روزنامه نیویورک تایمز روز چهارشنبه با انتشار گزارشی تحقیقی از تغییرات بنیادین در سطوح بالای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به دلیل تشدید کارزار بیامان اسرائیل برای تضعیف امنیت جمهوری اسلامی خبر داد.
این روزنامه مینویسد حسین طائب بیش از یک دهه ریاست یک دستگاه اطلاعاتی گسترده را بر عهده داشت و حضورش در این جایگاه با وحشتآفرینی همراه بود. او مخالفان داخلی و رقبای سیاسی حکومت را سرکوب کرد و عملیات مخفیانه حکومت را به خارج از مرزهای ایران گسترش داد. او کسی بود که مخالفان و دشمنان را خارج از مرزهای کشور را نیز هدف قرار میداد.
نیویورک تایمز اما به نقل از مقامات و تحلیلگران ایرانی و اسرائیلی مینویسد که حضور او در سمت ریاست سازمان اطلاعات سپاه پاسداران زمانی پایان یافت که کارزار بیامان اسرائیل برای تضعیف امنیت در ایران، هدف گرفتن مقامات و سایتهای نظامی ایران را آغاز کرد و سپاه در مقابله با آن حملات ناکارآمد نشان داد.
حسین طائب، روحانی ۵۹ ساله و رئیس نهاد قدرتمند اطلاعات سپاه، فردی بود که به نظر میرسید کسی نمیتواند به او حتی دست بزند. اما طائب هفته گذشته و به طور ناگهانی از سمت خود برکنار شد. حسین طائب قربانی کارزار بیامان اسرائیل شد.
به گفته مقامات اطلاعاتی اسرائیل که از طرح توطئه ایران علیه شهروندان اسرائيلی در ترکیه خبر دار شدند و خواستند که نامشان در این گزارش فاش نشود، تلاش ناموفق ایران برای هدف قرار دادن شهروندان اسرائیلی در ترکیه باعث بهوجود آمدن بحران دیپلماتیکی شرمآور میان تهران با آنکارا، متحد منطقهای تهران، شد و در نهایت روابط را از توازن خارج کرد.
نیویورک تایمز در این گزارش به نقل از محمدعلی ابطحی، معاون اصلاح طلب رئیسجمهوری ایران پیشین ایران، محمد خاتمی، مینویسد که برکناری طائب، اعتراف تهران به این گزاره بود که مقابله با تهدیدات اسرائیل مستلزم یک رهبری جدید و تنظیم دوباره استراتژیها و پروتکلها است. نیویورک تایمز متذکر شدهاست که ابطحی همچنان روابط نزدیک خود را با مقامات ارشد (نظام) حفظ کرده است.
آقای ابطحی در تماس تلفنی از تهران گفت که «نقضهای امنیتی در داخل ایران و گستره وسیع عملیات اسرائیل واقعاً قویترین سازمان اطلاعاتی ما را تضعیف کرده است.»
درخواستها برای برکناری آقای طائب در میان جو فزاینده بیاعتمادی در ساختار رهبری ایران و پس از دستگیری یک فرمانده ارشد سپاه پاسداران به نام علی نصیری، تشدید شد.
در این گزارش با استناد به گفته فردی که با مقامات ارشد سپاه پاسداران ارتباط نزدیک دارد و فرد دوم دیگری که از این دستگیری مطلع است، سرتیپ علی نصیری (از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران) به اتهام جاسوسی برای اسرائیل، به طور مخفیانه دستگیر شد. این دو و دیگر مقامات ایرانی که در این مقاله از آنها نقلقول شدهاست، خواستند که نامشان فاش نشود چرا که مجاز به صحبت در مورد امور داخلی نیستند.
به گفته یک مقام ایرانی آگاه، بازداشت سرتیپ نصیری دو ماه پس از آن صورت گرفت که «دهها» کارمند برنامه توسعه موشکی وزارت دفاع ایران به ظن افشای اطلاعات محرمانه نظامی از جمله درز نقشههای طراحی موشکها به اسرائیل، دستگیر شدند.
در طول یک سال گذشته، اسرائیل گستره و تعدد حملات خود را در داخل ایران، از جمله به سایتهای هستهای و نظامی که سازمان آقای طائب مسئولیت حفاظت از آنها را برعهده داشت، تشدید کرده است.
یکی از مقامات اسرائیلی گفت که بخشی از این استراتژی مستلزم افشای ناکامیهای سپاه پاسداران در جنگ مخفیانه با اسرائیل است، به این امید که بین رهبران سیاسی و رهبران تشکیلات دفاعی و رهبران تشکیلات اطلاعاتی ایران درگیری ایجاد شود.
نیویورک تایمز به نقل مقامات آگاه ایرانی مینویسد که سرتیپ نصیری که در ماه جاری میلادی دستگیر شد، یک فرمانده ارشد در واحد حفاظت اطلاعات سپاه بود. دستگیری او، همراه با حملات مکرر اسرائیل، رهبری تهران را به لرزه انداخت. مقامات گفتند که برخی در ایران بی سر و صدا، درخواست برای استعفا یا برکناری آقای طائب را مطرح کردند.
نیویورک تایمز به نقل از یکی از افراد وابسته به سپاه گفته است که آقای طائب در خواست کرده بود که یک سال دیگر در این سمت باقی بماند تا نقصهای امنیتی را ترمیم کند. اما پس از لو رفتن طرح هدف قرار دادن شهروندان اسرائیلی در ترکیه، طائب برکنار شد. ترکیه در این رابطه پنج ایرانی و سه شهروند ترک را بازداشت کرد. به گفته رسانههای ترکیه دو سلاح کمری و دو صدا خفه کن و مقداری اسناد و اطلاعات دیجیتال نیز که گفته میشود مربوط به هویت افرادی است که قرار بود هدف قرار بگیرند ،توقیف شد. نیویورک تایمز مینویسد مقامات ترک از اظهار نظر خودداری کردند. مقامات ایرانی دست داشتن در چنین توطئهای را رد کرده اند.
در این گزارش که توسط فرناز فصیحی و رونن برگمن تهیه شده به نقل از حسین دلیریان، روزنامهنگار حوزه دفاعی که در توئیتر درباره مسائل امنیتی هم نظر میدهد، آمده است که «پس از ۱۳ سال» حضور فرد تازهای در سمت پیشین حسین طائب، ضروری بود و دشمنان باید منتظر «ضربات محکمتری» باشند.
این درحالی است که سرکوب گسترده مخالفان، فعالان حقوق بشر و دستگیری کنشگران محیط زیستی در کنار حصر رهبران مخالف و منتقدان نظام از جمله اقداماتی است که در دوره ریاست و نظارت طائب بر حفاظت اطلاعات سپاه صورت گرفته است.