در حالی که بهای کالاهای اساسی در ایران بر مدار تصاعد است و هر روز بالاتر میرود، دولت همچنان وعده میدهد که با یارانه و کالابرگ بازار را کنترل خواهد کرد و در این میان بیان اظهارات ضدو نقیض درباره صدور کارت نان و سهمیهبندی آن برای شهروندان، ادامه دارد.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، روز دوشنبه ۱۹ اردیبهشت در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به برنامههای اقتصادی دولت خود، تاکید کرد که نان، دارو و بنزین گران نخواهند شد.
وی با تاکید بر اینکه نان سنتی به دست همه خواهد رسید اعلام کرد که برای جبران آزاد شدن قیمت نان، به ۹ دهک جامعه یارانه پرداخت خواهد شد.
این اظهارات دولت سیزدهم در حالی صورت میگیرد که یکی از اعضای کابینه او، احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، تنها چند روز پیش اعلام کرده بود که قیمت نان تغییری نخواهد کرد.
تمامی این ضدونقیضگوییها در حالی بیان میشود که دولت هنوز برنامه مشخصی برای افزایش قیمت دیگر محصولات تولید شده از آرد از جمله ماکارونی را اعلام نکردهاست. افزایش ناگهانی این محصول در روزهای گذشته به سرخط عناوین خبری راه پیدا کرده است.
خبرها همچنین از افزایش ۱۰ برابری قیمت نان فانتزی که دولت در مورد آن اظهار نظری نکرده است، حکایت دارد.
از سوی دیگر در حالیکه وزارت کشور با انتشار اطلاعیهای موضوع صدور کارت نان برای شهروندان را تکذیب کرده و آن را «شایعهپراکنی رسانههای معاند» نامیده است، محسن افشارچی، استاندار زنجان، از اجرای طرح خرید نان با کارت یارانه در این استان خبر داده و تاکید کرده است که مردم در قیمت و حجم نان مورد نیاز خود هیچ تغییری نخواهند دید.
این در حالی ست که محمد صفایی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، دو روز پیش گفته بود که دولت برای هر نفر روزانه ۲۵۰ گرم سهمیه نان در نظر گرفته است، به این معنی که شهروندان باید برای خرید بیش از این سهمیه، نان را به قیمت آزاد بخرند.
با همه اینها حتی اگر نان سنتی هم گران نشود، منتقدان دولت میگویند افزایش ۱۳ برابری قیمت آرد و حذف ارز ترجیحی روی قیمت بسیاری از کالاها تاثیر خواهد گذاشت، واقعیتی که دولت میگوید با یارانه نقدی و کالابرگ بازار را کنترل خواهد کرد.
ابراهیم رییسی در صحبتهای دیروزش درباره میزان پرداخت یارانه نقدی نیز توضیحاتی داد و گفت برای یک تا سه ماه، سه دهک اول جامعه هر نفر ۴۰۰ هزار تومان و دهکهای چهارم تا نهم هر نفر ۳۰۰ هزار تومان دریافت میکنند.
اگرچه عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم منتقدان زیادی از جمله در میان نمایندگان مجلس شورای اسلامی دارد، اما آیتالله خامنهای که در راس هرم قدرت جمهوری اسلامی نشسته است، روز یکشنبه از برنامههای اقتصادی دولت رئیسی حمایت کرد.
او در سخنرانی تازه خود در حمایت از دولت سیزدهم گفت که دولت برنامههای اقتصادی مهمی در پیش دارد و همه باید کمک کنند تا این برنامهها به نتیجه برسد، اما دراینباره توضیحی نداد.
این تناقضگوییها درحالی روزبهروز مخاطبان را سردرگم کرده است که واقعیت زندگی مردم این است که آنها هر روز با قیمتهای سرسامآور مواد غذایی دست به گریباناند و سبد خریدشان خالیتر میشود و سفرههایشان کوچکتر.
دولت سیزدهم با وجود شعار گسترش عدالت، در حالی از مهار گرانی و کمبود کالاهای اساسی ناتوان مانده که اعتراضات معیشتی عمومی دوباره در حال شعلهور شدن است.