا و سیما، و ستاد احیای امر به معروف اشاره کرد و با یادآورشدن پیشبینی نرخ تورم ۴۴ درصدی بانک جهانی و ۵۰ درصدی صندوق بینالمللی پول برای ایران در سال مالی ۲۰۲۳-۲۰۲۴ گفت ایران در سال آینده با نرخ تورم ۴۰ تا ۵۰ دست و پنجه نرم خواهد کرد.
بودجه صدا و سیما را به مناطق محروم بدهند
معینالدین سعیدی، نماینده مجلس، نیز در انتقاد از افزایش بودجه نهادهایی که «شفافیت مالی ندارند و کارکردشان مشخص نیست» گفت با توجه به محدودیت بودجه، باید این نهادها مشمول «ریاضت اقتصادی» قرار میگرفتند.
او با اشاره به افزایش بودجه صدا و سیما پرسید، خروجی این همه اعتبار و بودجهای که تا امروز صرف این سازمان شده چیست؟ این نماینده مجلس افزود از رئیس صدا و سیما انتظار دارد با ارسال نامهای به رئیس مجلس شورای اسلامی و کمیسیون تلفیق، از آنها بخواهد به جای افزایش اعتبارات این سازمان «عریض و طویل»، این بودجه صرف طرح آبرسانی به مناطق محروم، بیمارستانها، و راههای روستایی سیستان و بلوچستان شود.