روزنامه واشنگتنپست در مقالهای نوشته است میکروفونی که هفته گذشته در برنامه تلویزیونی «طرفدار کرملین» سهوا باز مانده بود، تأییدی است بر این ادعا که پهپادهایی که مسکو از آنها برای کشتن اوکراینیها و تخریب زیرساختهای اوکراین استفاده میکند، توسط ایران ساخته و تامین میشود.
به نوشته واشنگتن پست، روسلان پوخوف، کارشناس نظامی و فردی که به وزرات دفاع روسیه نزدیک است بیشک خبر نداشت برنامه به طور زنده پخش میشود، و با صدای آهسته به مجریان تلویزیون «آربیسی» روسیه گفت:«همه میدانیم که پهپادها ایرانی هستند. اما دولت به آن اذعان نکرده است.» این اعتراف ناخواسته، نادرست بودن تکذیبهای مکرر مسکو و تهران را نشان میدهد.
واشنگتن پست مینویسد تکذیبهای علنی روسیه و ایران، به رغم شواهد فراوان، زمینههای مشترک رو به گسترش بین دو کشور را نشان میدهد که بیش از همیشه با دیدگاههای ضدغربی رهبرانشان، پذیرش تئوریهای توطئه و تمایل به استفاده از خشونت برای دستیابی به اهداف منطقهای و اقتصادی آنها پیوند خورده است. ایران و روسیه هر دو تحت تحریم غرب هستند؛ دولتشان شهروندان را وحشیانه سرکوب میکند، و در رسانههای داخلی و خارجی رسما دروغ میگویند.
نویسنده مقاله واشنگتن پست ادامه میدهد که کرملین که در جنگ اوکراین شکستهای شدیدی را متحمل شده، برای به دست آوردن پهپاد و موشک به ایران روی آورده، و از سوی دیگر، تلاش دارد تا روابط با عربستان سعودی، رقیب سرسخت ایران، را محکمتر کند تا بتواند قیمت نفت را بالا نگه دارد.
فروش تسلیحات ایران به روسیه اولین مداخله نظامی جمهوری اسلامی در جنگ اروپا است که خطرات نامشخصی را برای آمریکا، اسرائیل، ترکیه و دیگران به همراه دارد.
هنری رم، تحلیلگر ایران در موسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک میگوید: «این فصل کاملاً جدیدی در روابط ایران و روسیه است. این اقدامی کاملاً قاطع از سوی ایرانیها است که به شدت خود را به جنگ در خاک اروپا تحمیل کنند.» رم گفت: «پیوستن به کشوری مانند روسیه، که حتی در بهترین سناریو برای روسیه در چارچوب این جنگ، روسیه را عمیقاً ضعیف و آسیب دیده خواهد گذاشت، مطمئناً یک پیشنهاد مخاطره آمیز است».
جنگ روسیه علیه اوکراین نظم ژئوپلیتیکی را به گونهای تغییر داده که از زمان فروپاشی دیوار برلین دیده نشده است. با تهدیدهای مداوم حمله هسته ای، اتهامات متقابل در مورد برنامه های استفاده از بمب کثیف و شواهد فزاینده مبنی بر ارتکاب جنایات جنگی روسیه، ترس از یک جنگ جهانی جدید هرگز بیشتر از این نبوده است.
اما جنگ پوتین در اوکراین به آشفتگی اقتصادی جهانی، به ویژه در بخش انرژی، دامن زده و مشکلات سیاسی ایجاد کرده که کرملین را ملزم میکند تا با دقت در رقابتهای منطقهای ظریف مانور دهد. روابط واشنگتن با عربستان سعودی به دلیل تصمیم ماه جاری این کشور برای همکاری با روسیه بر سر کاهش تولید نفت و بالا نگه داشتن قیمتها تیره شده است و بایدن نسبت به «عواقب آنچه با روسیه انجام دادهاند» هشدار داده است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، میتواند از قدرت نفتی کشورش، در کنار عربستان سعودی و کشورهای خلیج فارس، برای آسیب رساندن به دشمنان غربی خود استفاده کند.
پوتین روز پنجشنبه در یک سخنرانی گفت که محمد بن سلمان ولیعهد سعودی صرفاً به دنبال منافع ملی کشور خود است. پوتین گفت: «من شخصاً ولیعهد را به خوبی می شناسم. او میخواهد بازارهای انرژی را متعادل کند. برای بازارهای بینالمللی انرژی، مهمترین مساله قابلیت پیشبینی و ثبات است و ولیعهد برای آن تلاش میکند.»